Minicollege Studio Erasmus15 september 2014

Minicollege: Wie heeft er meer macht, de burgemeester of de directeur van het havenbedrijf?

Minicollege van Larissa van der Lugt: Wie heeft er meer macht, Aboutaleb of Castelein? from Vers Beton on Vimeo.

‘Wie heeft er meer macht, de burgemeester of de directeur van het havenbedrijf?’ Dat was de vraag die Vers Beton stelde tijdens de talkshow Studio Erasmus vorige week. Bekijk in de video het antwoord van econoom Larissa van der Lugt.

Tijdens de Havendagen worden we er aan herinnerd hoe belangrijk de haven is voor de stad. Toch is de dagelijkse gang van zaken van die haven in de stad nagenoeg onzichtbaar geworden. De stad en de haven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe werkt dat op economisch en bestuurlijk niveau eigenlijk? Welk belang heeft de haven bij het functioneren van het stadhuis, en vice versa?

Die belangen botsen soms ook, denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsproblemen rondom Odfjell. En deze zomer gingen in de gemeenteraad stemmen op om de bouw van een grote Russische olieterminal in de haven tegen te houden. Deze sancties tegen de terminal zijn er uiteindelijk niet gekomen. Maar daarom vragen we ons af: wie heeft er eigenlijk meer macht in de stad, de burgemeester of het havenbedrijf?

Om het antwoord te vinden op deze vraag nodigden we Larissa van der Lugt uit. Ze is econoom, doet een promotieonderzoek naar de strategie van de Rotterdamse haven en geeft leiding aan de Masteropleiding Maritime Economics and Logistics. Larissa van de Lugt vertelt in dit minicollege over de verschillende belangen en invloedssferen die spelen tussen de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse haven.

Dit is de eerste editie van een nieuwe samenwerking van Vers Beton met SG Erasmus. Tijdens Studio Erasmus zal Vers Beton de komende maanden een heus minicollege programmeren. Bij thema’s en vragen die wij belangrijk vinden, nodigen we wetenschappers uit om ons te onderwijzen met een minicollege van een minuut of tien. Deze is live te zien tijdens de talkshow in de Schouwburg, en een aantal dagen later als video hier op de website.

Bekijk hier boven de videoregistratie van het college. Volgende editie van Studie Erasmus vindt plaats op 14 oktober, om 20:30 in de Rotterdamse Schouwburg.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:allard castelein, haven, havenbedrijf, Larissa van der Lugt, Schuwburg, SG Erasmus, talkshow en video

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: schouwburgplein
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *