Voor de harddenkende Rotterdammer

‘Wie heeft er meer macht, de burgemeester of de directeur van het havenbedrijf?’ Dat was de vraag die Vers Beton stelde tijdens de talkshow Studio Erasmus vorige week. Bekijk in de video het antwoord van econoom Larissa van der Lugt.
Tijdens de Havendagen worden we er aan herinnerd hoe belangrijk de haven is voor de stad. Toch is de dagelijkse gang van zaken van die haven in de stad nagenoeg onzichtbaar geworden. De stad en de haven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe werkt dat op economisch en bestuurlijk niveau eigenlijk? Welk belang heeft de haven bij het functioneren van het stadhuis, en vice versa?
Die belangen botsen soms ook, denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsproblemen rondom Odfjell. En deze zomer gingen in de gemeenteraad stemmen op om de bouw van een grote Russische olieterminal in de haven tegen te houden. Deze sancties tegen de terminal zijn er uiteindelijk niet gekomen. Maar daarom vragen we ons af: wie heeft er eigenlijk meer macht in de stad, de burgemeester of het havenbedrijf?
Om het antwoord te vinden op deze vraag nodigden we Larissa van der Lugt uit. Ze is econoom, doet een promotieonderzoek naar de strategie van de Rotterdamse haven en geeft leiding aan de Masteropleiding Maritime Economics and Logistics. Larissa van de Lugt vertelt in dit minicollege over de verschillende belangen en invloedssferen die spelen tussen de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse haven.
Dit is de eerste editie van een nieuwe samenwerking van Vers Beton met SG Erasmus. Tijdens Studio Erasmus zal Vers Beton de komende maanden een heus minicollege programmeren. Bij thema’s en vragen die wij belangrijk vinden, nodigen we wetenschappers uit om ons te onderwijzen met een minicollege van een minuut of tien. Deze is live te zien tijdens de talkshow in de Schouwburg, en een aantal dagen later als video hier op de website.
Bekijk hier boven de videoregistratie van het college. Volgende editie van Studie Erasmus vindt plaats op 14 oktober, om 20:30 in de Rotterdamse Schouwburg.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.