Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: de Witte Aap. Het gemoedelijke café, ooit tot beste kroeg van de planeet uitgeroepen, werd preventief gesloten na een steekpartij. En even zo snel weer geopend.
De Witte Aap veranderde afgelopen week even in King Kong – brullend van ongenoegen tegen al dat onrecht door de autoriteiten. Na een steekincident waarbij een 33-jarige Capellenaar gewond raakte op het terras, moest de kroeg op last van de gemeente de deuren sluiten. Zolang het politieonderzoek liep, mocht het café niet open. Twee weken zou dat onderzoek gaan duren, minstens. Dat zou de doodsteek zijn voor zijn kroeg, meende uitbater Marco Buitendijk.
Stadslog Bogue kwam in actie, knalde een pagina met de prozaïsche titel ‘Gooi de Aap zsm weer open’ op Facebook, die razendsnel ruim 3900 omhoog gestoken duimpjes verzamelde. Of dat er werkelijk toe geleid heeft dat de gemeente besloot de sluiting ongedaan te maken, is maar de vraag. Eerder zal het afgeronde onderzoek – de steekpartij had weinig tot niks met de kroeg of de bezoekers ervan te maken – van invloed zijn geweest op dat besluit.
Op Misset Horeca zei Buitendijk te hopen dat hij een voorbeeld wordt voor soortgelijke gevallen. “Laat ze bij een incident eens naar de historie van de zaak en de ondernemer kijken voordat ze de boel direct dichtgooien.”
Wat vind jij? Eens? Of is rücksichtslos dichtgooien altijd beter terwijl een onderzoek loopt?
Tekst: Margot Smolenaars

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.