Nieuwsbeeld18 september 2014

NieuwsBeeld: Steiner in de Kunsthal

Beeld: Anniek Tijmes

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een expositie gewijd aan het gedachtegoed van Rudolf Steiner, grondlegger van de Vrije School, in de Kunsthal.

Het recht om zelf een school te mogen stichten is een groot goed en hartstikke oud. Toch wordt de wens om dat in deze tijd nog te doen nog al eens geridiculiseerd. Bakfietsouders van de prinsen- en prinsessengeneratie die als de dood zijn om hun Daans en Rosa’s met Youssefs en Fatima’s in aanraking te laten komen. Dat is doorgaans de strekking van de kritiek.

Momenteel probeert een club ouders in Rotterdam-West een Vrije School te stichten. Zij vinden de keuze aan scholen in de binnenstad pover. En zorgen dus zelf voor een oplossing. Ook hier was er weer de kritiek dat blank koos voor blank en dat zwart lekker zwart kan blijven. Een klassenmaatschappij in de bocht, kortom.

Maar is dat wel zo fair naar deze mensen toe? De antroposofische leer van Steiner is veelzijdig en soms controversieel. Gericht op creativiteit, ontplooiing en de natuur enerzijds, maar anderzijds ook geladen met theorie over rassenleer. Die laatste wordt gelukkig nog maar zelden toegepast in het antroposofisch onderwijs. Vrije Scholen doen het vaak goed qua resultaten. De sleutel daartoe is simpel: het gaat niet om blank of rijk, maar om betrokken. En die betrokkenheid met het onderwijs van kinderen zorgt voor een betere ontwikkeling van een kind. In plaats van de ouders te beschimpen die commitment tonen zou men ook wel eens de rest van het onderwijs mogen aanspreken op het gebrek aan passie in hun onderwijsprogramma’s.

Voor wie verder geïnteresseerd is in de wereld van Rudolf Steiner: de Kunsthal opende afgelopen weekeinde een expositie over de man en zijn gedachten.

Tekst: Vincent Cardinaal

Reageer of deel op Social Media

Tags:kunsthal, Rudolf Steiner en Vrijeschool

Sectie: Nieuwsbeeld

kaart: kunsthal rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *