Voor de harddenkende Rotterdammer

PVV-senator Ronald Sørensen (67) stopt volgend jaar met zijn werkzaamheden als lid voor de Eerste Kamer. Hij wil dan voorzitter worden van Leefbaar Rotterdam en deze partij, die hij zelf in 2002 oprichtte, samenvoegen met de PVV. Inge Janse en Lucette Mascini interviewden hem.

Ronald Sörensen

Dat zegt Sørensen in een interview met Vers Beton, dat hier voor €0,28 te koop is in Blendle. In het interview gaat Sørensen in op zijn jeugd, de oorsprong van zijn hartgrondige hekel aan de PvdA, de oprichting van Leefbaar Rotterdam en de toekomst van die partij.

Lijmpoging

In het interview vertelt Sørensen dat in 2005 al een poging is gedaan om de toen nog in oprichting zijnde PVV en Leefbaar Rotterdam met elkaar te verbinden, maar dat gesprekken tussen Geert Wilders en Joost Eerdmans en Marco Pastors toen uitliepen op ruzie. In eerste instantie ging Sørensen in zee met Eerdmans en Pastors, maar toen hun partij EenNL nul zetels behaalde, ging hij voor de PVV de Eerste Kamer in. “Daarover kreeg ik toen wel heibel met Marco”, zegt hij in het interview.
Sørensen gaat ervan uit dat zijn huidige periode in de Eerste Kamer zijn laatste is. Daarna zal hij graag voorzitter worden van Leefbaar Rotterdam om vanuit die rol een nieuwe lijmpoging te doen tussen die partij en de PVV.

Fortuyns gedachtegoed

Verder pleit Sørensen er in het interview met Vers Beton voor om op te houden met Leefbaars jaarlijkse herdenking van de moord op Pim Fortuyn. ‘Er komen steeds minder mensen, het wordt geforceerd. Laten we Fortuyn herdenken door zijn gedachtegoed in leven te houden’, aldus de oprichter van Leefbaar Rotterdam.
Vers Beton vraagt zijn lezers een kleine bijdrage voor dit 12.000 woorden tellende interview. Voor €0,28 kan je het hier in Blendle kopen. Een spotprijs menen wij, voor waarschijnlijk het meest uitgebreide verhaal dat je ooit over één van Rotterdams meest invloedrijke politici sinds de eeuwwisseling gaat lezen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Lees 24 reacties
 1. Profielbeeld van Lim
  Lim

  Ik heb hem nu een kwartier op tv aangehoord.
  Helaas is ie uitgenodigd om mee te praten met raadsleden van Amsterdam en Groningen.
  Het micro niveau gekeuvel (met nogal wat taal en denk fouten past totaal niet in deze discussie.
  Dat Rotterdam dreigt te overstromen, lijkt mij meer een opmerking in het global warming discussie. Hier vooral zeer ongepast.

 2. Profielbeeld van JohnVol
  JohnVol

  Zelden stukjes gelezen van zoveel mensen, die zichzelf een veer in hun eigen donkere plaats steken. Self-criticism is verre te zoeken.
  De man van uw onderwerp is een man al enige tijd de carriėreman, die volgens het Peters’ Principle al enige tijd naar zijn niveau van incompentie op zoek is…en hij heeft het gevonden.
  Mark my words, loves

 3. Profielbeeld van jos van veen
  jos van veen

  Wel, dus een aardige discussie ad hominem waarbij de aanvaller enorm mystificeert en niet inhoudelijk is.

  volstrekt logisch voor lezers natuurlijk..

  er zit el het nodige kwaad bloed bij LR, zo te begrijpen..mastodonten, tactisch gebruik etc..
  Dat roept de nodige afgunst en onvermogen-vragen op.. die dan weer gecompenseerd moeten worden via via..

  Veel plezier er mee maar volgens mij blijft het bij constant gezeik en suggestieve welles-nietes spelletjes

 4. Profielbeeld van r.ruigendijk
  r.ruigendijk

  Na de wethouders coup was er bij de mastodonten natuurlijk van alles aan de hand. Dat begrijp jij natuurlijk ook wel. Dat er daarna door de verliezers van de wethouders coup een strategie is uitgedacht lijkt me ook voor de hand liggen.
  Jullie interview van 13 juni kwam de oude vos heel goed uit.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   Als je het zo zegt begrijp ik dat wel. Maar als buitenstaander is het niet te begrijpen wat zich in die partij zelf afspeelt. Er spelen allerlei mensen een rol die je nooit ziet. Ik had (en heb eerlijk gezegd) geen idee van wie wat waarom wil of wilde, gezegd heeft enzovoorts. Dat is voor mij echt een black box.

 5. Profielbeeld van r.ruigendijk
  r.ruigendijk

  Ach Lucette wat jammer nou toch dat je zo bitter reageert. Natuurlijk weet ik niet alles beter. Frappant is natuurlijk wel dat er op 13 juni intern bij LR van alles aan de hand was (dat weet ik wel beter dan jij). Sórensen zegt niet voor niets in het interview dat hij vanwege de problemen bij LR geen commentaar wil geven.
  Geloof me de oude vos Ronald Sórensen wist precies wat de situatie was toen bij LR en ook hoe hij het momentum moest gebruiken.

  Niet naief zijn lieverd.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   Het was niet bitter bedoeld maar we werden net ook al gebeld met indianenverhalen alsof er een complot zou zijn of wat dan ook. Het is gewoon zo gelopen.
   Oorspronkelijk was het gepland in mei maar toen kon ik onverwacht niet vanwege werk. Toen volgde ineens die wethouderscoup en ontstonden er problemen.
   Ik heb toen gewacht tot dat tot bedaren gekomen was en er een fractieleider gekozen was omdat we het niet over dat soort aangelegenheden wilden hebben met hem. We hadden andere vragen, dat lees je ook terug in het interview.
   Dat er 13 juni is loos was wisten we niet. Wat was dat dan (nu je er toch over begint)?

 6. Profielbeeld van r.ruigendijk
  r.ruigendijk

  Toeval bestaat niet. Voorstel van Sórensen tot fusie LR/PVV heeft alles te maken met de huidige problemen bij LR.
  Kandidatuur van Sórensen om voorzitter te worden bij LR poging van de oude garde om de macht te behouden en fusie met PVV te organiseren.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   Ja Rudi natuurlijk weet jij altijd alles beter. We hadden het interview op 13 juni. Daarna hebben Inge en Ik allebei de helft van de opname uitgetikt. Heel erg saai werk is dat.
   Wat mij betreft konden we het toen meteen afmaken. Ik dacht dat het leuk was voor tijdens het reces, dat iedereen een lang verhaal te lezen had. maar Inge en andere redactieleden dachten juist dat we het in de eerste weken van het politieke jaar moesten doen omdat het anders zou doodslaan. Mij ook best. Dus bleef het een tijd liggen, en toen het einde van de zomer inzicht kwam zijn we het gaan afmaken. Het was gepland de eerste week van september maar dat lukte allemaal niet. Het was toch meer werk dan gedacht om losse eindjes uit te zoeken en het verhaal makkelijk leesbaar te houden.
   Afgelopen week ging er nog een eindredacteur doorheen, te weten Alicia Hobbel, daarna hebben we een en ander aan Sorensen zelf voor gelegd ter correctie van eventuele feitelijke onjuistheden.
   Hij vond er een stuk of tien, dingen die we verkeerd begrepen of verkeerd verstaan hadden of die hijzelf verkeerd gezegd bleek te hebben. Dat hebben we aangepast.
   Toen dat eindelijk allemaal gepasseerd was, heeft Ties het in Blendle gezet. Dat was technisch ook even wat werk en uiteindelijk stond het er vanochtend op. Zo is het gegaan.
   Take it or leave it.

 7. Profielbeeld van Christian Jongeneel
  Christian Jongeneel

  Ik ben nu al nieuwsgierig naar de partijstructuur van de nieuwe LR-PVV. Onderwerpen de leefbaren zich aan enig lid Geert Wilders of voegt die zich voortaan naar de besluiten van een algemene ledenvergadering?

 8. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Gelezen! Vlot geschreven en een informatief inkijkje. Nou is Sørensen wel zo’n beetje de ‘makkelijkste’ politicus om te interviewen, omdat hij nagenoeg geen blad voor de mond neemt. ‘PvdA veroorzaakte mijn hersenbloeding’: kostelijk gewoon (en voorstelbaar).

   1. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Verdiend, Lucette, het uitwerken moet een heidens karwei zijn geweest. Maar….jullie en Vers Beton zijn er toch aardig voor beloond; geweldig, zoveel publiciteit overal. Ik kreeg net de dagelijkse nieuwsbrief van Blendle en het interview staat op de tweede plaats! Ga zo door, ik wens jullie veel spraakmakende Rotterdammers om aan de tand te voelen.

 9. Profielbeeld van Fred
  Fred

  Wilders wil niet samenwerken met Leefbaar, heeft ie nooit gewild. Die wil een lokale PVV en daar zou Leefbaar natuurlijk niet blij mee zijn.

 10. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Ondertussen heeft Rijnmond uitgezocht hoe het met de fusieplannen staat.

 11. Profielbeeld van Lucette Mascini
  Lucette Mascini

  We hebben er met velen aan gewerkt. Het interview deed en schreef ik samen met Inge Janse, Alicia Hobbel deed de eindredactie en Ties Joosten maakte het bovenstaande bericht samen met ons en heeft het verhaal op Blendle gezet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.