Voor de harddenkende Rotterdammer

Katoenveem
Katoenveem

Wethouder Adriaan Visser heeft nog amper bekendgemaakt dat hij graag een nieuw middelgroot poppodium wil, of de initiatieven schieten uit de grond. Het meest tot de verbeelding sprekend is dat van Ted Langenbach en Koos Hanenberg, die voor 3 miljoen euro het zogeheten Katoenveem-pakhuis in het Vierhavengebied te Delfshaven willen transformeren naar een podium voor zo’n drieduizend bezoekers. En nee, zo garanderen ze vandaag in AD/RD, het wordt geen tweede (of derde) Watt of Maassilo.
Dave Geensen, die vorig jaar nog in Cinerama een poppodium wilde bouwen als Stadsinitiatief, is ook weer van de partij. Ditmaal is zijn oog gevallen op De Nederlandsche Bank, een leegstaand pand aan de Boompjes.
Rest de vraag: is zo’n afgelegen plek wel slim voor een podium? Aziz Yagoub zegt in hetzelfde artikel in het AD dat de initiatiefnemers op deze wijze ongetwijfeld van een koude kermis thuiskomen. Maar is locatie écht allesbepalend voor het succes?

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Michel
  Michel

  waarom wordt er niks gemeld over Ferro Dome? maakt dat hele plan van Ted en zijn vriendjes meteen overbodig om ook iets groots in West te starten. zie http://www.ferrodome.nl

  overigens vind ik het niet eens zo’n slecht plan om in (een deel van) Hollywood een nieuw poppodium te starten. goede locatie, veel voorzieningen zijn al aanwezig, geen inwoners die last kunnen hebben van geluidsoverlast en tja wat wordt er anders met het pand gedaan?

  1. Profielbeeld van Eeva
   Eeva

   Volgens mij is iemand daar al mee bezig… Lijkt mij ook een veel beter plan, in de binnenstad en dichtbij de (nacht)treinen. Ik begrijp ook dat er nu al 8 (!) plannen voor een poppodium in de maak zijn. Is er eindelijk echt wat te kiezen, en stof om over te debatteren!

   1. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    Dat overzicht heb ik niet, ik heb het ook alleen maar van hearsay. Stond in het AD artikel niet dat de wethouder hier volgende maand meer openheid over zou geven?

 2. Profielbeeld van Job
  Job

  Het stoort me dat de twee artikelen in het AD zo kritiekloos geschreven zijn. Er worden inderdaad allemaal termen door elkaar gebruikt die allemaal iets anders betekenen. Waar gaat het hier nou precies om? Een poppodium gaat over live muziek, niet alleen over dance programmering. Wat is een middelgroot podium? 800 bezoekers? Maar geen 3000 toch? In geen van de artikelen wordt iets gezegd over de budgetten van de genoemde voorbeelden in andere steden (Paard van Troje, 013 etc.). Noem die budgetten eens en je zal zien dat je met 3 miljoen in de verste verte geen POPpodium kunt opzetten, laat staan runnen over meerdere jaren (zie ook Watt). Een middelgroot podium zou ik schatten op een capaciteit van 600-800 man. De gemeente is eigenaar van het Waterfront pand, daar kunnen er tegenwoordig ongeveer 600 in volgens mij. Maar de gemeente wil dat er initiatieven uit de markt komen, maar wat voor actie ze dan zelf willen nemen blijft vooralsnog onduidelijk…

  1. Profielbeeld van Christian Jongeneel
   Christian Jongeneel

   De grote zaal van WaterFront kan 700 man aan. Daarachter ligt echter nog een grote lege ruimte. Als je die erbij trekt, kun je naar 1000 man.

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Dus we zitten al jaren en jaren op een middelgroot podium op een centrale én typisch Rotterdamse plek, maar vergeten het als dusdanig te gebruiken? Geniaal.

    (de huidige invulling onder de naam Social Underground Rotterdam is nog niet alles, zie ik)

 3. Profielbeeld van Jurriaan
  Jurriaan
 4. Profielbeeld van Marianne
  Marianne

  Grootste probleem met het plan van Langenbach en Hanenberg is dat ze zeggen een ‘poppodium’ neer te willen zetten, maar alles wijst erop dat het weer een feestschuur wordt. We missen een goede plek voor live muziek, met goede akoestiek, apparatuur en bovenal sterkte programmering waardoor het een broedplaats voor muzikanten wordt. Dáár moet het over gaan. En 3.000 man publiek, hou op zeg.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Ik mis überhaupt niet meer zoveel sinds Bird er is. Het is belachelijk hoe goed daar geprogrammeerd wordt. Maar goed, die zitten wel in een niche.

   Het zou tof zijn als er een Paard van Troje zou zijn in Rotterdam, dus dat ik af en toe Sivert Hoyem en Wovenhand in eigen stad kan zien. Een echt groot podium (vergelijkbaar met de Melkweg) lijkt me absurd, ook omdat je dan eerst heel Mojo moet overtuigen om hier grote artiesten neer te zetten.

 5. Profielbeeld van Frans
  Frans

  Locatie is zeker belangrijk. Dichtbij de snelweg, voldoende parkeergelegenheid en goede openbaar vervoer aansluitingen lijkt mij handig.

  Boompjes is volstrekt kansloos qua parkeren.

  De HMH is 020 ligt nog afgelenerderderder. En dat werkt ook. Een poppodium is geen disco.

  1. Profielbeeld van Christian Jongeneel
   Christian Jongeneel

   Aan de Boompjes ligt een hele grote parkeergarage. Die is alleen voor de lokale bedrijven, maar WaterFront had vlak voor de fusie met Watt een afspraak met de exploitant om er ’s avonds gebruik van te mogen maken. Dat probleem is dus oplosbaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.