Stedelijke ontwikkeling & architectuur14 oktober 2014

De ark van Rotterdam

En daar komen ze, de drommen toeristen, dagjesmensen, nieuwsgierigen. De Markthal is nu al een succes. Het is wel een lelijk wonder.

Ark van Noach
Ark van Noach Beeld: Esther van Lankhaar

Noach geloofde niet dat alle dieren zich in zijn ark zouden laten verschepen. Zoveel levende wezens, van alles wat kruipt en loopt en vliegt, het paste nooit. Toen zei de Here tegen hem: “Als je de ark bouwt, dan komen ze.” En inderdaad, daar kwamen ze, van alles wat kruipt en loopt en vliegt, nog voordat de ark goed en wel klaar was. Het was een wonder.

Rotterdam probeert deze tactiek nou al jarenlang uit. De mensen hebben er nooit in geloofd. Allemaal verspilde moeite, vonden ze. Toerisme? Rotterdam is Amsterdam niet. De Erasmusbrug, de Wilhelminapier, het nieuwe Centraal Station − ze zijn veel teveel van bovenaf geregisseerd, door van die hotemetoten, terwijl het toch echt van onderaf, ja vanuit de ondernemende burger zelf moet komen, want alleen dan komen de toeristen. Kortom, zonde van het geld. De stad werd er alleen maar armer van.
Maar de inspanningen van al die schijnbaar vruchteloze pogingen samen lijken nu dan zowaar te culmineren in de Markthal. Dat is een moderne ark van Noach. En inderdaad, daar komen ze, alle toeristen bij elkaar. Zelden heb ik zo veel verschillende talen horen spreken op één stukje Rotterdamse grond. Het is een wonder.

Gigantisch

Het is wel een lelijk wonder. Ik bedoel: de Markthal is een lelijk gebouw. Ik zou er persoonlijk niet in willen wonen, behalve als het moet. Maar aan de binnenkant prijkt een gigantische afbeelding. En die maakt indruk. Heel veel indruk. Dat doet grootte met mensen. Het maakt indruk. En verwondert de geest. We worden er nederig van.

En het moet gezegd, de ark van Noach was ook niet om aan te zien. Het was een groot en lomp ding. Maar het maakte indruk. Heel veel indruk. Het was een indrukwekkend, lomp ding dat deed waar het voor gemaakt was: drijven en vervoeren. Is het niet aan die mythische ark te danken dat de mensheid nog altijd op deze wereld triomfeert?

Hetzelfde geldt voor de Markthal. De hal doet waar hij voor gemaakt is: wonen en werken. En het zal mooi zijn, om niet te zeggen wonderbaarlijk, als hij ook nog eens slaagt zoals de ark van Noach slaagde: de stad Rotterdam laten drijven op de woelige zeeën van de wereldeconomie en haar mee te voeren in de vaart der metropolen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:markthal en said el haji

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: markthal rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *