Human interest3 oktober 2014

De Beste Stuurlui: De Markthal is toch geen markt…

Gespreksstof nodig voor de vrijmibo, tussen de drankjes en bitterballen door? Stuurvrouw Celeste Boddaert verbaast zich over de Markthal. Wat heeft die nog met een markt te maken?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

De Markthal op de Blaak is woensdag op de Blaak met veel bombarie geopend. En niet voor niets… Een imposant gebouw van een architectenbureau uit eigen stad, dat zelfs internationaal nu al zó veel lof oogst dat Rotterdam in één keer hip, cool en tof is.

Afgelopen dinsdag, vlak voor de opening, was ik op de persdag om wat filmbeelden te schieten. Onder de indruk snel fotootjes door whatsappend bekroop mij toch het gevoel: Dit is toch geen markt? De ballonnen voor De Tuinen, de Chinese Supermarkt en de nieuwe Albert Heijn werden opgeblazen. De konijnen bij Treuren en oesters bij Schmidt werden klaargelegd. Ook glansden de taartjes bij banketbakker Van Beek-Specker mij toe.

‘Foodwalhalla’ voor chique Rotterdammers

Wat had dit nog met een markt te maken? In een overdekte hal staan er wat ‘versunits’ met winkels die het assortiment verkopen wat ze meestal ook al hebben in bestaande winkels. Je kunt plaatsnemen aan één van de vele barretjes of op de terrasjes die gepositioneerd zijn óp de versunits. Maar het geschal van “Twee bloemkolen, drie euro!!”? Dacht het niet. Dit is een ‘foodwalhalla’ voor chique en hippe Rotterdammers met geld of de hordes toeristen die hier vast op af zullen komen.

Vandaar dat ik de naam die aan deze hal gegeven wordt, ook een beetje misplaatst vind. Behalve dat het ontbreekt aan enige vorm van originaliteit, slaat hij de plank volledig mis. Dit is een ‘voedselwarenhuis’. De Harrods onder de supermarkten, waar je alleen het beste van het beste kunt krijgen. En dan vers en vaak ook nog biologisch.

Wekelijkse boodschappen op straat

Maar een markt? Daarvoor moet je toch echt voor de deur zijn. Waar je gelukkig nog ‘gewoon’ drie bossies tulpen voor vijf euro kunt kopen. Waar er wordt geschreeuwd. Waar je cash betaalt. Waar je je harinkie met een servetje in je handen krijgt gedrukt. En die Markthal? Dat is een leuk uitstapje voor als je eens een financiële meevaller hebt, je wilt vergapen aan alle lekkernijen of tóch naar de Albert Heijn moet. Maar die wekelijkse boodschappen doe je toch écht op straat en niet in een hal met voedsel.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:architectuur, Binnenrotte, boodschappen, markt en markthal

Sectie: Human interest

kaart: Rotterdam Blaak, 3011 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *