Advertentie

Logo_giraffe_03_zwart_1456x180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Gespreksstof nodig voor de vrijmibo, tussen de drankjes en bitterballen door? Stuurvrouw Celeste Boddaert verbaast zich over de Markthal. Wat heeft die nog met een markt te maken?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

De Markthal op de Blaak is woensdag op de Blaak met veel bombarie geopend. En niet voor niets… Een imposant gebouw van een architectenbureau uit eigen stad, dat zelfs internationaal nu al zó veel lof oogst dat Rotterdam in één keer hip, cool en tof is.
Afgelopen dinsdag, vlak voor de opening, was ik op de persdag om wat filmbeelden te schieten. Onder de indruk snel fotootjes door whatsappend bekroop mij toch het gevoel: Dit is toch geen markt? De ballonnen voor De Tuinen, de Chinese Supermarkt en de nieuwe Albert Heijn werden opgeblazen. De konijnen bij Treuren en oesters bij Schmidt werden klaargelegd. Ook glansden de taartjes bij banketbakker Van Beek-Specker mij toe.

‘Foodwalhalla’ voor chique Rotterdammers

Wat had dit nog met een markt te maken? In een overdekte hal staan er wat ‘versunits’ met winkels die het assortiment verkopen wat ze meestal ook al hebben in bestaande winkels. Je kunt plaatsnemen aan één van de vele barretjes of op de terrasjes die gepositioneerd zijn óp de versunits. Maar het geschal van “Twee bloemkolen, drie euro!!”? Dacht het niet. Dit is een ‘foodwalhalla’ voor chique en hippe Rotterdammers met geld of de hordes toeristen die hier vast op af zullen komen.
Vandaar dat ik de naam die aan deze hal gegeven wordt, ook een beetje misplaatst vind. Behalve dat het ontbreekt aan enige vorm van originaliteit, slaat hij de plank volledig mis. Dit is een ‘voedselwarenhuis’. De Harrods onder de supermarkten, waar je alleen het beste van het beste kunt krijgen. En dan vers en vaak ook nog biologisch.

Wekelijkse boodschappen op straat

Maar een markt? Daarvoor moet je toch echt voor de deur zijn. Waar je gelukkig nog ‘gewoon’ drie bossies tulpen voor vijf euro kunt kopen. Waar er wordt geschreeuwd. Waar je cash betaalt. Waar je je harinkie met een servetje in je handen krijgt gedrukt. En die Markthal? Dat is een leuk uitstapje voor als je eens een financiële meevaller hebt, je wilt vergapen aan alle lekkernijen of tóch naar de Albert Heijn moet. Maar die wekelijkse boodschappen doe je toch écht op straat en niet in een hal met voedsel.

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

che_celeste_7394zw

Celeste Boddaert

Celeste Boddaert (Rotterdam, 1987) is freelance journalist. Schrijft, produceert, is coördinerend redacteur van OPEN Rotterdam en altijd op zoek naar bijzondere verhalen in Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 39 reacties
 1. Profielbeeld van Willem
  Willem

  De Markthal als aanvulling op wat er voor de deur te Koop is, waar je de auto zo onder zet, en waar als het echt niet anders kan je bij de Appie nog spullen bij haalt. Een aanwinst. Als het mensen met een ander budget het centrum in trekt die anders niet komen; goed voor het centrum.
  Trekt het meer toeristen naar Rotterdam; meer werkgelegenheid voor allerlei Rotterdammers. Ik ging ondanks wat voornemes een paar keer per jaar, nooit naar de markt. Teveel gedoe. Ik ging in Barcelona wel verlekkerd naar de overdekte markt om goed en vermakelijk te lunchen. Nu kan dat dus midden in Rotterdam.

  Jammer alleen dat, het spijt me MVRDV, het gebouw zoals helaas gewoonlijk in Rotterdam van een stuitend lage bouwkwaliteit is. Alsof een of andere onbenul op een onbewaakt moment wat plakplastic in het rond heeft lopen smijten. Mooi beeld op slecht panelen is slecht resultaat. Ik zie de renovatie graag op korte termijn gebeuren.

 2. Profielbeeld van Bob de la Bob
  Bob de la Bob

  Yaay, weer zo’n heerlijk visieloos project waarmee Rotterdam zich weer de illusie kan voorhouden dat ze een soort van metropolis zijn, terwijl het in werkelijk gewoon een dorp blijft maar nu wat meer gericht op middenklasse entertainment zodat diegene zich wat meer cosmopolitan kunnen voelen.

  Schattig!

 3. Profielbeeld van Jerry Hormone
  Jerry Hormone

  Wie is die “gewone Rotterdammer” waar iedereen het over heeft?

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Toen men kwam met het idee markthal, dacht ik eindelijk, 7 dagen markt en tot 8 uur. Nu dat het klaar is, voel ik me enigzins bedondert. Het begon toen ik hoorde dat AH erin kwam. Weer één, hebben we er niet genoeg in de buurt?! En vervolgens even De Hal binnen gelopen en zie er niets ‘markts’ in. Het zal zeker publiek blijven aantrekken, maar denk dat de opzet zal veranderen.

  Ook jammer is dat grote gat met roltrappen in het midden. Zonde van de vloer oppervlakt, want je had nog meer kraampjes kunnen plaatsen!

 5. Profielbeeld van Raoul
  Raoul

  Ben er ook zaterdag geweest, ik vind de markthal een tof ding. Een prachtige extra attractie voor Rotterdam. Fijn dat een hoop betere voedingsaanbieders dicht bij elkaar zitten. Zo kocht ik er wat olijven, een vlaai, en wat lekkere kaasjes. Vis gingen we op de markt halen omdat het daar goedkoper zou zijn dan bij de Schmidt tent. Uiteindelijk viel dat tegen, de zalm was slechts 20 cent per ons goedkoper, dus dat haal ik volgende keer ook gewoon bij de vrienden van Schmidt.

  Wat trouwens nog niet is genoemd: fijn dat die markthal alle dagen open is en niet maar twee dagen in de week als de regulier markt. En bovendien tot 20.00 uur!

 6. Profielbeeld van Tjeu Strous
  Tjeu Strous

  Het afgelopen weekend kon je in de Markthal over de hoofden lopen. De oververtegenwoordigde eettentjes konden het niet aangesleept krijgen. Het is een hooibrand, vrees ik. Als het nieuwtje er af is zullen juist al die vreetschuurtjes het heel moeilijk krijgen. Over een paar weken zullen de eersten gaan sluiten. En de kruidenman en visboer hadden zelfs op dit eerste drukke weekend al niks te doen. Wie gaat er nou met een meurende vis in zijn tas urenlang door zo’n markthal zwerven? Terwijl bovendien diezelfde vis buiten veel goedkoper te krijgen is. Een overdekte markthal met hoge vierkante meterprijzen naast een goedkope markt buiten kan niet. De markthal zal door het marktprincipe snel de das om gedaan worden. De vierkante meterprijs blijft onveranderd hoog door dat de appartementen niet verkocht worden. Conclusie: over een jaar is de exploitatiemaatschappij van de Markthal failliet, worden de resterende woningen verhuurd en is de Markthal leeg en verlaten. Wellicht komt dan iemand op het idee om de hal tegen concurrerende tarieven open te stellen voor de marktkooplieden buiten. Het zal met die gewone marktkramen minder luxueus ogen dan nu met al die opgepimpte beursstalletjes, maar wel realistischer, Rotterdamser en echter. Kortom een jaartje of twee wachten, en de Markthal wordt een echte, gewone markthal.

  1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
   Tim de Bruijn

   Vermakelijk dat negativisme, dat wel. Als het maar goedkoop is, dan is het echt Rotterdams? Volgens mij ben je in de jaren 80 blijven hangen. Dat Rotterdam bestaat niet meer.

   Maar echt Rotterdams is toch ook niet lullen maar poetsen en opgestroopte mouwen? Nou dat is wat die kraamhouders doen en wat de bouwvakkers en ontwikkelaar afgelopen 5 jaar hebben gedaan. Die kraamhouders steken hun nek uit en worden daar in de eerste week ruimschoots voor beloond. Het enige negativisme klinkt buiten de hal door lui zonder ondernemersgeest die vanaf de zijlijn geen daden maar woorden zitten te spelen.

 7. Profielbeeld van rw
  rw

  Je hebt gelijk, had meer gewoon kraampjes verwacht,als de markt buiten,alleen dan mooi.
  overdekt. Dit deed me ewoon denken aan een overdekt winkelcentrum
  Helaas

 8. Profielbeeld van Arthur
  Arthur

  Ik snap niet dat ‘de mensen’ zo lyrisch zijn over de markthal. Het is net een cakerol maar dan met exquise vulling en verder een voorbeeld van de Rotterdamse efteling-architectuur.
  Nee, voor smaak moet je toch ergens anders zijn!

 9. Profielbeeld van Giorgio Touburg
  Giorgio Touburg

  Vandaag geweest. Erg mooi gebouw, maar voor de gewone Rotterdammer voegt het weinig toe. Ik heb veel overpriced hipstervoer gezien en winkelketens die even verderop ook te vinden zijn. Toegegeven: de Aziatische supermarkt is een verrijking. Verder vind ik het tekenend dat een stad als Rotterdam, met zijn hoge werkloosheid, ervoor kiest om te mede te investeren in vastgoed (de parkeergarage onder de Markthal, van uw en mijn centen dus), terwijl werklozen zich voor elke scheet moeten verantwoorden, worden toegesproken als kleine kinderen en een maand moeten wachten voordat ze de uitkering waar ze wettelijk recht op hebben kunnen innen. Noem me een cynicus, maar publiek geld besteden om een gebouw waar louter bovenmodale tweeverdieners kunnen wonen mede te helpen realiseren, terwijl onder het zalvende mantra van vrijemarkt-jihadisten wordt ingehakt op de sociale huur is mijns inziens pas echt cynisch.

  1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
   Tim de Bruijn

   Je hebt gelijk. Stel dat je een gebouw krijgt die heel veel nieuwe werkgelegenheid voor de stad Rotterdam oplevert, zowel direct als door de vele extra bezoekers die het gebouw naar de stad brengt. (extra hotelovernachtingen, hogere omzetten ondernemers elders in de stad want mensen bezoeken echt niet alleen de Markthal) En dat de gemeente dan ook nog geld verdient aan de mede gefinancierde parkeergarage eronder die wordt verhuurd aan een private partij. Nee dat moet je allemaal niet willen, beter houden we iedereen in een uitkering, daar wordt de stad veel beter van.

   Kritiek op de manier waarop Rotterdam met uitkeringen omgaat lijkt me overigens prima, maar dat koppelen aan de markthal slaat werkelijk nergens op.

   1. Profielbeeld van Giorgio Touburg
    Giorgio Touburg

    Stel, ja. Dat moet dus nog allemaal blijken. Voor hetzelfde geld blijkt de euforie van korte duur en gaan er werkgevers failliet, staat er onverkoopbaar vastgoed in het centrum en is er een smak aan publiek geld over de balk gerot. En de vergelijking met het armoede-/werkgelegenheidsbeleid van de gemeente vind ik wel relevant, omdat dit een cynische weergave is van het tijdsgewricht waar we ons nu in bevinden: speculeren met publiek geld terwijl je je tegelijkertijd trots laat zien aan de rest van het land hoe goed je mensen met een uitkering vernedert.

   2. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
    Melissa van Amerongen

    Ik heb altijd begrepen dat er niet veel publiek geld in is gestopt, hooguit als dekking, is bekend hoeveel belastinggeld aan de Markthal is besteed?

    Ik ben superenthousiast over de Markthal, ik voelde me weer even een klein meisje in een sprookje uit Duizend-en-een-nacht met al die mensen en kleuren en geuren. Het Binnenrotteplein is veranderd van een rommelig plein naar een centrale ontmoetingsplaats waar het heerlijk toeven is, de open markt liep vloeiend over naar de overdekte, zelfs tot zes uur, overal zaten mensen op de lage traptredes. Het was er gezellig en druk. Zijn dit geen kwaliteiten die horen in de publieke ruimte en waar de gemeente in mag investeren?

    Ik denk dat het een gebouw is waar heel erg veel mensen plezier van kunnen hebben!

   3. Profielbeeld van Tycho
    Tycho

    Als de Markthal niet zou komen zou iedereen aan de uitkering blijven?

    Rotterdam richt zich veel teveel op de rijkere mensen binnenhalen. Er komen nauwelijks meer mogelijkheden om uit de armoede te komen en dat is wat er vooral nodig is. Bij de hippe tenten in Rotterdam zie ik nauwelijks niet witte Nederlanders achter de toonbank staan. Laat dat nou eens een grote groep mensen zijn die van de uitkering leven.

    Overigens ben ik wel positief over de Markthal. En De Rotterdam, maar naar de andere kant wordt nauwelijks gekeken. Daar zie ik graag verandering in komen.

 10. Profielbeeld van Cas
  Cas

  Geweldig om te lezen hoe de discussieverdiepers gloeien van trots. Handen af van ‘onze’ markthal! Ik moet nu snel zelf eens een kijkje gaan nemen om een oordeel te vellen.

 11. Profielbeeld van Michel
  Michel

  Wat hebben die stuurlui toch een beperkt wereldbeeld. Misschien wat minder vrijdagmiddagborrelen en wat meer in de rest van de wereld verdiepen?

 12. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  5 bananen voor 1,50. 3 grote Turkse broodjes voor 1 euro. Ik heb het nu niet bepaald breed maar ik schik niet echt van die prijzen hoor. Een fabel dat de markthal duur zou zijn. Bij Wah Nam Hong zijn de prijzen gewoon hetzelfde als in de Kade. En bij de Bram ook!

 13. Profielbeeld van Dick
  Dick

  “Rotterdam has a big working class population, so the building needs to be pop.” – aldus Winny Maas:

  http://www.theguardian.com/artanddesign/architecture-design-blog/2014/oct/02/-sp-rotterdam-markthal-superdutch-market-mvrdv

  Hij heeft gelijk: heel Rdam is popi-plastic-architectuur. Leuke gebouwen voor de Bram Ladage-klant. En dat er daar heel veel van zijn blijkt uit de positieve reacties op die skyscrapersite. Voor kwaliteit moet je elders zijn, en elders is ook waar men bereid is veel geld voor waar te betalen. Niet echter in Rdam, waar wij ‘gewone mensen’ een patatje ook lekker vinden. Kunnen we vanaf het poffertjesterras lekker genieten van de popi-plastic markthal. Hoeven we niet naar binnen, want dat is niet voor ‘gewone rotterdammerts’.

  En dat laatste is dus de reden dat de markthal er over tien jaar net zo uit ziet als Tropicana nu.

 14. Profielbeeld van Elsbeth Grievink
  Elsbeth Grievink

  Ik kom er net vandaan en dronk een fancy frambozenbietenbleekselderijsapje voor slechts 1 euro!

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   …en de Rotterdamse bol van 1 euro van Van Beek / Specker niet te vergeten! hmmmmmm

   1. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    oh bij Obba had ik ook een uitstekende Adana kebab voor 5,99. Uitstekende vrijdagnamiddagborrel plek, die markthal. Zo tussen werk en kroeg in ;)

 15. Profielbeeld van Bas
  Bas

  Ten eerste zou het raar zijn wanneer Treure in de Markthal ineens z’n wildpathe voor de helft kan verkopen. Ten tweede zou een verkoper binnen met precies het zelfde assortiment nooit kunnen concurreren met de verkoper buiten.

  Marktwerking in de Markthal ;)

  Ik denk dat het financieel een groot succes kan worden omdat je voor luxe producten eindelijk niet in alle windstreken van de stad hoeft te zijn, maar 1 locatie hebt, met parkeerplek.

 16. Profielbeeld van Celeste Boddaert
  Celeste Boddaert

  Wat ik bedoel is dat een Chinese supermarkt, een keten als De Tuinen, een Albert Heijn, Leonidas bonbons, een banketbakker, terrasjes en restaurantjes bij mij niet direct de associatie oproepen van een Markt. Eerder een verzamelplek van winkels die voedingswaren verkopen. Een ‘voedselwarenhuis’ dus. Dat het verder een aanwinst voor de stad is, staat buiten kijf.

  1. Profielbeeld van Erwin Pakasi
   Erwin Pakasi

   “Een verzamelplek van winkels die voedingswaren verkopen”. Dat is toch een markt? En de markt kan ook nog veel meer zaken zijn. En er zijn dus vele soorten markten met sterk verschillende karakters. Ik neem aan dat je dus de markt op Binnenrotte vergelijkt met de markthal. Anders kan ik dat beeld wat je schetst niet verklaren.

   1. Profielbeeld van Celeste Boddaert
    Celeste Boddaert

    Klopt. Of de Haagse Markt. Of een markt in Frankrijk, of de Boqueria in Barcelona. Waar ik allemaal nog nooit grote ketens en supermarkten heb gezien.

   2. Profielbeeld van Lucette
    Lucette

    Je hebt daar heus wel ketens en grote supermarkten hoor Celeste, je hebt de Dia in Spanje en ook de luxe supermarkt in de basement van de Corte Ingles. In Frankrijk heb je Carrefour, enz enz.

   3. Profielbeeld van Tara Lewis
    Tara Lewis

    Volgens mij weet Celeste wel dat er supermarkten in het buitenland zijn. Even goed lezen.

   4. Profielbeeld van Lucette Mascini
    Lucette Mascini

    oh ze bedoelt in die markthallen. dat is waar, die heb ik daar ook nog nooit gezien. maar wat maakt dat nou uit? die dingen zijn veel ouder, dit is nu van deze tijd in deze stad. het hoeft toch niet allemaal hetzelfde te zijn?

 17. Profielbeeld van Florian Cramer
  Florian Cramer

  Dit artikel geeft duidelijk aan dat de cultuur van markthallen in NL nog onbekend is. Trouwens zijn er niet alléén in Zuideuropa maar ook in Duitsland (bv. de Marheinkehalle in Berlijn), Polen (markthal in Wroclaw), Engelland (markthallen in Brighton en Londen) markthallen. Als Westerse allochtoon in R’dam vind ik het fantastisch dat we zo’n markthal nu ook thuis hebben. Bij de Rotterdamse markthal is niet alléén de architectuur geslaagd – en ook op mooie eigenwijze manier Rotterdams geworden – maar ook de kramen zijn excellent gekozen en samengesteld. Hier hebben de verantwoordelijken echt gesnapt wat een markthal is; de schrijver van dit artikel nog niet.

 18. Profielbeeld van Casper
  Casper

  Nederland/Rotterdam loopt slechts 50 jaar achter. Toen ik voor het eerst in 1978 in Menton kwam(Frankrijk) was dit op zeer bescheiden schaal, wel alle disciplines verantwoord) al een feit. Nu maken we er hoer een hoop bombarie om; maar daat was het ook al zo dat de winkeliers die het konden veroorloven binnen stond en de kleinere mindere aan de rand van de hal. Geen probleem was al jaren zo en iedereen ver diende z’n boterham, zowel binnen als buiten. Dus laten we het gewoon maar een kans geven!!!!

 19. Profielbeeld van Paul van der Hart
  Paul van der Hart

  Ik denk dat het misverstand ‘m zit in de verschillen tussen noord- en zuid-Europa. Waar in Z. Europa een markt(hal) een vaste verzameling van detailhandelaren is in één verzamelgebouw/ruimte, bestaat in het noorden een markt uit een verzameling ambulante handelaren: vandaag hier, morgen ergens anders. En wat er in de markthal (sorry: De Markthal) staat kun je met de beste wil van de wereld niet ambulant noemen.

  Ik zag overigens op foto’s her en der prijzen worden gerekend waarvan ik denk dat de “buitenmarkt” zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken. Ik zag ergens 7 euro voor een pondje tomaten… Wie dat koopt is niet rijk, maar knettergek.

  1. Profielbeeld van Erwin Pakasi
   Erwin Pakasi

   Het is ook nooit de bedoeling geweest dat er ambulante handel in de markthal zou komen. Dus dat die er niet is is geen enkel probleem, maar juist de kracht van de markthal.

 20. Profielbeeld van Erwin Pakasi
  Erwin Pakasi

  Alsof er ook maar één type markt kan bestaan? Wat is de referentie van de schrijfster? De markt op de Binnenrotte ligt dan voor de hand om mee te vergelijken, maar er zijn in de wereld vele soorten markten te vinden. De markthal probeert m.i. van een aantal van die markten een synthese weer te geven, met een flinke vleug van een eigen identiteit en idee. En als de markthal niet wezenlijk anders zou zijn, waarvoor zou je hem dan bouwen? Juist naast een plein waar 2 x per week een markt wordt gehouden…. Van meer van hetzelfde hebben we al genoeg in Rotterdam.

 21. Profielbeeld van Dirk Schennink
  Dirk Schennink

  Slecht stuk, er is in de Markthal juist van alles te krijgen tegen uiteenlopende prijzen. Wil je duur doen? Dat kan! Wil je een kilo peren voor 1,29? Dat kan ook!

 22. Profielbeeld van Mark Joosten
  Mark Joosten

  Markthal, groentegrot, voedselwarenhuis, waarom is het zo belangrijk hoe dat ding genoemd wordt en of de naam van het beestje precies bij de betekenis past? Die naam is toch gewoon iets commercieels, iets wat lekker in de mond klinkt? Alsof alles in Nederland precies de naam heeft van wat het betekent en woorden qua betekenis het zelfde moeten blijven. Ooit bij stil gestaan dat het woord pen (uit lat. penna) de oorspronkelijke betekenis van vogelveer heeft ? Door te zeggen dat de Markthal geen markt is, is als zeggen dat een pen geen pen is.

  Het belangrijkste lijkt mij dat voor degene voor wie de Markthal van toegevoegde waarde is, hier heerlijk kan genieten. En of dit nu Henk en Ingrid zijn die zich te goed doen aan aantal donuts of loempia’s of de welgestelde die genieten van kaviaar en truffels, ik zou zeggen voor ieder wat wils.

 23. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Dat betekent dus dat de Swan market ook geen markt is, want het is ook duur en voor hippe Rotterdammers en toeristen?

  Is een markt niet gewoon een plaats waar verkopers hun goederen verkopen aan consumenten? Dan lijkt mij de naam markthal precies goed.

 24. Profielbeeld van Rob Kaper
  Rob Kaper

  Wat een onzin weer. Niet iedereen is afhankelijk van een financiële meevaller om de kiloknallers over te slaan voor kwaliteit.

 25. Profielbeeld van Tycho
  Tycho

  In eerste instantie had ik door de naam ook iets anders verwacht. Toch is de Markthal een mooi iets en voegt het wat toe aan Rotterdam (en Nederland?).

  Overigens zijn de prijzen van noten, groenten en fruit bij de diverse ‘kraampjes’ nog steeds lager dan die van reguliere supermarkten. Aanbiedingen niet meegerekend.

 26. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Ik was gisteren in de markthal en ik kreeg er wel een marktgevoel van. Ik denk dat we in Nederland markt vooral associëren met goedkoop, maar in het buitenland is dat niet altijd zo. In Finland zijn er ook veel (19e eeuwse) markthallen en daar zitten juist de betere zaakjes en de delicatessen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500