voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Stuurvrouwe Dore van Duivenbode windt zich op over het gebrek aan gezonde hap na middernacht.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

De beste stuurlui wonen in New York. Van filmregisseur tot bedelaar, ze maken er ogenschijnlijk het beste van. Inclusief enthousiast gelul, zonder benepen affiches dat er Engels moet worden gesproken. Op één plek komen zij samen. In iedere wijk. De bedelaar zag ik er een appel kopen, de filmregisseur een zak cashewnoten.
De deli, vrij vertaald: nachtwinkel. Die hebben wij hier ook, denkt u nu. Die hebben wij hier niet, zeg ik u. Die willen wij hier wel. Deze DBS is een advies aan de uitbaters van de Rotterdamse avondwinkels waar ik vaak heb rondgedwaald op zoek naar iets voedzaams. Of aan de kapsalonketens waar nachtelijke honger te stillen is, maar de dag erna de aderen verstopt zitten. Plekken waar de stadsromantiek zich fraai manifesteert, alleen de koopwaar hart en vaat behoorlijk schaadt.
In een deli wordt eten verkocht. Net zoals in avondwinkels ingeblikte soep, frisdrank, alcohol, kauwgom, Autodrop en alles dat de kater tracht in te dammen. Tevens wordt er, zonder plek om te zitten, vers eten bereid, 24/7, want zo doen zij dat daar. Gebakken eieren, gegrilde kip, havermoutpap, veganistische wraps, vleesgerechten, salades, stante pede klaar gemaakt. En, hier schrok ik van, gewend als ik ben aan de Nederlandse standaard, het was allemaal lekker. Voor alle portemonnees en elk soort eter. Fastfood in optima forma.
In Rotterdam komen wij er wat betreft nachtassortiment bekaaid vanaf. Albert Heijn To Go is tot twaalf uur ‘s avonds open, de maaltijden zijn er niet vers, de Markthal gaat nog eerder dicht en heeft, volgens mijn laatste zoektocht, niet eenzelfde diversiteit in alledaagse afhaalgerechten.
Ongetwijfeld ben ik niet de enige die vaak tot ‘s avonds laat doorwerkt en waarbij deadlines voorrang hebben op het fornuis. Zodoende mijn tip voor wie een gat in de Rotterdamse markt wil dichten: begin een deli. Waar het ongezondste wordt verkocht, alsook het gezondste. Waar de standaard hoger ligt dan in de rest van de stad. Heus, een peulenschil.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties