Economie24 oktober 2014

De Beste Stuurlui: deli aub

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Stuurvrouwe Dore van Duivenbode windt zich op over het gebrek aan gezonde hap na middernacht.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

De beste stuurlui wonen in New York. Van filmregisseur tot bedelaar, ze maken er ogenschijnlijk het beste van. Inclusief enthousiast gelul, zonder benepen affiches dat er Engels moet worden gesproken. Op één plek komen zij samen. In iedere wijk. De bedelaar zag ik er een appel kopen, de filmregisseur een zak cashewnoten.

De deli, vrij vertaald: nachtwinkel. Die hebben wij hier ook, denkt u nu. Die hebben wij hier niet, zeg ik u. Die willen wij hier wel. Deze DBS is een advies aan de uitbaters van de Rotterdamse avondwinkels waar ik vaak heb rondgedwaald op zoek naar iets voedzaams. Of aan de kapsalonketens waar nachtelijke honger te stillen is, maar de dag erna de aderen verstopt zitten. Plekken waar de stadsromantiek zich fraai manifesteert, alleen de koopwaar hart en vaat behoorlijk schaadt.

In een deli wordt eten verkocht. Net zoals in avondwinkels ingeblikte soep, frisdrank, alcohol, kauwgom, Autodrop en alles dat de kater tracht in te dammen. Tevens wordt er, zonder plek om te zitten, vers eten bereid, 24/7, want zo doen zij dat daar. Gebakken eieren, gegrilde kip, havermoutpap, veganistische wraps, vleesgerechten, salades, stante pede klaar gemaakt. En, hier schrok ik van, gewend als ik ben aan de Nederlandse standaard, het was allemaal lekker. Voor alle portemonnees en elk soort eter. Fastfood in optima forma.

In Rotterdam komen wij er wat betreft nachtassortiment bekaaid vanaf. Albert Heijn To Go is tot twaalf uur ‘s avonds open, de maaltijden zijn er niet vers, de Markthal gaat nog eerder dicht en heeft, volgens mijn laatste zoektocht, niet eenzelfde diversiteit in alledaagse afhaalgerechten.

Ongetwijfeld ben ik niet de enige die vaak tot ‘s avonds laat doorwerkt en waarbij deadlines voorrang hebben op het fornuis. Zodoende mijn tip voor wie een gat in de Rotterdamse markt wil dichten: begin een deli. Waar het ongezondste wordt verkocht, alsook het gezondste. Waar de standaard hoger ligt dan in de rest van de stad. Heus, een peulenschil.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, deli's en Kapsalon

Sectie: Economie

kaart: ah to go, rotterdam

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *