Voor de harddenkende Rotterdammer

Na alle positiviteit de afgelopen dagen rond de opening van de Markthal, schreven Rotterdammers Zihni Özdil en Arjen van Veelen in NRC.next juist een fel anti-Markthalstuk. Of nou ja: een anti-juichen over de Marthal-stuk. Of beter nog: een anti-waar de Markthal symbool voor staat-stuk. Want ook de schrijvers vinden de Markthal wel gewoon mooi.
In het artikel (€) worden de grote woorden niet geschuwd. De Markthal is “een historische clusterfuck van gentrificatie, segregatie, en neoliberalisme; van nep-authenticiteit, braaf gepapegaaid door eerbiedige journalistiek.” Volgens Özdil en Van Veelen staat het gebouw namelijk symbool voor de armenhaat van de gemeente Rotterdam.
Via GeenStijl reageerde René van Leeuwen op het opiniestuk, ook al een Rotterdammer. Hij stelt dat er in de stad helemaal niet zo’n sprake is van armenhaat en ergert zich daarnaast aan Özdil en Van Veelens uitleg van wat authentiek zou zijn. En hij sleept de PvdA er in de voorlaatste zin nog even aan de haren bij, want het blijft natuurlijk wel GeenStijl.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Martijn
  Martijn

  Wat een onzindiscussie. Hadden er een paar ranzige schimmelkraampjes bij gemoeten om de arme Rotterdammers tegemoet te komen? Iedere Rotterdammer is er van harte welkom. De een koopt er niets, en de ander koopt er een ham van 150 euro. Welkom in de echte wereld. Vind je het niks dan ga je toch naar de Afrikaandermarkt (of blijf je lekker thuis, nog goedkoper). Ook leuk dat segregatie er met de haren wordt bijgesleept, het blijft natuurlijk NRC.next. En dan heb ik het artikel zelf nog niet eens gelezen :-)

 2. Profielbeeld van maastunnelfietser
  maastunnelfietser

  Ik denk niet dat men een markt als de Afrikaanderplein wil hebben in de markthal. Dat past ook niet in dat gebouw op dit moment.
  Misschien over 20 jaar .. ;)

 3. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Mooie reactie van Geenstijl. Helemaal mee eens. En deze reactie weer op dat artikel is nog mooier:

  “De Markthal heerscht de pan uit. En het zal mij en velen met mij nogal hard jeuken dat het budget-technisch misschien niet helemaal geschikt is voor vette, shagrokende, kuchende, meurende en rochelende onrendabelen die zich voortbewegen met een door Vadertje Staat verstrekt elektrisch karretje waarmee ze al klagend, hijgend en zeikend alle paden versperren en enkels van anderen butsen en schaven.”

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.