Voor de harddenkende Rotterdammer

Burgerkracht, zelforganisatie en een grote besparing voor de staatskas. De participatiesamenleving kent alleen maar winnaars, aldus voorstanders. Maar hoe zal dit in Rotterdam uitpakken?
De participatiesamenleving. Sinds de troonrede van 2013 is het een veel gebezigde term geworden, al zal voor veel mensen onduidelijk zijn wat het exact inhoudt. In het kort betekent het dat Nederlanders steeds minder kunnen rekenen op de Staat als vangnet, en steeds meer worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar ook voor de mensen om hen heen, met als beoogde doelen meer burgerkracht en zelforganisatie. Volgens critici is de term ‘participatiesamenleving’ slechts een eufemisme voor het afbreken van de zo lang gekoesterde verzorgingsstaat.
De aankomende decentralisatie van zorg, jeugd en werk hevelt veel verantwoordelijkheden over van het Rijk naar de gemeenten. Die zullen hier ieder op hun eigen manier – en met beperkte budgetten – invulling aan gaan geven. Wat zal dat voor Rotterdam betekenen? Hier zijn veel mensen afhankelijk van steun van buitenaf. Tegelijkertijd kent de stad een sterke traditie van bewonersverenigingen, belangengroepen en andere vormen van buurtactivisme. Zullen de nieuwe sociale en informele netwerken van de participatiesamenleving voldoende zijn, of zullen de sociaal-economisch zwakkeren in de stad buitenproportioneel hard geraakt worden? Oftewel: wordt de stad ongelijker door de participatiesamenleving?
Die vraag stellen we aan Justus Uitermark. Als bijzonder hoogleraar samenlevingsopbouw houdt hij zich bezig met de thema’s zelforganisatie, segregatie en de effectiviteit van beleid. In zijn in januari uitgesproken oratie ‘Verlangen naar Wikitopia’ bekritiseert Uitermark de buitenproportionele aandacht die door media en onderzoekers wordt gegeven aan succesverhalen van burgerkracht. Anders dan bij mieren die een hoop bouwen of vuurvliegjes die in een patroon vliegen, is zelforganisatie onder mensen niet slechts een verhaal van kansen en successen, maar ook van beperkingen en mislukkingen.
Dit is de tweede editie van de samenwerking van Vers Beton met SG Erasmus. Tijdens Studio Erasmus zal Vers Beton de komende maanden een minicollege programmeren. Bij thema’s en vragen die wij belangrijk vinden, nodigen we wetenschappers uit om ons te onderwijzen met een minicollege. Dit is live te zien tijdens de talkshow in de Rotterdamse Schouwburg, en een aantal dagen later als video hier op de website.
Bekijk hierboven de videoregistratie van het college. De volgende editie van Studio Erasmus vindt plaats op 11 november. Daarbij stellen we aan Robert Dur de vraag: ‘Helpt straf mensen uit de bijstand?’.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Henk van Mourik
  Henk van Mourik

  Bewoners participatie of is het een platform voor ambtelijke profilatie ?

 2. Profielbeeld van hans rood
  hans rood

  Probeer niet teveel tegelijk te doen. Site is als journalistieke informatie best aardig. Maar mensen haken af als het te elitair wordt. Inkomsten en carriere zijn niet het belangrijkste voor vrijwilligers. Pas als zich die aandienen – zoals bij Inge (gefeliciteerd) – werkt het.

  1. Profielbeeld van Fay van der Wall
   Fay van der Wall

   Beste Hans, het punt van je reactie ontgaat me even totaal. Is dit een te elitair onderwerp? Doel je op de video of de bijbehorende tekst? Op de inhoud of het feit dat we überhaupt een video van een samenwerking plaatsen?

  2. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Bedankt! Maar ik verdien nu vooral minder dan ik voorheen deed hoor ;) Blijkbaar komt dat door de participatiesamenleving. Denk ik.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.