Nieuwsbeeld28 oktober 2014

NieuwsBeeld: De Hef

Beeld: Anniek Tijmes

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

Spoorbrug de Hef wordt het komend jaar flink opgeknapt. Het industriële monument staat al jaren te vergaan, je kunt de roestplekken er met je vingers vanaf peuteren, de trappen zijn niet meer veilig.

Eigenlijk was het best een knullige brug. De Hef werd in 1878 als spoorbrug gebouwd. Het middelste gedeelte, boven het water, kon draaien om de schepen door te laten. Dat wilde niet helemaal werken: meerdere schepen voeren zich vast, en sommigen liepen tegen de brug op. In 1927 kwam de patch: de draai werd een hef, zodat de boten er onderdoor konden varen. In 1993 werd de brug gesloten: het spoor ging ondergronds, de laatste trein die over het spoor reed nam met een prachtige treurzang afscheid (luister vanaf 0.49).

De Hef stond afgelopen zomer even in de belangstelling vanwege plannen vanuit het Stadsinitiatief om er het grootste klimtoestel van Rotterdam van te maken. Het leek Rotterdam Experience wel leuk als mensen ervan af konden bungeejumpen. De Noordereilanders kwamen in opstand, die hadden geen zin in een hele zomer tarzankreten en discolicht. Het plan haalde het niet.

Nu gaat er in elk geval een dure kwast overheen, de hele operatie zou 10 miljoen euro kunnen gaan kosten. Dus het zal wel weer een paar weekjes ruziën worden over de waarde van dit soort functieloze monumenten, wat mag het kosten en wie dat gaat betalen. Ome Jan voor de camera die vindt dat ze eerst maar eens de roestige rollator van zijn moeder moeten opknappen. De communicado’s van Experience die (weer) met een gelikt verdienmodel komen. Conservativo’s die niets willen veranderen.

Die discussie laten we hier lekker voorbij gaan. Liever sluit ik Hans Aarsmanachtig af door even stil te staan bij deze laatste illustratie van Anniek Tijmes in de serie Nieuwsbeeld.

We zien een beeld van de Hef, vanuit de lucht. Twee mannen, werkers, zitten erbovenop. Het is een speelse verwijzing naar de beroemde foto van Lewis Hine, die de bouwers van het Empire State Building duizelingwekkend hoog in de lucht liet poseren. Anniek laat haar bouwers ook hoog op stalen balken zitten. Ze richten zich niet netjes naar de camera, ze zijn meer bezig met hun eigen camera. De voorste man heeft zich met zijn rug naar ons gekeerd, de achterste man maakt een selfie. Vergeet niet van het uitzicht te genieten!, neig je te willen schreeuwen. Helemaal rechtsonder kijkt een klein groepje toeristen met verkrampte nek naar boven. De toerist moet maar wat moeite doen om mee te genieten. Hij mag in zijn handjes knijpen dat we nóg een monument voor hem opknappen.

Tekst: Melissa van Amerongen

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Hef, Lewis Hine, renovatie en stadsinitiatief

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *