Nieuwsbeeld14 oktober 2014

NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

Beeld: Anniek Tijmes

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

Breyten Breytenbach was in Rotterdam. Wie? Breyten Breytenbach, de vermaarde Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver én schilder. Naast renaissancemens in de kunsten is Breytenbach ook een man met een groot hart. Wie anders kan positief blijven na jaren opgesloten te hebben gezeten in de gevangenis, in het Zuid-Afrika van de Apartheid?

Breytenbach was afgelopen week niet bepaald voor het eerst in de stad. Al bijna dertig jaar komt hij hier, vaak in het kader van Poetry International. Bij een van zijn talloze wandelingen door Rotterdam viel hem de grote plataan aan de Westersingel op, je weet wel, die pal voor Cafe De Unie. Vaak hangen er kinderen van de brede takken, of zit er in de zomer een verliefd stelletje te picknicken of drinkt een zonderling er zijn blik Schultenbrau. Breytenbach doopte de boom in 1986 om tot een monument voor ‘vrije gedachten’ – voor hem het meest essentiële onderdeel van het bestaan. In een adem door verklaarde hij de plek tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’. Want zeg nou zelf – iedereen heeft toch doorlopend poëtische gedachten? In weerwil van zijn imago is poëzie de kunstvorm waarbij de deur het wijdst openstaat.

Vorige week woensdag werd, 28 jaar nadat hij de plek al een naam had gegeven, de plataan ‘officieel’ tot monument verklaard. In aanwezigheid van Breyten Breytenbach werd een plaquette onthuld. Loop er eens langs, en laat je gedachten de vrije loop.

Tekst: Vincent Cardinaal

Reageer of deel op Social Media

Tags:Breyten Breytenbach, Breytenbachboom, graf van onbekende dichter, monument en poetry international

Sectie: Nieuwsbeeld

kaart: 2 23-36, 3012 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *