Voor de harddenkende Rotterdammer

De Rotterdamse Museumnacht in 2015 gaat niet door, zo meldt de Museumnacht aan alle deelnemende organisaties in een email die in handen is van Vers Beton. Hierin verwijten ze de grote instellingen aan het Museumpark niet meer solidair te zijn met de kleine culturele instellingen in de stad.
De reden is dat Stichting Museumpark (Natuurhistorisch Museum, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, Arminius, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal) heeft besloten om alle aan het Museumpark gelegen instellingen gratis te openen tijdens de Museumnacht en het publiek dus zonder passe-partout toegang te geven. De verwachte daling in de verkoop van passe-partouts zorgt voor een te groot financieel risico voor de Stichting Rotterdamse Museumnacht.
De Rotterdamse Museumnacht windt er in de email geen doekjes om wat ze van de keuze van de grote instellingen vinden:

Het bestuur van de Rotterdamse Museumnacht vindt de opstelling van Stichting Museumpark buitengewoon teleurstellend en een klap in het gezicht van de duizenden tevreden bezoekers van de Museumnacht en de collega’s die wel staan te popelen om de Rotterdamse Museumnacht samen te organiseren. […] Wij achten de opstelling van het Museumpark destructief en niet solidair met de andere culturele instellingen.

In 2014 deden Boijmans en Kunsthal al niet meer mee met de museumnacht omdat de extra beveiligingskosten niet werden gecompenseerd. Volgens de Rotterdamse Museumnacht zijn voorstellen voor alternatieve verdienmodellen en beperking van de toegankelijkheid door de instellingen aan het Museumpark zonder enige discussie van tafel geveegd.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van Tom
  Tom

  Dan kunnen die kleine musea zich prima aansluiten bij 24 UUR Cultuur en doen Kunsthal en Boijmans gewoon lekker iets anders. ;)

  1. Profielbeeld van karen
   karen

   wel jammer dat het epicentrum van 24- uur cultuur vooral in de witte de with plaatst vindt.
   Misschien wordt nu mijn kritische noot t.a.v de datum van 24-uur cultuur omarmd, zodat instellingen buiten de kunstblock-as een mooi alternatief cultureel stadsevent ‘ krijgen’ .

 2. Profielbeeld van Frederick W. Rolfe
  Frederick W. Rolfe

  Dat is toch te kinderachtig voor woorden. Niet willen meedoen omdat je kleinere musea niet meer wilt sponsoren, prima – maar moedwillig de Museum-nacht van kleinere instellingen kapot concurreren … dat is wel suf.

  Gewoon terug fucken en een flexibele last-minute museumnacht organiseren. Kunnen ze hun musea iedere nacht gratis opengooien.

 3. Profielbeeld van jup
  jup

  Eerst niet meedoen vanwege te hoge extra beveiligingskosten voor al die passe-partouthouders en nu natuurlijk ook extra beveiligingskosten maar de deuren gratis opengooien …. het betere verliesmodel ….

 4. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Best kans dat de grote musea van de Museumnacht oude stijl af wilden en nu zelf met een plan gaan komen voor een museumnacht 2.0? Er speelt vast meer dan de officiële communicatie doet geloven. De opmerking van jup hierboven is terecht, hier klopt iets niet. Dus er is meer aan de hand. Maar dat soort zaken krijg je lastig boven tafel…

  1. Profielbeeld van Pietje
   Pietje

   Op Radio Rijnmond werd gezegd dat de passe-partout button-kosten zorgde dat er te weinig mensen naar museumnacht en het museumpark kwamen. Gratis kaarten zouden het, door het grotere bezoekersaantal dat later betalende gasten op zou leveren, rendabel maken. Maar dat er meer speelt dan aan de oppervlakte zichtbaar is lijkt me evident.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500