Human interest21 november 2014

De Beste Stuurlui: Oorlog aan de spookfietser!

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurman Paul Smits vindt dat de fietser te veel heilig wordt verklaard in Rotterdam. Spookfietsen is er een goed voorbeeld van. Wat meer handhaving van de regels zou geen kwaad kunnen.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

India heeft de heilige koe die je omzichtig moet benaderen. Je rijdt er met een boog omheen, ook al ligt het beest godsgruwelijk in de weg. Nederland heeft de fietser die je omzichtig moet benaderen. Ook al rijdt die zonder licht in het donker, aan de verkeerde kant van de weg of haalt die de gekste capriolen uit: kom niet aan de fietser! Automobilisten weten het: bij een botsing met zo’n ongemotoriseerde verkeersdeelnemer moet de automobilist normaliter betalen. Schuldig of niet.

Voor Rotterdam in het bijzonder is het fenomeen van spookrijden populair, zo constateerde Metro al. Aan de verkeerde kant van de weg rijden door fietsers gebeurt hier overal. Ik zeg het als iemand die veel autorijdt én fietst. Ja, de fietser is kwetsbaar en de klos bij een aanrijding. Maar een keertje goed in de spiegel kijken, kan geen kwaad.

Enkele voorbeelden? Het is bijvoorbeeld oppassen bij het zogeheten ‘Muizengaatje’, waar je onder het spoor langs rijksweg 20 naar de Bergweg rijdt. Soms komen er onverwacht tegenliggers van Gordelwegzijde naar beneden gezoefd, zonder dat je daar zicht op hebt. Een tijdje geleden was het resultaat een op de grond liggend meisje, nadat iemand van de ‘goede’ kant haar niet meer kon ontwijken. Op mijn fietsrit naar de Kuip zijn ook de Mariniersweg, Blaak en de Willemsbrug populair bij spookfietsers.

Rotondes andersom

In de auto schrik je je rot van fietsers die rotondes andersom nemen. Maar ook als je bij een kruising met verkeerslicht rechtsaf wilt slaan loert het gevaar. Denk je goed te hebben gekeken, zie je een spookfietser over het hoofd die rechtsaf de weg vervolgt (waar je alleen rekent op rechtdoorgaande fietsers). Gevolg: je rijdt hem bijna van de sokken en ziet in de achterruit een opgestoken middelvinger.

De Fietsersbond wijt het fenomeen vooral aan de autovriendelijkheid van Rotterdam. Tweerichtingspaden, meer rotondes (!) maar ook boetes zouden helpen. Nou vind ik het als fietser wel meevallen met de moeilijkheidsgraad: veel aparte paden en duidelijk gemarkeerde stroken. Fysieke ingrepen hebben daarom niet mijn voorkeur.

Wel heb ik nog nooit spookfietsers, die uit gemak de kortste weg nemen, bekeurd zien worden. Daar valt een wereld te winnen. Weg met de slachtofferrol voor de fietsers. Een ideetje voor de politie om eens het verbod op spookfietsen te handhaven? Rotterdam wordt op andere gebieden steeds veiliger, dus daar moet menskracht voor zijn. Of mogen parkeercontroleurs ook eens deze verkeersovertredingen aanpakken?
Het gemeentebestuur wil van gebiedscommissies ideeën om de verkeersveiligheid te vergroten. Dit zijn er alvast een paar.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, Muizengaatje en spookfietsers

Sectie: Human interest

kaart: Bergweg 8, 3036 BA Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *