Voor de harddenkende Rotterdammer

Jeugdvakantieland moest sneuvelen omdat er “ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen.” Rotterdam kiest kennelijk liever voor zichzelf dan voor de regio. Peter van Heemst stelt deze week in zijn column de vraag: houden we nog wel van onze buren?

Peter van Heemst
Peter van Heemst

De stad en de regio, Rotterdam en de Rijnmondgemeenten, ze hebben een haat-liefdeverhouding. De kleine gemeenten lokken hoogopgeleide Rotterdammers weg, zo denkt de stad, terwijl de regiogemeenten hun grote buurman als een brutale schrokop zien die voor de rest de kruimels achterlaat. Samenwerking is vaak bittere noodzaak, maar het gaat gepaard met flinke tegenzin en behoorlijk wat wantrouwen. En de komende jaren staat die samenwerking meer dan ooit onder druk.

Toeristen lokken

“Met gratis openbaar vervoer voor ouderen, sturen we onze burgers naar Rotterdam om te shoppen. Wat heeft de Barendrechtse ondernemer hieraan?” Deze recente tweet van Reshma Roopran, PvdA-raadslid uit Barendrecht (daar oppositiepartij), spreekt boekdelen. Rotterdam stopt veel belastinggeld in allerlei diensten en voorzieningen om toeristen naar de Markthal, Diergaarde Blijdorp, De Kunsthal en de Koopgoot te halen. Goed voor Rotterdam, zo is de gedachte. Maar of het ook goed is voor de regio, daar wordt veel minder over nagedacht.

Wubbo Tempel

De belangstelling voor regionale samenwerking is aan de Coolsingel –  hoe zeg ik dat nou vriendelijk? –  nooit bijster groot geweest. Positieve uitzondering hierop was in de vorige raadsperiode vooral CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel. Hij was een trouw bezoeker van regionale overleggen. Niet zo gek misschien; in de randgemeenten kwam hij natuurlijk veel meer CDA’ers tegen dan in Rotterdam. Bovendien genoot hij zichtbaar van het netwerken met politici uit Vlaardingen, Brielle en Berkel-Rodenrijs. Dit blijkt ook een steuntje in de rug geweest voor het vervolg van zijn carrière: inmiddels is Tempel waarnemend burgemeester van Hellevoetsluis. Maar voor het overige zijn Rotterdamse raadsleden niet zeer in de regio geïnteresseerd.

Brielle Vooruit

De opkomst van lokale partijen, een trend die zich ook bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag heeft doorgezet, versterkt deze op de eigen navel gerichte blik van gemeentelijke politici. Als partijen als VVD, PvdA en D66 al niet zo hard lopen voor regionale samenwerking, dan is het nogal wiedes dat het Capels Belang, Spijkenisse 2000, Brielle Vooruit en Leefbaar Rotterdam zich nog minder om het wel en wee van de buren bekommeren. Het lijkt dan ook steeds minder waarschijnlijk dat Rotterdam en omliggende gemeenten een fusie aandurven. Onder grote externe druk heeft Rozenburg in 2010 die stap gezet, maar daar zal het voorlopig wel bij blijven.

Jeugdvakantieland

Ondertussen is er een nog veel krachtiger factor die de regionale verhoudingen onder druk zet: de benarde financiële situatie waarin veel gemeenten al een tijd verkeren. Deze dwingt ze tot soms zeer forse bezuinigingen. Wat doet de gemiddelde wethouder van Financiën dan? Hij snijdt natuurlijk liever in de subsidies waarvan de regio profiteert dan in die waarvan de eigen inwoners plezier hebben. Zo kregen forensen uit Capelle aan de IJssel ineens te horen dat Rotterdam een einde gaat maken aan het gratis parkeren bij het metrostation aan de Kralingse Zoom. En werd Jeugdvakantieland de nek omgedraaid, omdat volgens wethouder Adriaan Visser (D66): “er tegenwoordig ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen”.

Domino-effect

Als alle gemeenten op deze manier naar hun uitgaven gaan kijken dan kan al snel een domino-effect optreden, waarbij iedere gemeente de kosten beperkt door de rekening door te schuiven naar de buren. Regionale samenwerking is harder nodig dan ooit, maar ze staat onder druk als nooit te voren.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties