voor de harddenkende Rotterdammer

Peter van Heemst wordt steeds vaker door landelijke media gebeld over NIDA. Deze week bespreekt hij de landelijke ambities én potenties van deze Rotterdamse moslimpartij.
Peter_van_Heemst
De laatste maanden hangen landelijke media steeds vaker bij me aan de lijn omdat in Den Haag geruchten rondzingen over landelijke ambities van de Rotterdamse moslimpartij NIDA. Wat Nourdin el Ouali voor een man is, willen ze weten. Gaat zijn kersverse politieke beweging echt de grote sprong voorwaarts maken? En wat zijn eigenlijk de landelijke ambities én potenties van NIDA?
Nu kunnen deze geruchten natuurlijk enkel gebaseerd zijn op vage vermoedens en schimmige misverstanden. Den Haag is – net als het stadhuis aan de Coolsingel – een kleine wereld waarin interessante theorietjes er in gaan als zoete koek en waar iedereen elkaar razendsnel napraat.
Maar het kan ook stoelen op een hint die door NIDA zelf is afgegeven. NIDA heeft in Rotterdam een indrukwekkende prestatie geleverd door vanuit het niets met twee zetels in de gemeenteraad te komen. En succes smaakt in de politiek altijd naar meer. Heeft iemand bij NIDA laten vallen dat na Rotterdam de rest van Nederland aan de beurt komt?
De eerste keer dat ik wat opving over mogelijke landelijke aspiraties van NIDA was bij de uitverkiezing van de Rotterdamse Politicus van het Jaar. El Ouali werd niet verkozen tot winnaar, wel had de jury lovende woorden: “El Ouali weet een nieuwe groep kiezers aan te boren: de derde en vierde generatie, merendeels hoogopgeleide moslims – een nichegroep die tot voor kort bijna letterlijk met de rug naar de Coolsingel stond. Bewees de lokale democratie daarmee een dienst. (…) Lijkt zo langzamerhand Rotterdam te ontgroeien. Indrukwekkende, leidende rol in de Gaza-protesten, wat hem inmiddels ook – terecht – landelijke bekendheid heeft opgeleverd.”
NIDA laat dan ook een eigenzinnig en authentiek geluid horen. Dat was in de campagne haar kracht. De partij pakt thema’s op waar anderen weinig mee doen. Ze maakt slim gebruik van eigen kanalen om een boodschap uit te dragen en weet een grote groep Rotterdammers te enthousiasmeren en mobiliseren.
Traditionele partijen, van Leefbaar Rotterdam tot GroenLinks, krijgen moeilijk vat op NIDA. En ook de traditionele media konden gedurende de verkiezingsstrijd maar moeilijk peilen hoe sterk deze nieuwkomer bij het Rotterdamse electoraat wortel had geschoten.
Wat betreft de landelijke inspiraties van NIDA is het boeiend de partij met het Leefbaar Rotterdam van 2002 te vergelijken. De twee partijen hebben namelijk meer gemeen dan ze zelf waarschijnlijk toe willen geven. Alle twee hebben ze namelijk een charismatische leider, iemand die door zijn achterban op handen wordt gedragen. Alle twee zijn ze “Made in Rotterdam”, de stad die bij uitstek proeftuin is van landelijke politieke vernieuwing. En alle twee zijn ze protestbewegingen die met een gepassioneerde boodschap de traditionele partijen veel te snel en te slim af zijn.
Interessant is dat ook Leefbaar Rotterdam het Binnenhof ooit zag lonken. In 2006 wilde politiek leider Marco Pastors samen met, toen nog oud LPF’er, Joost Eerdmans bij de Tweede Kamerverkiezingen minstens zes zetels bemachtigen. Als ÉénNL deden de Leefbaren mee – en behaalden nul zetels.
De landelijke werfkracht van NIDA nu lijkt aanzienlijk groter dan die van EénNL toen. Toch lijkt het mij een kansrijker route als NIDA in 2018 eerst de sprong naar drie, vier andere steden waagt. Het Binnenhof kan daarna altijd nog. Wat in het vat zit, verzuurt immers niet.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties