Voor de harddenkende Rotterdammer

Columnist Vincent Cardinaal had een deep throat-ontmoeting met een twitterende gemeenteambtenaar. “Rotterdam is één groot verjaardagsfeestje aan het worden. Ik kan dat niet meer aanzien.”

Schrijver in de stad Vincent Cardinaal
Vincent Cardinaal

Op Twitter ben ik sinds een tijdje in contact met een ambtenaar van de gemeente Rotterdam. Deze figuur twittert anoniem. Waarom hij dat doet, is niet zo lastig te duiden – hij maakt van zijn hart niet bepaald een moordkuil. Onlangs ging ik een kop koffie met deze zelfverklaarde de heer Chagrijn drinken. Ik leerde een persoon kennen die niet mee wenst te lopen in de polonaise.
De afspraak maken verliep nogal geheimzinnig. Het begon met een serie DM’s op Twitter. Of we niet eens konden afspreken voor “koffie, bier of een andere willekeurige versnapering”. Even dacht ik het hof gemaakt te worden, maar mijn Twittervriend las mijn gedachten: “Alles in het nette hoor.” Hij wilde mij spreken omdat hij dacht “dat ik het zou begrijpen.” Op zijn werk liep hij inmiddels tegen een muur op. Ze werden zijn gemopper een beetje zat en ook zijn bazen wilden niet meer luisteren. “Wat niet wegneemt dat Rotterdam één groot verjaardagsfeestje aan het worden is. Ik kan dat niet meer aanzien.” De afspraak werd gemaakt op een maandagmorgen bij koffiebar Booon aan de Proveniersstraat.
Ik was te vroeg. Zittend in een fijn herfstzonnetje wachtte ik op wat komen ging. Ergens hoopte ik met een klokkenluider van doen te hebben. Bob Woodward werd tenslotte ook op een simpele wijze door Deep Throat naar een parkeergarage gelokt en zijn hele wereld was voorgoed anders. Dat bleek wat te geromantiseerd. Een nette vent van in de vijftig kwam zich aan me voorstellen. Hij keek spichtig om zich heen en dook wat weg in de kraag van zijn windjack. Het paste goed bij de ochtendkrant die vol stond van verhalen over de DDR en die ik net had gelezen.
Hij stak direct van wal. “Nou, ik werk dus voor de gemeente. Vroeger was er nog ruimte voor kritiek, maar dat is over. Het is nu allemaal blerrie hoera. Laatst kregen we een presentje, heel de afdeling. Het was gebak met de vlag van de stad in fondant er bovenop gekwakt. Wat denken ze nou? Dat ik dat lekker gaat staan uitdelen thuis? Ze zien me al aankomen. Ik heb ze op Beurs in de vuilnisbak gemikt.”
“Kijk, ik ben ook trots op deze stad. Heel erg zelfs. Maar ergens hou ik ook van wat níet goed is. Begrijp je me? En dat mag niet meer. Het wordt allemaal geregisseerd. De prioriteiten liggen volledig verkeerd. Dan twittert Adriaan Visser dat ie ‘effe op en neer is naar Glasgow’, om de MTV European Music Awards binnen te halen. Kijkt iemand daar dan nog naar? En als ze naar hier komen – gaat Visser dan een beetje geil met Hannah Montana staan doen? Wat hebben we daar nou aan? Maar: ik heb mijn laatste woord nog niet gesproken.” Rotterdam Marketing is dus gewaarschuwd – er is verzet op komst.
’s Avonds bleek mijn koffiepartner zijn Twitteraccount te hebben opgeheven. Of hij het goed vindt dat ik hem in deze column opvoer, weet ik niet, maar zijn revolutie moet toch ergens beginnen. Bij deze dus.
Iedere week trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Volgens mij is het “bleddie hoera” naar het Engelse bloody.
  Een door havenarbeiders gebruikte uitdrukking, die eigenlijk opvalled c.q. uitslovend gedrag omschrijft.
  Ander typisch havenanglisisme is “lekko”. Inderdaad “laat gaan”

  Die ambtenaar kan toch gewoon opstappen of overplaatsing aanvragen?
  Er is geen enkel bedrijf of instelling waar iedereen het naar zijn/haar zin heeft.
  Overigens heb ik absoluut geen behoefte om het voor wethouder Visser op te nemen. Kan ie zelf wel denk ik.

  1. Profielbeeld van Joey
   Joey

   Haha, was dit een jaar geleden gepost dan was je helemaal losgegaan op de PvdA-kliek die de stad verpesten. Maar nu zit Leefbaar in het bestuur en is er geen vuiltje aan de lucht.

 2. Profielbeeld van Karin
  Karin

  “En als ze naar hier komen – gaat Visser dan een beetje geil met Hannah Montana staan doen?” Tenminste wel een ambtenaar met gevoel voor humor. En hij slaat tevens de plank niet helemáál mis.

 3. Profielbeeld van Henry
  Henry

  Een 59-jarige ambtenaar die weet wie Hannah Montana is? Verdacht. Maar wat zegt deze ambtenaar nou precies? Helemaal niks. Beetje dun verhaal dit. En het is Rotterdam Partners, niet Marketing.

 4. Profielbeeld van Hugo Biersma
  Hugo Biersma

  Ik kan er ook wel om lachen. Het is fijn dat het goed gaat met Rotterdam maar bestuurders die te trots zijn moet je scherp houden. Bovendien is het gewoon leuk om bestuurlijke ambities belachelijk te maken. “#kendoe”

 5. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Precies. Dacht Vincent met een domme chagrijn van doen te hebben, blijkt het opeens een ambtenaar te zijn die op verrassend grappige wijze de Rotterdam Partners- (7 miljoen subsidie, halloooo) en Kendoe-bullshit doorprikt :)

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500