Stedelijke ontwikkeling & architectuur3 november 2014

Studenten op Zuid: waar ging het mis?

Lees verderStudenten op Zuid: waar ging het mis?

Niet alleen Elsevier berichtte deze maand over het stopgezette huisvestingsproject voor studenten aan de Dordtselaan. Erasmus Magazine publiceerde een uitgebreide reconstructie van de verloop en uiteindelijke ondergang van het initiatief. Daarin komen verschillende (oud-) bewoners aan het woord.

In 2009 ging project Studentenkwartier van start. Rotterdamse studenten kwamen in aanmerking voor een gerenoveerd appartement aan de Dordtselaan. In ruil voor een huurkorting van 10 procent waren zij verplicht om een paar uur per week vrijwilligerswerk in de buurt te doen. Met de toestroom van studenten op Zuid hoopten Woonstad Rotterdam en de gemeente leegstand tegen te gaan en het imago van de wijk te verbeteren. Binnen tien jaar zouden er duizend studenten op de Dordtselaan moeten wonen.

Een ambitieus plan dat al snel niet realiseerbaar blijkt. De selectieprocedure van potentiële bewoners blijkt te streng en wordt weer afgeschaft. De leegstand neemt af, maar daarmee ook de hoeveelheid vrijwilligerswerk. De meeste studenten blijken niet gemotiveerd genoeg om zich voor de buurt in te zetten.

Bovendien blijkt dat Woonstad Rotterdam geen duizend, maar slechts 250 studentenwoningen kan realiseren. In 2012 wordt het project stopgezet. De slinkende groep studenten die nu nog op de Dordtselaan woont, wordt niet meer ingezet voor vrijwilligerswerk.

Lees hier de volledige reconstructie van Erik van Rein voor Erasmus Magazine.

Reageer of deel op Social Media

Tags:dordtselaan, Erasmus Magazine, Feijenoord, Huisvesting, Rotterdam Zuid, studentenkwartier en woonstad rotterdam

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *