Voor de harddenkende Rotterdammer

Niet alleen Elsevier berichtte deze maand over het stopgezette huisvestingsproject voor studenten aan de Dordtselaan. Erasmus Magazine publiceerde een uitgebreide reconstructie van de verloop en uiteindelijke ondergang van het initiatief. Daarin komen verschillende (oud-) bewoners aan het woord.
In 2009 ging project Studentenkwartier van start. Rotterdamse studenten kwamen in aanmerking voor een gerenoveerd appartement aan de Dordtselaan. In ruil voor een huurkorting van 10 procent waren zij verplicht om een paar uur per week vrijwilligerswerk in de buurt te doen. Met de toestroom van studenten op Zuid hoopten Woonstad Rotterdam en de gemeente leegstand tegen te gaan en het imago van de wijk te verbeteren. Binnen tien jaar zouden er duizend studenten op de Dordtselaan moeten wonen.
Een ambitieus plan dat al snel niet realiseerbaar blijkt. De selectieprocedure van potentiële bewoners blijkt te streng en wordt weer afgeschaft. De leegstand neemt af, maar daarmee ook de hoeveelheid vrijwilligerswerk. De meeste studenten blijken niet gemotiveerd genoeg om zich voor de buurt in te zetten.
Bovendien blijkt dat Woonstad Rotterdam geen duizend, maar slechts 250 studentenwoningen kan realiseren. In 2012 wordt het project stopgezet. De slinkende groep studenten die nu nog op de Dordtselaan woont, wordt niet meer ingezet voor vrijwilligerswerk.
Lees hier de volledige reconstructie van Erik van Rein voor Erasmus Magazine.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Patrick
  Patrick

  Ik kan wel een paar punten noemen waardoor dit project gefaald heeft…

  Op de dordtselaan is er lange tijd overlast geweest doordat huisjesmelkers kamers verhuurden aan veelal oost-europese werkende mensen.
  En toen kwam er dit project en werd Woonstad de hoofdhuisjesmelker.
  (die er nu per woning ineens 2 tot 3 maal zoveel huur voor konden vangen dan dat ze daarvoor deden.
  En er waarschijnlijk van de gemeente of overheid ook nog en aardig centje bij kregen. )
  Er was weinig tot geen controle of toezicht op de studenten die er kwamen te wonen en dat resulteerde in :
  Geluidsoverlast. (drummende bovenburen)
  Vervuiling van de portieken (o.a afval, spugen en urineren)
  En handelingen die verdacht veel leken op dealen.

  Op klachten van bewoners die er al jaren wonen werd door woonstad amper adequaat gereageerd en de wijkagent deed ook niet veel met de ontvangen klachten.

  Al met al ben ikzelf uiteraard heel blij dat dit project mislukt is.
  Beetje jammer voor de paar studenten die wel hun best deden en zich netjes gedragen hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1