voor de harddenkende Rotterdammer

Afgelopen dinsdag presenteerde burgemeester Aboutaleb plannen om de aankomende editie van Oud en Nieuw rustig en veilig te laten verlopen. In de vuurwerkvrije zones, vooral rond verzorgingstehuizen en kinderboerderijen, mag dit jaar geen vuurwerk afgeschoten worden. Stadstoezicht zorgt voor naleving van de regels. Daarnaast deelt de gemeente zo’n 60.000 vuurwerkbrillen uit aan alle basisschoolleerlingen van Rotterdam. De Talmaschool in Noord kreeg dinsdag de eerste uitgereikt van de burgemeester.
Vuurwerkbrillen dienen ertoe oogletsel te voorkomen. Het is interessant om te zien hoe technologische interventies zoals de vuurwerkbril zich ontplooien in de schaduw van geïnstitutionaliseerd risico. Vuurwerk produceert risico’s die wij met z’n allen – bestuurders, oogartsen, zorgverzekeraars, bezorgde ouders – met een pakket aan maatregelen willen beteugelen. De vuurwerkbril speelt een ambivalente rol: met de bril dammen we het risico van vuurwerk in, maar daarmee onderkennen we het risico ook en legitimeren het.
Er is een weelderige markt voor vuurwerkbrillen, verkopers spinnen garen bij alle media-aandacht voor alle onveilige situaties tijdens Oud en Nieuw. Nu met kans op blijvend letsel! Gelukkig is er de vuurwerkbril. Kunnen we ouderwets gezellig Oud en Nieuw blijven vieren.

(tekst: Jaap Rozema)

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Melissa

Melissa van Amerongen

Een stad komt pas echt tot leven als mensen er in woord of beeld betekenis aan geven. Daarom vindt Melissa Vers Beton zo leuk. Melissa is socioloog en wetenschapsfilosoof en houdt zich voor Vers Beton onder andere bezig met wetenschappelijke artikelen op de site.

Profiel-pagina
Lees één reactie