Voor de harddenkende Rotterdammer
Hanswijk_Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Wederom maakt de burgemeester van Rotterdam van zijn hart geen moordkuil. Aboutaleb heeft zich al verschillende keren gemengd in het gevaarlijke en overgevoelige debat over IS en het vaderlands djihadisme. Durf kan je hem moeilijk ontzeggen.

Het begon in de zomer met een Amersfoorts gezin dat naar Syrië wilde afreizen. Dat kwalificeerde Aboutaleb als “landverraad”. Afreizende djihadisten mogen wat hem betreft hun paspoorten inleveren en hoeven niet meer terug te keren.

Daarna riep hij met Joost Eerdmans Nederlandse moslims in Trouw op kleur te bekennen inzake hun houding tot de djihad. “Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.”

En nu dus weer: “Niemand kan de vrees van veel autochtone Nederlanders wegnemen, behalve de moslimgemeenschap zelf.” En opnieuw werden zijn woorden ervaren als provocatief.

Apolitiek

De ironie is dat Aboutaleb zijn polariserende woorden zélf ziet als apolitiek. Als hij geconfronteerd wordt met de opmerking van Nourdin el Ouali dat hij alle moslims over één kam zou scheren, stelt hij: “El Ouali en ik zullen het nooit eens worden. Hij doet aan politiek, ik heb een stad te managen.”

Zo wordt heel duidelijk hoe Aboutaleb zijn uitgesproken meningen rechtvaardigt. Politiek associeert hij met machtsspelletjes, waar hij als bestuurder van een stad natuurlijk helemaal geen tijd voor heeft.

Dat is een vals frame, waarbij hij volledig buiten beschouwing laat dat politiek juist de arena is waar het publieke debat een focuspunt vindt. Door zijn eigen mening te presenteren als ‘boven de partijen staand’, maakt hij de mening van anderen tot die van dissidenten.

Politiek vs. besturen

En zo kan het gebeuren dat het inclusieve verhaal van El Ouali, die de burgemeester vraagt om de gehele samenleving op te roepen zich uit te spreken tegen IS, wordt weggezet als ‘politiek’, terwijl de exclusieve en messcherpe mening van Aboutaleb het ‘eerlijke’ besturen van een stad zou zijn.

De werkelijke tegenstelling tussen politiek en bestuur gaat er natuurlijk om in hoeverre je als bestuurder in het publieke debat stelling neemt met gepekelde meningen, of dat je zoveel mogelijk rekening houdt met de verschillende standpunten in een samenleving. Inzake IS zal een bestuurder scherpe maatregelen nemen waar het gaat om werkelijke terroristische dreiging, maar zich verder verre houden van verdachtmakende algemeenheden. Dat is arrogant en werkt averechts. Een politicus laat zich daarentegen leiden door een scherp moreel standpunt en verkoopt deze als politieke daadkracht en eerlijkheid.

Van der Laan

Als Aboutaleb zich daadwerkelijk minder als politicus en meer als bestuurder zou willen manifesteren, dan moet hij een voorbeeld nemen aan zijn Amsterdamse collega. In het Zwarte Pietendebat stond burgemeester Van der Laan namelijk wél boven de partijen. In een vriendelijke maar serieuze brief nam hij de tijd voor beide posities en legde vervolgens de nadruk op de praktische en lokale oplossingen voor de intochten. Het beste wat hij als burgemeester kon doen was “de discussie in goede banen te leiden”. Zijn leidraad was “geleidelijkheid”. Dat is wat ik besturen noem (of ‘managen’, zo Aboutaleb wil).

Een burgemeester stapt niet middenin een licht ontvlambare discussie. Een bestuurder gooit geen olie op het vuur door in een heet publiek debat een vlijmscherp standpunt in te nemen. Dan ben je namelijk gewoon heel ‘politiek’ bezig en speel je de stad uit elkaar. Met ‘besturen’ heeft dat niets te maken.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Gerard Drosterij

Gerard Drosterij

Gerard Drosterij is politiek filosoof en eigenaar van Slow Politics.

Profiel-pagina
Lees 44 reacties