Stedelijke ontwikkeling & architectuur5 december 2014

Andere Tijden: wacht de Markthal hetzelfde lot als de Lijnbaan?

Lees verderAndere Tijden: wacht de Markthal hetzelfde lot als de Lijnbaan?

In Andere Tijden gisteravond: een reportage over de Lijnbaan. Het programma keek terug op de ontwikkeling van de winkelstraat in de periode vlak na de oorlog. De binnenstad was niet volledig verwoest door het bombardement. Zo stond de oude Schouwburg op de Aert van Nesstraat nog grotendeels overeind. Toch hebben vrijwel alle gebouwen op en rond de Lijnbaan die het bombardement hebben overleefd, het veld moeten ruimen.

De oorspronkelijke filosofie achter de Lijnbaan en haar aanvankelijke aantrekkingskracht doen denken aan de Markthal nu. Zo was het de bedoeling dat mensen er kwalitatief hoogwaardige producten konden kopen die elders moeilijk te verkrijgen waren. Verder stroomden er uit het hele land mensen toe om dit nieuwe winkelconcept van dichtbij te bekijken en de nodige inkopen te doen. Ook trok de Lijnbaan destijds de aandacht van buitenlandse media.

De reportage laat ook zien hoe de Lijnbaan langzaam in verval raakte: hogere huren, nieuwe ideeën over winkelen en de intrede van de grotere ketens, verloedering en uiteindelijk de beslissing om de Lijnbaan in haar oude glorie te herstellen. Laten we leren van het verleden en hopen dat de Markthal dit lot bespaard kan blijven.

Kijk en oordeel zelf.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Andere Tijden, Lijnbaan en markthal

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Lijnbaan Rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *