Stedelijke ontwikkeling & architectuur5 december 2014

Asodorp in Rotterdam: oplossing voor overlast?

Lees verderAsodorp in Rotterdam: oplossing voor overlast?

Na Kampen, Eindhoven, Tilburg en Amsterdam krijgt ook Rotterdam een eigen asodorp. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) legde deze week een plan neer bij de gebiedscommissies.

Het gaat om 10 tot 20 containerwoningen die vanaf 2017 geplaatst worden. De locatie is nog niet bekend, maar Eerdmans heeft wel al dertig potentiële bewoners in gedachten. Het gaat dan om probleemburen die langdurige en hevige overlast in hun huidige woonwijk veroorzaken.

Toen Eerdmans het idee voor het eerst opperde tijdens de verkiezingscampagne van Leefbaar Rotterdam, stuitte hij op veel weerstand, ook van huidige coalitiepartijen D66 en CDA. Inmiddels is er toch een meerderheid voor de asowoningen. Dat wil niet zeggen dat iedereen er brood in ziet. Michel Vols (docent RUG) verricht onderzoek naar overlast in Nederland en plaatst een hele rits kanttekeningen bij het plan. Volgens hem wordt het probleem alleen maar onder het tapijt geschoven. Hij trekt parallellen met de negentiende-eeuwse heropvoedingskampen in Drenthe. Asociale gezinnen werden hierheen verbannen en droegen vaak generaties later nog een stigma met zich mee.

In Tilburg wordt de asowijk als succes beschouwd. Een tussenevaluatie vanuit de gemeente concludeert dat het project overlast terugdringt en dakloosheid van de stennisschoppers voorkomst. De ervaringen van de bewoners van verschillende asocontainers zijn wel wisselend, blijkt ook uit deze aflevering van 3Onderzoekt.

Het eerste asodorp is in de jaren negentig voor het eerst in Denemarken gerealiseerd onder de naam Skaeve Huse. Met matig resultaat: slechts 6 van de 89 oorspronkelijke bewoners waren na vier jaar verhuisd naar een gewone woning. Ook in de Nederlandse varianten van de Skaeve Huse is de doorstroom naar normale woonwijken beperkt. Maar dat lijkt ook niet het hoofddoel van Eerdmans: “Als mensen niet leren zich normaal te gedragen, blijven ze daar,” zei hij tegen het AD.

Reageer of deel op Social Media

Tags:asodorp, joost eerdmans, Leefbaar Rotterdam, overlast, Skaeve Huse en veiligheid

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *