voor de harddenkende Rotterdammer

Het gaat om 10 tot 20 containerwoningen die vanaf 2017 geplaatst worden. De locatie is nog niet bekend, maar Eerdmans heeft wel al dertig potentiële bewoners in gedachten. Het gaat dan om probleemburen die langdurige en hevige overlast in hun huidige woonwijk veroorzaken.
Toen Eerdmans het idee voor het eerst opperde tijdens de verkiezingscampagne van Leefbaar Rotterdam, stuitte hij op veel weerstand, ook van huidige coalitiepartijen D66 en CDA. Inmiddels is er toch een meerderheid voor de asowoningen. Dat wil niet zeggen dat iedereen er brood in ziet. Michel Vols (docent RUG) verricht onderzoek naar overlast in Nederland en plaatst een hele rits kanttekeningen bij het plan. Volgens hem wordt het probleem alleen maar onder het tapijt geschoven. Hij trekt parallellen met de negentiende-eeuwse heropvoedingskampen in Drenthe.

Asociale gezinnen werden hierheen verbannen en droegen vaak generaties later nog een stigma met zich mee.
In Tilburg wordt de asowijk als succes beschouwd. Een tussenevaluatie vanuit de gemeente concludeert dat het project overlast terugdringt en dakloosheid van de stennisschoppers voorkomst. De ervaringen van de bewoners van verschillende asocontainers zijn wel wisselend, blijkt ook uit deze aflevering van 3Onderzoekt.

Het eerste asodorp is in de jaren negentig voor het eerst in Denemarken gerealiseerd onder de naam Skaeve Huse. Met matig resultaat: slechts 6 van de 89 oorspronkelijke bewoners waren na vier jaar verhuisd naar een gewone woning. Ook in de Nederlandse varianten van de Skaeve Huse is de doorstroom naar normale woonwijken beperkt. Maar dat lijkt ook niet het hoofddoel van Eerdmans: “Als mensen niet leren zich normaal te gedragen, blijven ze daar,” zei hij tegen het AD.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barisic

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
Lees 22 reacties