Voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Een maand geleden betoogde Elfie Tromp overtuigend dat seksuele intimidatie op straat in Rotterdam een probleem is. Ze riep de lokale politiek op om treffende maatregelen te nemen. Omdat het strafbaar stellen van zaken maar zelden tot het gewenste effect leidt, zou ik iets anders willen voorstellen. In plaats van het probleem politiseren, doe ik liever een appèl op de hoffelijkheid van de Rotterdamse mannen.

Nu niet meteen gaan roepen dat dit een middeleeuwse notie is. Steeds vaker worden burgers gewezen op het belang om als samenleving meer naar elkaar om te kijken. Hoe komt het dan dat wanneer een vrouw wordt lastiggevallen, vrijwel niemand bereid is om zich ermee te bemoeien? Als iemand tegen het verkeer in fietst is de verontwaardiging niet aan te slepen, maar scheldt iemand uit voor ‘hoer’ en iedereen is spontaan Oost-Indisch doof.

Laatst werd ik – op de fiets – achtervolgd door een man. Mijn vriendin en ik gaven duidelijk te kennen niet gediend te zijn van de ranzige uitnodigingen, likgebaren en -geluiden. We stopten, fietsten door, stopten weer, gingen zelfs de stoep op, maar niets hielp. Pas toen ik hysterisch keihard begon te gillen, stopte een vriendelijke man zijn auto, kwam eruit en vroeg wat er aan de hand was. Mijn achtervolger was binnen mum van tijd verdwenen.

Ook in het Rotterdamse uitgaansleven heb ik, vaker dan me lief is, meegemaakt dat mijn vriendinnen en ik belaagd worden. Mannen die te dichtbij komen, je aanraken, je achtervolgen zonder dat iemand zich er een snars van aantrekt. Weet je wat hier als enige tegen helpt, als je niet wilt overgaan tot fysiek geweld? Je aan een wildvreemde man vastklampen en vragen of hij even met je wil praten, om je te redden. Werkt gegarandeerd, de lastposten druipen hierop beteuterd af.

Vraag me niet waarom deze weinig moderne methodes werken. Vermoedelijk omdat met sommige mannen niet te praten valt. Hun verstoorde idee van vrouwen versieren/lastigvallen is mijns inziens reddeloos verloren. Waar ze vaak wel op reageren, zijn andere mannen. Die nemen ze (hoe treurig dat ook is) wél serieus.

Daarom vraag ik, Rotterdamse mannen: vind je innerlijke ridder en red af en toe een damsel in distress. Als jullie op straat en in de discotheek iets assertiever en doortastender optreden tegen jullie minder galante soortgenoten weet ik zeker dat Rotterdam eronder zal floreren. Twijfel je of de intimiteiten al dan niet gewenst zijn? Vraag het haar. Wie weet bloeit er nog wel iets moois op.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties