Human interest31 december 2014

De Oliebollenkoning: Broodnuchter bij Richard Visser

Lees meer:

Negen keer won hij de AD Oliebollentest. Dit jaar werd hij derde, maar de rij voor zijn kraam op de Heemraadssingel wordt er vast niet korter door. Broodnuchter op bezoek bij oliebollenkoning Richard Visser.

De eerste oliebol eet Richard half september. Daarna neemt hij er twee per dag. ‘Om te proeven. Zijn ze zacht, sappig, klopt het nog? Met Oud en Nieuw ben ik ze beu.’ Dan eet Richard een biefstukje of varkenshaas met pepersaus. ‘Dat vind ik me toch lekker. Spruitjes, stoofpeertjes, heerlijk.’ De laatste oliebol eet hij eind januari. ‘De eerste weken slaap ik heel veel, maar na een week of twee begin ik ze te missen. Ik vind ze gewoon zo lekker. Ik ben gek op oliebollen. De structuur, de kleur. Ik ben een vieze vakfanaat.’

De familie Visser begon in 1873 met poffertjes. ‘Lekker joh, met boter. En dan dat koper van zo’n kraam, sjiek man. Ik houd wel van een beetje luxe.’ In 1952 startte opa Visser een kraam op de Heemraadssingel. De bollen maakte hij met een lepeltje. Kleinzoon Richard ging dat veel te langzaam. Inventief als hij was, introduceerde hij de ijsknijper. Een paar jaar later kwam de doorbraak: de Unidos doseermachine. ‘Hij werkt op perslucht en 220 volt. Twee oliebollen per seconde,’ zegt Richard trots. ‘Daar valt niet tegenop te lepelen.’

Het liefst zou Richard altijd op de Heemraadssingel staan, maar dat mag niet van de gemeente. Ze vinden de oliebol een seizoensproduct. ‘Onzin! Oliebollen kun je het hele jaar eten. Ze zijn toch hartstikke lekker?’ Zodoende bakt hij ’s zomers poffertjes op een toeristenmarkt in Zeeland. Of gaat hij op vakantie naar Dubai. ‘M’n dochter en ik aten er een halve ananas met van dat gele spul erin. Lekker joh.’

Dat hij dit jaar de AD Oliebollentest niet heeft gewonnen, vindt Richard niet erg. ‘De nummer één en twee zijn vaste winkels, geen kramen. Met die kou en vocht in de lucht is bij ons echt een ander verhaal.’ Bovendien haalt het, voor de familie Visser, de druk wat van de ketel. ‘Ach, oliebollenbakken stelt niks voor. Ik wilde vroeger jurist worden, vind rechtskennis erg interessant. Maar ja, toen ontdekte ik de oliebollen.’

Reageer of deel op Social Media

Tags:AD oliebollentest, Broodnuchter, eten en drinken, oliebollen, Oud en Nieuw en Richard Visser

Sectie: Human interest

kaart: Heemraadssingel 128, 3021 DJ Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • draag inhoudelijk bij aan de discussie (en ja, humor mag, graag zelfs!)
  • blijf on-topic
  • speel op de bal, niet op de man

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *