Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

De discussie woedt als nooit tevoren: moet er nou wel of geen nieuw middelgroot poppodium in Rotterdam komen? Ook op Vers Beton werd er het een en ander over geschreven. Dit najaar riep de gemeente ondernemers op om een plan in te dienen voor een nieuw poppodium. Zojuist zijn de elf ingestuurde ideeën bekendgemaakt.
Een greep uit de inzendingen:

 • Na het oude postkantoor aan de Coolsingel en Cinerama hebben de mannen van Popkantoor hun zinnen gezet op het voormalige zwemparadijs Tropicana. Daar willen ze een doos-in-doos concertzaal bouwen die later makkelijk naar een andere locatie verhuisd kan worden.
 • Stichting Pop Up is fel tegen een nieuw poppodium en wil in plaats daarvan concerten organiseren op bestaande podia en andere geschikte locaties.
 • Ted Langenbach en Koos Hanenberg willen pakhuis Katoenveem aan de Keilestraat ombouwen tot een plek voor concerten, elektronische muziek en festivals, maar ook een productiehuis en een werkplaats voor decorbouwers. Voor dit ‘hybride podium‘ vragen ze geen subsidie, maar hopen wel dat ze het enorme pand voor een symbolisch bedrag van de gemeente kunnen overkopen.
 • Onder de naam Luxor Pop In pleit het Luxor Theater voor een tijdelijk poppodium in het drijvend paviljoen in de Rijnhaven. Daar is ruimte voor zo’n duizend bezoekers en de mogelijkheid om openluchtconcerten te programmeren.

In februari kiest de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) de drie beste plannen uit. Deze mensen hebben zeggenschap in deze beslissing. In juni volgt het definitieve advies aan de gemeente. Samenvattingen van acht van de elf ideeën zijn hier na te lezen.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Zeger
  Zeger

  Ik hoop dat er uiteindelijk maar één enkele zaal bij komt, bij voorkeur in het centrum, van het juiste ontbrekende formaat, en geen verzameling nieuwe zalen zoals in het nieuwe Tivoli (met sfeerloze lobby). Die zalen zijn namelijk zelf mooi, maar erheen gaan is alsof je binnenkomt bij een stadskantoor. Dat mag wel wat meer rock+roll.

  Het gevaar bij zo’n verzameling nieuwe zalen is namelijk dat het andere leuke zalen (met geschiedenis en sfeer) zoals o.a. Rotown volledig opslokt. En kleine zaaltjes zijn gewoon veel leuker en persoonlijker! Daar kun je nog eens blijven hangen.

  Zoals Rotown het op het moment aanpakt met af een toe een concert op locatie vind ik geweldig, er ontbreekt alleen een goede zaal voor de grotere dingen. Motel Mozaique doet ook leuke dingen, maar in de Doelen of Schouwburg heb je hetzelfde probleem als in de nieuwe Tivoli: dat kan gezelliger.
  Ik wil dus pleiten voor het Pop-UP plan/team, maar dan wel met een investering in een nieuwe / aangepaste zaal met een beetje rock&roll-potentie.

  Het lijkt me trouwens helemaal niet nodig daar een 013 of Paard bij te halen, genoeg ervaren programmeurs en podia binnen de stadsgrenzen. Laten we alstublieft een ambitieuzer/vooruitstrevender programmering dan het Paard krijgen..

  Het mooiste zou zijn als de Gouvernestraat/Ons Huis zoals Gyz voorstelde beschikbaar is, want het oude Lantaren is gewoon de beste zaal (akoestiek en locatie) van Rotterdam en daar mag zo nodig best een klein verbouwinkje tegenaan (ontsluiting zaal en stroomlijning bezoekersstromen). Misschien kun je de directe buren uitkopen en flink wat bouwkosten besparen op nieuwbouw.
  Alleen pop-uppen op de bestaande locaties lijkt me niet genoeg.

 2. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  De Rotterdamse politiek is op dit moment een spelletje stratego met iconen. Het draait om de verovering van het Grotekerkplein – het echte stadscentrum – resp. de Rijnhaven – de weg naar Zuid. De spelers heten 20ste en 21ste eeuw.

  Van de elf kandidaten tip ik vooralsnog Club Empire aan het Grotekerkplein als winnaar. Een podium daar verbindt de Stadsinitiatieven van D66, opent de weg voor een Via Fortuna vanaf Bird over de Luchtsingel helemaal tot aan de Witte de Withstraat en past ook prima bij de geplande nieuwe studentenwoningen in de Westewagenstraat. Natuurlijk is het nog afwachten hoe het businessplan van Club Empire eruitziet en wat de ideeën over de programmering zijn. Het plan van Luxor zie ik als runner-up, maar in de Rijnhaven past beter een drijvend Collectiegebouw. Wel goed dus dat Luxor die drijvende bollen weer onder de aandacht brengt.

 3. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  “Alle elf ideeën zijn hier na te lezen.”

  Was dat maar waar. Van de elf hebben er acht de moeite genomen een publieke samenvatting te maken. De andere drie willen hun plannen vermoedelijk beschermen tegen dieven of iets dergelijks, maar dat betekent wel dat wij als publiek geen idee hebben wat het totale aanbod is. Rest de vraag: hoe kom ik aan het totale overzicht?

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Wob heb ik aan gedacht, maar dat gaat hier niet op, denk ik, omdat het geen bestuurlijke handeling oid is, maar elf particuliere plannen. Achteraf valt er pas wat te wob’en, denk ik.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Antwoord vanuit Coolsingel 40, waar Adriaan Visser weer bewijst één van de meest toegankelijke wethouders te zijn:

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500