Stedelijke ontwikkeling & architectuur24 december 2014

Ellende dreigt rond Rotterdam Central District

Lees verderEllende dreigt rond Rotterdam Central District

Heel uitgebreid hoeven we de erfpachtregeling aan de Vers Beton-lezer niet uit te leggen toch? In het kort: op het hoogtepunt van de crisis leken tal van bouwprojecten in Rotterdam stil te komen liggen. Daarom kocht de gemeente onder leiding van toenmalig wethouder van Bouwen Hamit Karakus (PvdA) de bouwgrond terug, waardoor projectontwikkelaars de financiële ruimte kregen om door te bouwen. Maar ze werden de gemeente wel een ‘erfpachtcanon’ schuldig.

De risico’s waren helder: zorgt een projectontwikkelaar voor een gaaf gebouw waar kopers en huurders op afkomen, dan kan het netjes de erfpacht afbetalen en heeft ‘Rotterdam’ succesvol doorgebouwd. Maar komt een bouwproject niet van de grond, omdat bijvoorbeeld de projectontwikkelaar failliet gaat, dan heeft de gemeente een groot probleem: ze krijgt dan een stuk grond in bezit dat sinds de crisis een stuk minder waard is geworden en waarop bovendien niets (nieuws) is gebouwd.

Dat laatste dreigt nu te gebeuren rond Rotterdam Central District. Projectontwikkelaar LSI kan de erfpacht al maanden niet betalen, de achterstand is inmiddels de 5 miljoen euro voorbij. Steeds vaker klinken bovendien verhalen over een nakend faillissement van LSI. Het Central District was met 52 miljoen één van de duurste van 10 projecten waarvoor Karakus de erfpachtregeling van de grond trok.

Het college spreekt inmiddels dan ook van een ‘reëel continuïteitsrisico´, de oppositie dringt aan op een raadsenquête en de mogelijkheid bestaat dat de gemeente voor tientallen miljoenen het schip in gaat. Afijn, je begrijpt: ellende dreigt.

Reageer of deel op Social Media

Tags:erfpacht, Karakus, LSI, Luc Smits en Rotterdam Central District

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *