Kunst & Cultuur2 december 2014

Johan Simons naar Theater Rotterdam

Lees verderJohan Simons naar Theater Rotterdam

Johan Simons komt naar Rotterdam. Hij wordt vanaf 2017 de leider van Theater Rotterdam, het samenvoegsel van de Rotterdamse Schouwburg, RO Theater, Wunderbaum en het Productiehuis Rotterdam.

De geruchten van Simons’ aanstelling gingen al even. Hij gaf gister zelf uitsluitsel in Amsterdam, waar hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ontving. Met de komst van Johan Simons vanaf 2017 wordt er definitief één organisatie gemaakt van de genoemde theaterinstellingen. Op papier en op punten in de praktijk zijn het al samenwerkingspartners; zo trokken ze samen op in de Cultuurplanaanvraag 2013-2016. Simons gaat de boel niet alleen artistiek leiden, hij gaat ook zijn opvolging klaarstomen. Geen overbodige luxe: Simons zal de 70 gepasseerd zijn als hij in Rotterdam arriveert.

Johan Simons maakte naam in de jaren ’80 en ’90 met locatietheater dat tot dan ongezien was in de lage landen. Zijn groep Hollandia werd er ook buiten de landsgrenzen beroemd mee. Na het verscheiden van Hollandia ging Simons op reis. Hij was leider van NT Gent en de afgelopen jaren van de Münchner Kammerspiele. Ook bleef hij een veelgevraagd (gast)regisseur in zijn vaderland. Hij won de afgelopen tien jaar veel prijzen en kreeg tal van onderscheidingen. Johan Simons is één de meest vooraanstaande theatermakers die Nederland rijk is.

Simons maakte de laatste jaren ook naam met zijn ongezouten kritiek op het Nederlandse cultuurbeleid. Hij deed dit onder andere met een gepassioneerd betoog voor het Duitse subsidiesysteem, dat hij hield toen hij Zomergast was in 2013. Dat kan nog wel eens een spanningsveld opleveren in de toekomst, kortom.

Reageer of deel op Social Media

Tags:cultuurplan, cultuursubsidies, johan simons, munchner kammerspiele, nt gent, productiehuis rotterdam, Ro theater, Rotterdamse Schouwburg, theater, theater rotterdam en wunderbaum

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: schouwburgplein, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *