Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

De geruchten van Simons’ aanstelling gingen al even. Hij gaf gister zelf uitsluitsel in Amsterdam, waar hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ontving. Met de komst van Johan Simons vanaf 2017 wordt er definitief één organisatie gemaakt van de genoemde theaterinstellingen.

Op papier en op punten in de praktijk zijn het al samenwerkingspartners; zo trokken ze samen op in de Cultuurplanaanvraag 2013-2016. Simons gaat de boel niet alleen artistiek leiden, hij gaat ook zijn opvolging klaarstomen. Geen overbodige luxe: Simons zal de 70 gepasseerd zijn als hij in Rotterdam arriveert.
Johan Simons maakte naam in de jaren ’80 en ’90 met locatietheater dat tot dan ongezien was in de lage landen.

Zijn groep Hollandia werd er ook buiten de landsgrenzen beroemd mee. Na het verscheiden van Hollandia ging Simons op reis. Hij was leider van NT Gent en de afgelopen jaren van de Münchner Kammerspiele. Ook bleef hij een veelgevraagd (gast)regisseur in zijn vaderland. Hij won de afgelopen tien jaar veel prijzen en kreeg tal van onderscheidingen. Johan Simons is één de meest vooraanstaande theatermakers die Nederland rijk is.

Simons maakte de laatste jaren ook naam met zijn ongezouten kritiek op het Nederlandse cultuurbeleid. Hij deed dit onder andere met een gepassioneerd betoog voor het Duitse subsidiesysteem, dat hij hield toen hij Zomergast was in 2013. Dat kan nog wel eens een spanningsveld opleveren in de toekomst, kortom.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.