Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wethouder Adriaan Visser onderzoekt of hij de verblijfsduur van bezoekers aan de stad in kaart kan brengen door hun mobiele apparaten te volgen (NRC, 28-11, €). Visser moet de verblijfsduur van bezoekers met tien procent vergroten (vanuit de aanname dat verblijfsduren positief samenhangen met bestedingen). Met deze trackingmethode kan hij meten of hij zijn doelstelling haalt.

Elk apparaat heeft een uniek MAC-adres en dit wordt zichtbaar als gebruikers van apparaten gebruik maken van wifi en/of bluetooth. Gedurende de periode van het huidige college zal CityTraffic op verschillende momenten metingen verrichten en uitlezen hoe lang deze MAC-adressen (ofwel gebruikers) zich in de Rotterdamse binnenstad begeven.

Vanmiddag bediscussieerde de gemeenteraad dit plan, naar aanleiding van vragen van de VVD. Ze spraken onder ander over privacy (is er een opt-out, wat gebeurt er met de persoonsgegevens) en of deze meting wel betrouwbaar is. Zie punt 4: privacy binnenstad.

 (Tekst en tip: Jaap Rozema) 

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Melissa

Melissa van Amerongen

Een stad komt pas echt tot leven als mensen er in woord of beeld betekenis aan geven. Daarom vindt Melissa Vers Beton zo leuk. Melissa is socioloog en wetenschapsfilosoof en houdt zich voor Vers Beton onder andere bezig met wetenschappelijke artikelen op de site.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Piet Vollaard
  Piet Vollaard

  Voor pakweg 5000,= heb je een volledig binnenstadsrapport bij dat bedrijf CityTraffic, maar voor een slordige 200,= koop je een dataset (om zelf analyses mee te maken).
  Als wij nou eens als tegenprestatie (zijn volgen ons, wij volgen hun) de gangen van alle wethouders gaan tracen (wie gaat naar welke kroeg/welk huis van plezier en wanneer?
  Naar welke films/concerten/theatervoorstellingen gaan onze wethouders eigenlijk (if any), Sparta-, Excelsior- of Feyenoordfan? Altijd braaf thuis als er geen raadsvergadering is of stiekem aan de rol? Waar is de raadsman als hij zich absent heeft gemeld bij een saaie vergadering?
  Zou ik allemaal best willen weten.

 2. Profielbeeld van Bernard Weiss
  Bernard Weiss

  De Gestapo zou likkebaardend in z’n handen wrijven met zo’n wethouder.

 3. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  Ach wordt al ruimschoots gedaan door private partijen. Niet dat het daarmee maar goed is maar daar hebben we nog nooit iets over gelezen. Laat staan dat gevraagd is of het mag of niet.

  En inderdaad wat Rob zegt. Maar als je bij Visser zegt dat het beter is die meer bestedingen te meten dan zegt hij dat dat gene goed meetpunt is, gek genoeg.

 4. Profielbeeld van Ingrid van Heijst
  Ingrid van Heijst

  Worden hier levens mee gered? Nee, dacht ik niet. Het gaat dus om de doelstelling te halen om budgetten veilig te stellen. Ik denk niet dat deze actie meer oplevert dan het kost. Tijdverspilling.

 5. Profielbeeld van Rob Kaper
  Rob Kaper

  Het daadwerkelijk doel is blijkbaar dus 10% meer bestedingen, wat ook gemeten kan worden zonder de verblijfsduur te bekijken. Totaal onnodig dus en dermate alleen met opt-in wenselijk, zelfs al is een MAC-adres te vervalsen en nooit met zekerheid te koppelen aan personen en persoonsgegevens.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500