Voor de harddenkende Rotterdammer

Wethouder Adriaan Visser onderzoekt of hij de verblijfsduur van bezoekers aan de stad in kaart kan brengen door hun mobiele apparaten te volgen (NRC, 28-11, €). Visser moet de verblijfsduur van bezoekers met tien procent vergroten (vanuit de aanname dat verblijfsduren positief samenhangen met bestedingen). Met deze trackingmethode kan hij meten of hij zijn doelstelling haalt.

Elk apparaat heeft een uniek MAC-adres en dit wordt zichtbaar als gebruikers van apparaten gebruik maken van wifi en/of bluetooth. Gedurende de periode van het huidige college zal CityTraffic op verschillende momenten metingen verrichten en uitlezen hoe lang deze MAC-adressen (ofwel gebruikers) zich in de Rotterdamse binnenstad begeven.

Vanmiddag bediscussieerde de gemeenteraad dit plan, naar aanleiding van vragen van de VVD. Ze spraken onder ander over privacy (is er een opt-out, wat gebeurt er met de persoonsgegevens) en of deze meting wel betrouwbaar is. Zie punt 4: privacy binnenstad.

 (Tekst en tip: Jaap Rozema) 

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Melissa

Melissa van Amerongen

Een stad komt pas echt tot leven als mensen er in woord of beeld betekenis aan geven. Daarom vindt Melissa Vers Beton zo leuk. Melissa is socioloog en wetenschapsfilosoof en houdt zich voor Vers Beton onder andere bezig met wetenschappelijke artikelen op de site.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties