Minicollege Studio Erasmus16 december 2014

Minicollege: Kun je sissen strafbaar stellen?

Minicollege Joost Verbaan: Kun je sissen strafbaar stellen? from Vers Beton on Vimeo.

Nadat de video ’10 hours of walking in NYC as a woman’ eind oktober online kwam, ontstond er een wereldwijde discussie over hinderlijk en herhaaldelijk nafluiten van vrouwen op straat. Kunnen we dit soort straatintimidatie strafbaar stellen? En moeten we dat willen?

In de video zie je een vrouw door New York lopen, mannen roepen haar na en lopen soms zelfs een tijd met haar mee. Elfie Tromp schreef voor Vers Beton al een uitgebreid artikel over haar eigen straatervaringen in Rotterdam. Veel vrouwen vinden het gedrag intimiderend en vervelend. Maar valt er wat aan te doen?

En er is inmiddels een burgerinitiatief gaande om het strafbaar stellen van straatintimidatie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De teller staat op 16.000, er zijn 40.000 steunbetuigingen nodig.

Het is een complex probleem. Wanneer is een opmerking een leuke flirt of ‘gewoon aardig’ en wanneer wordt het intimiderend en seksistisch? En wie bepaalt dat? Vrouwen zeggen het haarfijn aan te voelen, ze ontwikkelen er een soort voelsprieten voor. Maar intenties en interpretaties zijn zeer subjectief en dat maakt het lastig om vast te stellen waar de grens tussen het betamelijke en het onbetamelijke ligt.

We legden de vraag ‘Kun je sissen strafbaar stellen?’ voor aan strafrechtspecialist Mr. Joost Verbaan. Het minicollege waarin hij hier antwoord op geeft kan je hierboven bekijken.

De volgende editie van Studio Erasmus is een speciale International Filmfestival Rotterdam editie! Deze vindt plaats op 26 januari, wederom in de Rotterdamse Schouwburg. Te gast is dan Paul van der Laar, die een minicollege zal geven over filmisch Rotterdam. Heel graag tot dan.

Reageer of deel op Social Media

Tags:joost verbaan, minicollege, Schouwburg, SG Erasmus, straatintintimidatie, Studio Erasmus, talkshow en video

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Schouwburgplein
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *