Stedelijke ontwikkeling & architectuur18 december 2014

‘Rotterdam moet naar 1,5 miljoen inwoners’

Lees verder‘Rotterdam moet naar 1,5 miljoen inwoners’

Vandaag kwam de Atlas voor Gemeenten met een nieuwe gemeentekaart voor Nederland. Daarin wordt het aantal gemeentes teruggeschroefd van de huidige 393 naar 57. Bovendien verdwijnen de provincies. Daarmee speelt de Atlas voor Gemeenten in op een binnen bepaalde kringen al langer gekoesterde wens om het aantal bestuurslagen in Nederland terug te dringen.

De onderzoekers van de Atlas hebben naar eigen zeggen een objectieve methode ontwikkeld om de optimale schaal van lokaal bestuur te bepalen. Die zou een bestuurlijke indeling mogelijk maken ‘die efficiënt lokaal bestuur en een optimale allocatie van publieke middelen en voorzieningen mogelijk maakt.’

Rotterdam zou in die nieuwe bestuurlijke indeling van Nederland gigantisch groeien. Van Zevenhuizen in het noorden tot Goeree Overflakkee in het zuiden en van Hoek van Holland in het westen tot Streefkerk in het oosten: alles zal vallen onder de stadsregio Rotterdam. Het aantal inwoners van ‘Rotterdam’ zou daarbij groeien tot zo’n 1,5 miljoen, tegen ruim 600 duizend nu.

Nu is er wel wat kritiek op de Atlas van Gemeenten, dat ieder jaar weer stof doet opwaaien met lijstjes als ‘de beste Nederlandse gemeente om te wonen’ of ‘de groenste stad van Nederland’. Zie bijvoorbeeld hier en hier. Maar toch. Wie onderstaande kaart bekijkt, kan zich toch moeilijk aan de indruk onttrekken dat Nederland er ineens een heel stuk logischer uitziet.

De_nieuwe_gemeentekaart_van_Nederland

Reageer of deel op Social Media

Tags:Atlas voor Gemeenten, Goeree Overflakkee en Metropool

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Goeree Overflakkee
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *