Economie30 januari 2015

De Beste Stuurlui: Drie hoeraatjes voor de Rotterdamse winkeliers

Vers Beton voorziet u van prikkelende gespreksstof voor straks, tijdens de vrijmibo. Stuurvrouwe Lucette Mascini breekt een lans voor onze winkeliers, die pas écht weten wat er gaande is in Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

Ondernemers met een winkel in de stad zijn misschien wel het meest betrokken bij het reilen en zeilen van de Rotterdammers. Daar sta je niet vaak bij stil. Elke dag staan ze achter hun counter. Elke dag horen ze van hun klanten hoe het er mee gaat, zien ze hoe gevuld hun portemonnee is en houden ze in de gaten wat er op straat gebeurt.
Van de Nieuwe Binnenweg weet ik natuurlijk wat ondernemers ‘in hun straat’ steken, want ik woon er zelf. Zij betalen bijvoorbeeld de lichtjes in de bomen langs de stoepranden die de straat zo’n prachtig Parijs voorkomen geven. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Laten we niet overdrijven.
Zij gingen in gesprek met ambtenaren van stadsontwikkeling over de veel te hard rijdende automobilisten, waardoor er komende maand bredere fietspaden en een richel tussen de rijbanen komen, die gevaarlijke inhaalmanoeuvres moeten ontmoedigen.
Zo gaat het ook op de West-Kruiskade. Winkeliers maken geld uit hun omzet vrij om de straat te pimpen. Ze knappen een afvalbak op met een sticker die met een tekst als ‘ZOOI’ een knipoog geeft naar het Rotterdams-zijn. Zeg maar gewoon wat het is, dan is het goed. We zitten hier in Rotterdam, niet in een ingewikkeld dorp met dure taal.
Losgeslagen tieners plukken ze van de straat en geven hen een bijbaantje. Tijdens de arbeid corrigeren ze ook nog hun gedrag, waar nodig. Geen grove taal, aardig zijn voor je medemens, ook als je werk erop zit.
Gisteren was ik in de Van der Takstraat op het Noordereiland, waar de winkeliers gaan verhuizen naar de overkant omdat hun blok gesloopt wordt. Daar sprak ik de Turkse cateraar Fadi. Zij ging net wat verder in iets doen voor de medemens. Het gebeurde vanzelf, terwijl ze aan het werk was. Ze gaf een kookworkshop – zelf noemt ze dat een ‘werkshop’ – in haar winkel. Haar klanten waren een Palestijn, een jood en een christen. Zelf is ze moslim. Door haar ‘werkshop’ stonden drie mensen, die elkaar anders niet zouden spreken, nu ineens samen in de keuken. “Het was toch zo gezellig”, zegt Fadi. “Dat we allemaal een andere religie hebben, is helemaal niet erg. We zijn toch allemaal mensen? Dat is toch waar het om gaat?”
Help ze, die Rotterdamse winkeliers. En koester ze. Zij zijn de ruggengraat van onze stad.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, Nieuwe Binnenweg en ondernemers

Sectie: Economie

kaart: nieuwe binnenweg, rotterdam

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *