voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton voorziet u van prikkelende gespreksstof voor straks, tijdens de vrijmibo. Stuurvrouwe Lucette Mascini breekt een lans voor onze winkeliers, die pas écht weten wat er gaande is in Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Ondernemers met een winkel in de stad zijn misschien wel het meest betrokken bij het reilen en zeilen van de Rotterdammers. Daar sta je niet vaak bij stil. Elke dag staan ze achter hun counter. Elke dag horen ze van hun klanten hoe het er mee gaat, zien ze hoe gevuld hun portemonnee is en houden ze in de gaten wat er op straat gebeurt.
Van de Nieuwe Binnenweg weet ik natuurlijk wat ondernemers ‘in hun straat’ steken, want ik woon er zelf. Zij betalen bijvoorbeeld de lichtjes in de bomen langs de stoepranden die de straat zo’n prachtig Parijs voorkomen geven. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Laten we niet overdrijven.
Zij gingen in gesprek met ambtenaren van stadsontwikkeling over de veel te hard rijdende automobilisten, waardoor er komende maand bredere fietspaden en een richel tussen de rijbanen komen, die gevaarlijke inhaalmanoeuvres moeten ontmoedigen.
Zo gaat het ook op de West-Kruiskade. Winkeliers maken geld uit hun omzet vrij om de straat te pimpen. Ze knappen een afvalbak op met een sticker die met een tekst als ‘ZOOI’ een knipoog geeft naar het Rotterdams-zijn. Zeg maar gewoon wat het is, dan is het goed. We zitten hier in Rotterdam, niet in een ingewikkeld dorp met dure taal.
Losgeslagen tieners plukken ze van de straat en geven hen een bijbaantje. Tijdens de arbeid corrigeren ze ook nog hun gedrag, waar nodig. Geen grove taal, aardig zijn voor je medemens, ook als je werk erop zit.
Gisteren was ik in de Van der Takstraat op het Noordereiland, waar de winkeliers gaan verhuizen naar de overkant omdat hun blok gesloopt wordt. Daar sprak ik de Turkse cateraar Fadi. Zij ging net wat verder in iets doen voor de medemens. Het gebeurde vanzelf, terwijl ze aan het werk was. Ze gaf een kookworkshop – zelf noemt ze dat een ‘werkshop’ – in haar winkel. Haar klanten waren een Palestijn, een jood en een christen. Zelf is ze moslim. Door haar ‘werkshop’ stonden drie mensen, die elkaar anders niet zouden spreken, nu ineens samen in de keuken. “Het was toch zo gezellig”, zegt Fadi. “Dat we allemaal een andere religie hebben, is helemaal niet erg. We zijn toch allemaal mensen? Dat is toch waar het om gaat?”
Help ze, die Rotterdamse winkeliers. En koester ze. Zij zijn de ruggengraat van onze stad.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties

Advertentie

Wildlife-film-festival-rotterdam-2018-Adv-Versbeton