Voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Frens Frijns, directeur van 013, dingt mee naar een poppodium in Rotterdam: “Het biedt ons straks de kans om voet aan de grond te krijgen in de Randstad. Nu is 013 een nationale trekker, straks een nationale speler.”

013 wil hét poppodium in Rotterdam. Of, nee wacht, in de Randstad. In dat tweelettergrepig en in onbruik geraakt woord – behalve dan door buitenstaanders – wordt Rotterdam over één kam gescheerd met Gouda en Zoetermeer. Het maakt 013 ook niet zoveel uit waar ze een poppodium beginnen, als ze maar een nationale speler kunnen worden.

Frens Frijns (oké, oké, +1 voor de naam): “Rotterdam haalt met 013 een goed geoliede machine in huis. We hebben uitstekende contacten in de popwereld. We hebben ervaring met horecadeals en beschikken over gegevens van bezoekers en hun bestedingen. Het is debiel dat Rotterdam, de tweede stad van het land, geen eigen popzaal heeft. Met onze kennis hoeft die stad het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Horecadeals? Rotterdam zit al jaren zonder middelgroot podium omdat de stad niet in staat is een deal met een bierbrouwer te sluiten? Of omdat ‘010’ geen contacten in de popwereld heeft? Mismanagement, wanbeleid, voor mijn part urban doelstellingen zijn eerder debet aan het ontbreken van een poppodium – maar dat durft 013 vast niet te zeggen, hopend op voet aan de grond in de Randstad.

Schaalvergroting past volgens Frens Frijns – ik weiger inderdaad alleen zijn achternaam te zeggen als zijn voornaam zo goed past – binnen het cultureel ondernemerschap van 013. Cultureel ondernemerschap in één mond met schaalvergroting, dat klinkt als een persoonlijke doelstelling. Er komt dan ook geen eigen directeur, Frens Frijns wil Rotterdam er zelf bij doen. Schaalvergroting omdat niet het podium van Tilburg te klein is, maar Tilburg zelf. Op naar de Randstad! Waar dan ook! Rotterdam? Ja, beetje lelijk, maar prima!

Randstad!

De werktitel – “Die kan nog veranderd worden” – is 010. Waar 013 nog even doet nadenken, (“wat houden die cijfers in?”) doet het netnummer in Rotterdam vooral de wenkbrauwen fronsen. Het is volledig ongeschikt als titel. Een on-origineel broertje van.

Sorry voor mijn kruikenzeikerij, ik heb denk ik nog nooit zo zuur geklonken als stuurvrouw aan wal. Maar dit klinkt echt als kapers op de kust.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties