Kunst & Cultuur16 januari 2015

De Beste Stuurlui: Poppodium is meer dan een code

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouwe Anneke Kortleve maakt zich kwaad over de uitbreidingsplannen van 013.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

Frens Frijns, directeur van 013, dingt mee naar een poppodium in Rotterdam: “Het biedt ons straks de kans om voet aan de grond te krijgen in de Randstad. Nu is 013 een nationale trekker, straks een nationale speler.”

013 wil hét poppodium in Rotterdam. Of, nee wacht, in de Randstad. In dat tweelettergrepig en in onbruik geraakt woord – behalve dan door buitenstaanders – wordt Rotterdam over één kam gescheerd met Gouda en Zoetermeer. Het maakt 013 ook niet zoveel uit waar ze een poppodium beginnen, als ze maar een nationale speler kunnen worden.

Frens Frijns (oké, oké, +1 voor de naam): “Rotterdam haalt met 013 een goed geoliede machine in huis. We hebben uitstekende contacten in de popwereld. We hebben ervaring met horecadeals en beschikken over gegevens van bezoekers en hun bestedingen. Het is debiel dat Rotterdam, de tweede stad van het land, geen eigen popzaal heeft. Met onze kennis hoeft die stad het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Horecadeals? Rotterdam zit al jaren zonder middelgroot podium omdat de stad niet in staat is een deal met een bierbrouwer te sluiten? Of omdat ‘010’ geen contacten in de popwereld heeft? Mismanagement, wanbeleid, voor mijn part urban doelstellingen zijn eerder debet aan het ontbreken van een poppodium – maar dat durft 013 vast niet te zeggen, hopend op voet aan de grond in de Randstad.

Schaalvergroting past volgens Frens Frijns – ik weiger inderdaad alleen zijn achternaam te zeggen als zijn voornaam zo goed past – binnen het cultureel ondernemerschap van 013. Cultureel ondernemerschap in één mond met schaalvergroting, dat klinkt als een persoonlijke doelstelling. Er komt dan ook geen eigen directeur, Frens Frijns wil Rotterdam er zelf bij doen. Schaalvergroting omdat niet het podium van Tilburg te klein is, maar Tilburg zelf. Op naar de Randstad! Waar dan ook! Rotterdam? Ja, beetje lelijk, maar prima! Randstad!

De werktitel – “Die kan nog veranderd worden” – is 010. Waar 013 nog even doet nadenken, (“wat houden die cijfers in?”) doet het netnummer in Rotterdam vooral de wenkbrauwen fronsen. Het is volledig ongeschikt als titel. Een on-origineel broertje van.

Sorry voor mijn kruikenzeikerij, ik heb denk ik nog nooit zo zuur geklonken als stuurvrouw aan wal. Maar dit klinkt echt als kapers op de kust.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:013, De Beste Stuurlui en nieuw poppodium

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: veemarktstraat 44, tilburg
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *