voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Het ambacht keert terug in de stad en we verlekkeren ons aan vroeger. Ambachtelijke broodbakkers bevolken de straten, in het Hilton zoeten gasten hun verse muntthee met honing van de Hilton-huisbijen en kratten met biologische groenten uit de stad vinden gretig aftrek. Met café Dizzy proberen we halsstarrig onze jazzgeschiedenis te laten voortduren en ook het Maritiem Museum en het Fotomuseum halen het verleden terug met hun huidige tentoonstellingen. Het is alles oud, wat er blinkt. Maar met de vrolijke terugkeer van al dat ouds lopen we tegelijk het risico een stukje Rotterdams erfgoed kwijt te raken: de havenarbeider.

Stoere mannen zijn het, die havenarbeiders. Symbool voor het stereotype Rotterdammer: niet lullen, maar poetsen. Harde werkers die zelf hun zaakjes regelen binnen hun wereld, de haven. Wie op Zuid wel eens in een van de vele kroegen aan de toog hangt heeft ze zeker ontmoet. Spierbundels in grote fluorescerende jassen en zware werkschoenen. Met een biertje in de hand maken ze bijna nergens woorden aan vuil. Tenzij het werk betreft. Een lange geschiedenis van stakingen en protesten hebben ertoe geleid dat de vakbonden, gesteund door de actiebereide havenarbeiders, goede arbeidsvoorwaarden hebben afgedwongen.

Maar onlangs sloegen ze opnieuw alarm. De havenarbeiders vrezen voor baanverlies nu de Tweede Maasvlakte is opgetuigd met hypermoderne apparatuur en een van de twee bedrijven, Rotterdam World Gateway, weigert een cao af te sluiten. Al weken protesteren ze en sinds kort laten ze een RWG schip ronddobberen, tevergeefs wachtend op het lossen. Geen woorden, maar daden. De havenarbeider laat zien waar hij voor staat.

Leefbaar Rotterdam en CDA maakten zich aanvankelijk druk om de grimmigheid van de acties. Is het niet belangrijker dat de politiek trots is op deze groep arbeiders die niet alleen de oorspronkelijke Rotterdamse identiteit in ere weet te houden, maar ook onze nieuwe slogan ‘Make it happen’ uitdraagt?

“De haven is van ons”, zo riepen ze eensgezind tijdens protestacties. Maar de haven en de havenarbeiders zijn ook van Rotterdam. Niet de boeren, de bakkers of de muziek, maar de haven heeft Rotterdam groot gemaakt en onze identiteit bepaald. Wat gaan we doen om te voorkomen dat de binnenstad straks gevuld is met gezellige oude ambachten, maar in de haven enkel nog het metaal van machines blinkt?

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Spaander

Inge Spaander

Inge Spaander (1981) doceert, schrijft en redigeert. Rotterdam, onderwijs, kunst en cultuur liggen haar na aan het hart. Haar mond stroomt er regelmatig van over.

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties