Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer
Glazen bol 2016
Glazen bol 2016 Beeld door: beeld: Tim Sake

Kan Kissing Earth nog een groot gebaar maken?

Naar verwachting zal al dit najaar ‘Kissing Earth’ van de IJslands-Deense kunstenaar Olafur Eliasson worden onthuld op het stationsplein. Dáár ben ik erg benieuwd naar, omdat ik op basis van het ontwerp nog niet overtuigd enthousiast ben.

De kunstenaar vertelde in deze video dat het beeld zowel de huidige aarde als een reflexieve wereld laat zien. Dat klinkt mooi, maar het lijkt óók erg veel op de verbeelding van zelffeliciterend Rotterdam: de stad die zo verliefd is op zichzelf dat hij zijn eigen spiegelbeeld kust. Daarbij doet het een tikkeltje oubollig aan met zijn gelijkenis op de Unisphere in New York.

Natuurlijk is deze stad enorm gevormd door de wederopbouwgeest uit de jaren vijftig, maar is het geen tijd om een nieuw hoofdstuk in te slaan? De finaleklap: sinds ik op internet de term “rotondekunst” voorbij zag komen, kan ik die referentie niet meer uit mijn hoofd zetten.
Het enige dat het beeld kan redden is de onfeilbare uitvoering. Dat het binnentreden van één van de bollen zo’n poëtische en bijzondere ervaring is, dat het bovenstaande allemaal niet meer uitmaakt. Maar dan moet er niet beknibbeld gaan worden op het budget. Er moet in elk geval nog een miljoen euro bij elkaar worden gelobbyd. Gaan ze dat halen, dit najaar in 2015? Eliasson, overtuig mij en neem geen genoegen met minder!
Door Eeva Liukku

Vierhavensgebied

Als inwoner van Delfshaven loop ik vaak rond in het Vierhavensgebied. Weinig zo mooi als het einde van de Keileweg, met de rondslingerende sculpturen van Joep van Lieshout en het dramatische uitzicht over de Nieuwe Waterweg richting Pernis. Of de potentie van tuin en restaurant Uit je eigen stad. De discutabele aan- en verkooppunten voor auto’s. En de gigantische Ferro-gashouder en Eon-energiecentrale.

En nu komt kunstenaar en conceptontwikkelaar Daan Roosegaarde er in 2015 bij, die zich onder meer gaat bezighouden met dit gebied. Na zijn lichtgevende snelwegen en glow in the dark-Van Gogh-looppaden zou hij zomaar iets uit zijn hoge hoed kunnen toveren dat ook het Vierhavensgebied in één keer een power up geeft waardoor het tot de stedelijke en nationale verbeelding gaat spreken. Het gebied verdient het. Roosegaarde kan het. En ik verheug me er nú al op.
Door Inge Janse

Willems 15 voorspellingen voor het politieke jaar 2015

 1. Joost Eerdmans koopt eindelijk een huis in Park Zestienhoven. Doordat de bouw vertraagt, betrekt hij tijdelijk een huurwoning aan de Boergoense Vliet.
 2. De coalitie scheert in maart rakelings langs de rand van de afgrond, maar struikelt niet over de integratienota. Integratie blijft de rest van het jaar wel een ‘thema’ in de raad.
 3. Het college krijgt een motie van wantrouwen van de Partij van de Dieren aan haar broek omdat de Dierennota te weinig om het lijf heeft. Zo is er in de nota bijvoorbeeld niets te lezen over lintwormen, wrattenzwijnen en het stimuleren van vegetarische kerstmenu’s.
 4. Door tussentijdse Tweede kamerverkiezingen vertrekken Jos Verveen, Hugo de Jonge, Leo de Kleijn en Ronald Buijt naar Den Haag. Ook Nourdin El Ouali vertrekt omdat NIDA een landelijke dependance krijgt.
 5. De gebiedscommissies worden (voortijdig) tussentijds geëvalueerd en meteen ook maar uit hun lijden verlost. Elk gebied krijgt één vaste lobbyist toegewezen.
 6. Politiek gelukszoeker Eerdmans treedt tussentijds af omdat hij de nieuwe burgemeester van Grootegast wordt. Er gaat immers niets boven Groningen.
 7. Politicus van het jaar 2015 wordt Maarten van de Donk (Wie? Juist ja!).
 8. Wethouder Visser dient de jaarrekening weer te laat in. Opnieuw ontbreekt ook de accountantsverklaring. Geluk bij een ongeluk gaat het met zijn binnenstadstarget (verblijfsduur verlengen met 10 procent) wel als een speer.
 9. Het Stadstimmerhuis, bestaande uit gestapelde portacabins, blijkt in de praktijk toch echt een mokervet gebouw te zijn.
 10. De coalitie valt bij de behandeling van de Begroting 2016 over een volstrekt onbenullig (daarom op dit moment onmogelijk te voorspellen) bananenschilletje.
 11. Binnen de PvdA breekt na de zomer de pleuris uit omdat het de partij maar niet lukt om in het nieuws te komen.
 12. Het Rotterdamse onderwijs laat iedereen versteld staan door het verschil met de landelijke Cito scores volledig in te lopen. #Kendoe #MakeItHappen
 13. De Luchtsingel krijgt te maken met storm, houtworm en schimmel en dondert op het spoor. Er vallen geen gewonden.
 14. In december 2015 wordt uiteindelijk besloten om de Kuip te slopen en het gebied rondom een nieuw stadion integraal te ontwikkelen.
 15. Verschillende reisgidsen en kranten geven aan het einde van het jaar een negatief reisadvies voor Rotterdam af. Er is toch te weinig te doen.

Door Willem Sonneveld

Hoe gaan de 42 wijkteams het doen?

Verheugen is een groot woord, maar ik ben wel ontzettend benieuwd hoe de wijkteams het gaan doen in Rotterdam volgend jaar.
Zorgen genoeg. Volgens een recente evaluatie bevatten de nota’s over wijkteams over het algemeen veel tekst, maar relatief weinig informatie. Het taalgebruik is vooral performatief, ofwel: management by speech. Ouch.

Nee natuurlijk zijn we er niet klaar voor. We staan voor misschien wel de grootste sociale operatie ooit. Wijkteams moeten niet alleen de decentralisatie van jeugdzorg, langdurige zorg en bijstand vorm gaan geven, maar representeren ook de fundamentele verschuiving van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. In de onoverzichtelijke kluwen van doelstellingen zal het knap lastig zijn om te bepalen wat goed functioneren is en wat niet.
Maar nota’s worden er heus niet beter op als je ambtenaren er nog een jaar op laat tikken.

Afgelopen jaren is in Rotterdam al proefgedraaid, bijvoorbeeld op Zuid hebben experimentele wijkteams nauw samengewerkt met scholen. Via kinderen die op scholen niet goed functioneren, konden gezinnen die het moeilijk hebben worden opgespoord en geholpen.
Proeven zoals op Zuid zijn prima, het geeft je een realistisch beeld van wat je wel en niet mag verwachten en waar de kracht van wijkteams kan liggen. Om te helpen met basisvaardigheden bijvoorbeeld, denk aan hulp bij financieel overzicht krijgen of een gesprek voeren met een onwillige ambtenaar zonder je geduld te verliezen. Bescheiden opbrengsten, maar wel belangrijk voor zelfredzaamheid en participatie.

Ik wens de wijkteams in 2015 veel ruimte om blijvend te mogen experimenteren. Gewoon beginnen dus en vooral zorgen voor zo veel mogelijk lerend vermogen.
Door Melissa van Amerongen

De komst van een nieuwe Rotterdammer

Waar kijkt een mens in Rotterdam naar uit in het jaar 2015? Het vieren van de wederopbouw? Festivals? De Tour de France die weer door de stad komt knallen? Vooral dat laatste spreekt me aan. Of eigenlijk moet ik zeggen: sprak me aan. Want er is maar een zaak waar ik me persoonlijk op verheug en dat is: de komst van een nieuwe Rotterdammer. Alsof de duvel ermee speelt te verwachten precies in het weekeinde dat er wielrenners over de Coolsingel komen rijden.

De wielergekke verwekker zal in een hospitaal zitten, gek van blijdschap, nederig in de aanvaarding van een wonder. Een nieuwe Rotterdammer, vanaf dat moment ademend in dezelfde stad waar zijn of haar voorouders al decennia hun neus tegen het venster duwen. De gedachte aan lopen door de stad die je zo goed kent met nieuw leven, en daardoor die stad opnieuw leren kennen: waanzinnig. Nu al. Dus ja, lijstjes, vieringen, festivals, gedoe – het kan me gestolen worden.

In 2015 zullen er duizenden kinderen in Rotterdam worden geboren. Maar slechts één exemplaar zal van mij zijn. Ik kan niet wachten.
Door Vincent Cardinaal

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
avatar-tim-sake

Tim Sake

Tim Sake (1984) is sinds zijn afstuderen (WdKA, 2008) afwisselend werkzaam als zelfstandig illustrator, grafisch ontwerper, organisator van het festival Zine Camp maar ook als traditioneel letterschilder. In al zijn werk komt een sterke passie voor handwerk naar voren. Dit is met name zeer goed zichtbaar in zijn illustratieve werk waar de hand zelf vaak wordt ingezet als protagonist van zijn illustraties.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Kissing earth, helemaal goed! En wel: vanwege de ronde vormen. Want als een ding de afgelopen decennia Rdam tot het Rdam van vandaag heeft gevormd, dan is het wel de liniaal. Met als triest diepte- c.q. hoogtepunt het Stadstimmerhuis, dat alleen nog maar te redden is door het te larderen met chaos en rondigheid (overhangende beplanting, klimop etc.).

  En wat rotondekunst betreft: Laat je niet framen! Een beetje zelfbewust mens denkt niet aan een roze olifant als hem die wordt voorgespiegeld…

  1. Profielbeeld van Eeva
   Eeva

   Hoi Daan, ik laat mij graag overtuigen en hoop dat de realisatie van het beeld zo mooi wordt dat mijn initiële scepsis onterecht zal blijken!

 2. Profielbeeld van Adriaan Visser
  Adriaan Visser

  Gefeliciteerd. Een klein Rotterdams Cardinaaltje in 2015…! Allen van Vers Beton een mooi 2015. Ook dit jaar zullen jullie weer veel zin – en af en toe echte onzin -schrijven. Hier kijk ik naar uit..

 3. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Ik zie net dat we iets heel belangrijks vergeten zijn in dit overzicht, namelijk om aan numerologie te doen. Want Hanneke Kooren, ‘een nuchtere gediplomeerde tarotdeskundige’, weet op Dichtbij écht wat er staat te gebeuren:

  ‘Als je de getallen in 2015 bij elkaar optelt, dan krijg je een 8. (2+1+5). Dat is het getal van eerlijkheid, gerechtigheid, de waarheid onder ogen zien. Het is ook het teken van macht en geld. Het is een jaar waarin ik hoop dat mensen tot bezinning komen en de macht van het goede gaat overwinnen, wat zou leiden tot minder onrust in de wereld. Het getal 15 is ook het getal van de duivel. Niet schrikken, want 1+5=6. Dat is juist het getal van de geliefden. Een jaar vol tegenstellingen en vooral weloverwogen keuzes. Verder brengt het getal 15 met zich mee dat je, als je er de kracht voor vindt, je jezelf kunt losmaken uit een situatie waarin je overheerst wordt. Misschien een slechte relatie waar je jezelf uit kunt losmaken. Misschien ga je gebukt onder strenge regels van iets of iemand. Het jaar 2015 biedt kansen om iets te ondernemen, zodat er dingen veranderen.’

   1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Maar let op, Vincent! 15 x 6 = 666!* En deel je 2015 door 6, dan kom je óók uit op 666!** Zie je nu wel! Satan vermomt zich als liefde en vice versa!

    *in het Sanskriet dan, en met een legenda uit oude geschriften van de Pleiaden, dat moge duidelijk zijn

    **de batterij van het rekenmachine was leeg, dus ik moest het even uit mijn hoofd doen, misschien dat ik er iets naast zit

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Interessant!

   Neem de vier letters van p v d a en hun getallen 16 22 6 1
   Haal voor het eerste getal de 1 weg en bij het laatste. Voeg die bij de dan overgebleven middelste en je krijgt 24. Deel dat door de vier (de oorspronkelijke letters) en je krijgt: 6 6 6 .

   Neem van de letters LR 12 en 18 samen 30
   3 het heilige getal en 10 het getal van de wijsheid en onbeperkte mogelijkheden. 3 maal 10 = LR !

   Ga nu van PVV iets moois maken!

   1. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
    Vincent Cardinaal

    Vlak op dit gebied ook Lafayette Ron Hubbard niet uit, onder veel meer bekend van de uitspraak ‘you should start a religion, you can make a great buck out of it.’.

 4. Profielbeeld van Jan-Philip
  Jan-Philip

  Alle mensen van Vers Beton wens ik alle goeds voor 2015.
  In 2015 verheug ik me weer op heel veel VERS BETON!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte