Politiek16 januari 2015

Laat Aboutaleb Integratie doen

Een interessante gedachte van Peter van Heemst: laat burgemeester Aboutaleb het integratiedossier uitvoeren en formaliseer zo de situatie zoals die toch al is. 

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld: Jeroen van de Ruit

 

Wat een lijdensweg is het aan het worden: het maken van een Rotterdamse Integratienota. Dat ideetje van Leefbaar Rotterdam staat in het coalitieakkoord dat de partij vorig jaar sloot met D66 en CDA en ja, belofte maakt schuld.

‘Toevallig’ gelekt

Maar bijna een jaar na de verkiezingen zijn we nog niet veel opgeschoten. Goed: we hebben een uitgelekte conceptnota gezien. D66 was hierin echter zo teleurgesteld dat ze het strikt vertrouwelijke stuk liet slingeren toen een journalist van het Algemeen Dagblad toevallig in de buurt was.
Wat er aan die afgekeurde versie inhoudelijk niet deugde, is tot nu toe niet duidelijk geworden. Er was vooral veel kritiek op “de toon”. In mijn ogen niet bepaald het sterkste verwijt dat je verantwoordelijk wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) kunt maken.

Het lekken heeft ongetwijfeld het wankele vertrouwen tussen Leefbaar en D66 – zeker op het gebied van integratie – verder ondermijnd. Maar erger nog: het is voor de verantwoordelijke wethouder razend lastig geworden om nu nog met een compleet andere nota te komen. Reken maar dat pers en oppositie de twee stukken regel voor regel met elkaar gaan vergelijken.

Medelijden

Ik heb dan ook medelijden met Ronald Schneider. Hij heeft zijn hart verpand aan Bouwen en Wonen, belangrijke onderdelen van zijn takenpakket. Maar met Integratie had hij niets, heeft hij niets en – zo voorspel ik – krijgt hij ook niets. Het is hem ook maar in de maag gesplitst. Onderhandelaar Eerdmans had deze portefeuille een jaar geleden namelijk helemaal niet voor hem bedacht, maar voor Ingeborg Hoogveld. Dankzij de beruchte wethouderscoup belandde Schneider op haar wethouderstoel en kreeg dus automatisch deze portefeuille.

De oppositie heeft de afgelopen week ondertussen gedaan alsof ze stond te trappelen om aan een nieuwe versie van de integratienota mee te schrijven. “Want dat zou een mooi gebaar zijn van een open bestuursstijl”, hoorden we in de media en op het stadhuis. Maar ik vermoed dat SP, GroenLinks, Nida en PvdA heel goed wisten dat de coalitie nooit van dat aanbod gebruik zou maken. Het zou neer komen op een brevet van onvermogen: “Ons lukt het niet, dus laten we het alsjeblieft samen proberen.” Niet één coalitie doet dat zichzelf aan.

Maar bovenal is integratie inmiddels een vraagstuk waarover de inhoudelijke ideeën zo ver uiteenlopen dat het bereiken van een breed, laat staan unaniem, gedragen verhaal behoorlijk kansloos is.

In Rotterdam lijkt kortom een patstelling te zijn ontstaan.

Aboutaleb is de redding

Is er nog een uitweg? Jazeker. Het College zou niet langer wethouder Schneider, maar burgemeester Aboutaleb moeten belasten met integratie. Daarmee wordt geformaliseerd wat de afgelopen weken toch al is gebeurd, op een manier die van links tot rechts lof en waardering oogstte. Niemand verbaasde zich erover en geen enkele wethouder voelde zich gepasseerd. Laat Aboutaleb dus Integratie doen. Het zou een veel sterkere zet zijn dan blijven voortmodderen met een nota die door het optreden van de burgemeester toch goeddeels al is achterhaald.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Aboutaleb, integratie, integratienota en Schneider

Sectie: Politiek

kaart: stadhuis, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *