EconomieStudio Katshoek18 januari 2015

Video: Studio Katshoek – Jan Rotmans

Daar zijn we weer! In Studio Katshoek duikt Vers Beton elke maand in het werk en leven van Rotterdamse sleutelfiguren. Deze editie: duurzaamheidsprofessor en activist Jan Rotmans. Over Rotterdamse borstklopperij, de grootste crisis van de 21e eeuw en zijn eigen – traumatische – ervaring met het falende zorgsysteem.

Prof. dr. ir. Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, Rotterdammer, zelfverklaard ‘kantelaar’ en oprichter van DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Met zijn promotieonderzoek presenteerde hij in 1990 ‘het eerste integrale klimaatmodel ter wereld’. Ook roert Nederlands bekendste duurzaamheidsprofessor zich doorlopend in het debat over (Rotterdamse) duurzaamheidsissues en publiceerde hij tientallen boeken. Zijn laatste publicatie Verandering van tijdperk: Nederland kantelt verscheen eind 2014.

Hoe werkt dat ‘kantelen’?

Volgens Rotmans staan we aan de vooravond van een radicale maatschappelijke omwenteling. In de economie en politiek en van de zorg tot het onderwijs. De bestaande machtsverhoudingen gaan op de schop en de ‘oude orde’ zal plaatsmaken voor nieuwe, decentrale en vooral veel menselijkere vormen van organisatie.

Maar hoe werkt dat ‘kantelen’ waar hij het over heeft? Wat betekent het voor Rotterdam? En bevindt hij zich zo langzamerhand niet in een onmogelijke spagaat tussen objectieve wetenschap en het op de zeepkist staan voor zijn kantel-ideologie?

Deze editie van Studio Katshoek is opgenomen op zaterdagmiddag, tussen vier en zeven. Locatie: de vijfde verdieping van Katshoek. In dit karakteristieke gebouw uit 1969 van de Rotterdamse architect Huig Maaskant houdt Vers Beton kantoor.

Naast de hele aflevering van Studio Katshoek (43 minuten) kun je ook losse fragmenten uit het gesprek met Rotmans bekijken:

Bekijk ook onze vorige aflevering met NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali. Volgende maand gaat Geert Maarse in Studio Katshoek in gesprek met Ellen Walraven, directeur van de Rotterdamse Schouwburg.

ColofonStudio Katshoek is een exclusief programma van Vers Beton en wordt geproduceerd door One More Thing en Vloedlicht. Aan deze productie werkten mee: Koen van Tongeren (studio techniek), Daan Rutten (redactie), Tim van den Hoff (productie en montage), Geertje van Achterberg (styling), en dank aan: Studio Lorier, Leon Pals, Ruben Hamelink en Mink Steekelenburg.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:duurzaamheid, Jan Rotmans, Nederland kantelt en Studio Katshoek

Secties: Economie en Studio Katshoek

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *