Voor de harddenkende Rotterdammer

Prof. dr. ir. Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, Rotterdammer, zelfverklaard ‘kantelaar’ en oprichter van DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Met zijn promotieonderzoek presenteerde hij in 1990 ‘het eerste integrale klimaatmodel ter wereld’. Ook roert Nederlands bekendste duurzaamheidsprofessor zich doorlopend in het debat over (Rotterdamse) duurzaamheidsissues en publiceerde hij tientallen boeken. Zijn laatste publicatie Verandering van tijdperk: Nederland kantelt verscheen eind 2014.

Hoe werkt dat ‘kantelen’?

Volgens Rotmans staan we aan de vooravond van een radicale maatschappelijke omwenteling. In de economie en politiek en van de zorg tot het onderwijs. De bestaande machtsverhoudingen gaan op de schop en de ‘oude orde’ zal plaatsmaken voor nieuwe, decentrale en vooral veel menselijkere vormen van organisatie.

Maar hoe werkt dat ‘kantelen’ waar hij het over heeft? Wat betekent het voor Rotterdam? En bevindt hij zich zo langzamerhand niet in een onmogelijke spagaat tussen objectieve wetenschap en het op de zeepkist staan voor zijn kantel-ideologie?

Deze editie van Studio Katshoek is opgenomen op zaterdagmiddag, tussen vier en zeven. Locatie: de vijfde verdieping van Katshoek. In dit karakteristieke gebouw uit 1969 van de Rotterdamse architect Huig Maaskant houdt Vers Beton kantoor.

Naast de hele aflevering van Studio Katshoek (43 minuten) kun je ook losse fragmenten uit het gesprek met Rotmans bekijken:

Bekijk ook onze vorige aflevering met NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali. Volgende maand gaat Geert Maarse in Studio Katshoek in gesprek met Ellen Walraven, directeur van de Rotterdamse Schouwburg.

ColofonStudio Katshoek is een exclusief programma van Vers Beton en wordt geproduceerd door One More Thing en Vloedlicht. Aan deze productie werkten mee: Koen van Tongeren (studio techniek), Daan Rutten (redactie), Tim van den Hoff (productie en montage), Geertje van Achterberg (styling), en dank aan: Studio Lorier, Leon Pals, Ruben Hamelink en Mink Steekelenburg.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Stephan
  Stephan

  Zeer inspirerend gesprek. De interviewer weet prachtig het gevoel dat leeft onder de gevestigde orde voor het daglicht te brengen.
  Mooi om te zien en horen hoe Jan daar op reageert.

  Heb ik -hebben wij- ook eerst een “fietsongeval” nodig om te kantelen??

 2. Profielbeeld van Fred
  Fred

  Denk dat Jan met een dergelijke levenswijze (3.5 uur slaap en alleen maar werken, hoop dat dit zeer tijdelijk is) binnenkort richting een burn-out kantelt. Jammer, want dat zou zijn bijdrage gaan beperken.

 3. Profielbeeld van Hans van Willigenburg
  Hans van Willigenburg

  Om retorisch begrijpelijke redenen spiegelt Rotmans het ‘oude systeem’ steeds voor als dood of aflopend, terwijl de veel belangrijker boodschap is dat het ‘oude systeem’ gewoon (meer) ruimte moet scheppen voor kantelaars (Buurtzorg!). Oud en nieuw sluiten elkaar niet uit en kunnen elkaar aanvullen, tenzij het ‘oude systeem’ blind en doof blijft en potdicht gaat zitten afwachten.

  Heel benieuwd, heer Sörensen, óf en hoe Leefbaar die ruimte gaat scheppen.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Ik ook Hans, want ik zit bij een andere partij. De gang daar naartoe was voor mij een (half) kantelpunt.

 4. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Klopt Hans, want het is een – vind ik – boeiend betoog, dat je op zoek zet naar je eigen kantelmomenten.

 5. Profielbeeld van Hans van Willigenburg
  Hans van Willigenburg

  Die meneer-in-het-blauw doet heel erg zijn best ‘de kanteling’ niet te snappen en doet dat heel stijlvast. Boeiend gesprek over de ideeënstrijd van nu.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.