voor de harddenkende Rotterdammer
Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Zeker. De voorzitter en vicevoorzitters van de gebiedscommissie zie ik af ten toe in de krant, op Twitter of Facebook voorbij komen. Breed glimlachend op de foto bij een jubilerende sportclub, de receptie van een startende buurtwinkel of  een diamanten bruidspaar. Dat doen ze vaak allerhartelijkst, belangstellend en meelevend. En – ook dat moet gezegd worden- ze komen nooit met lege handen. Voor de jubilaris is er altijd een slagroomtaart, bos rozen of een oorkonde. De gewone leden van de gebiedscommissie lijken echter in het niets te zijn opgegaan. We horen, zien en merken in elk geval niet veel van ze.

Triest lot

Wat de gebiedscommissies voor de mensen in hun wijk weten te bereiken. Echt binnenhalen dus. Wat ze voor elkaar boksen. Dat is een goed bewaard geheim. Langzamerhand krijg ik dan ook het donkerbruine vermoeden dat er gewoon niets is om geheim te houden. Het trieste lot van de gebiedsplannen is veelzeggend. Hard is er in 2013 en 2014 aan gewerkt.

Honderden uren staken evenveel ondernemers, wijkbewoners en professionals er in. Samen legden ze vast wat er in hun wijk de komende jaren zou moeten gebeuren.  Toen die plannen op het stadhuis werden ingeleverd zetten de wethouders er een paraaf op. De gemeenteraad nam ze ter kennisgeving aan. Maar wie vroeg of ze nog werden vertaald in concrete activiteiten voorzien van een budget, werd meewarig aangekeken.

Controversiële bezuinigingsplannen

De gebiedscommissies hebben zich niet ontpopt tot gezaghebbende spreekbuis van de wijk. Alle controversiële bezuinigingsplannen op buurt- en wijkvoorzieningen (zwembad Schuttersveld, De Larenkamp in Zuidwijk) zijn gewoon doorgegaan. De gebiedscommissies konden hoog of laag springen, de gemeenteraad en het stadsbestuur trokken zich er niets van aan. Sterker nog, de gebiedscommissies leken eigenlijk al snel het hoofd in de schoot te leggen. Braaf organiseerden ze hoorzittingen, waar boze bewoners stoom konden afblazen. En zo hielden ze de wethouders die de bezuinigingen hadden bedacht op veilige afstand van de protesten.

Die kritiek duikt ook in de media op. De Telegraaf () portretteerde een 101-jarige Rotterdamse in een verzorgingstehuis op Zuid. Ze maakte zich grote zorgen over de hulp die ze kreeg. Die leek namelijk steeds minder te worden. Op haar verjaardag  had ze een bloemetje gekregen van de vertegenwoordiger van de gebiedscommissie. Dat vond ze attent. Maar, zo verzuchtte haar dochter aan het slot:  “wat haar qua zorg nog verder te wachten staat, nee, dat kon hij me niet vertellen.”

Amateurisme

De burgemeester deed ook een duit in het zakje. In het raadsdebat over de brand in de Moddermanstraat (zie Metro Rotterdam) was was hij duidelijk zeer geïrriteerd: “Amateuristisch registreren van mensen – zoals een lid van de gebiedscommissie na de ramp deed – is niet de bedoeling”. De Overschiese Krant wilde weten: “Wat doen de leden van de gebiedscommissies precies?” Het werd een speurtocht met niet bijster concrete voorbeelden. “We gaan nu echt de wijk in om bewoners te adviseren en te betrekken bij de adviezen aan het stadsbestuur.”

Zo lijkt alle kracht uit de gebiedscommissies weg te vloeien. Dat is zorgelijk. Zorgelijk omdat de energie die er in gestoken wordt verdampt. Zorgelijk omdat ze geen echte spreekbuis zijn van bewoners. En zorgelijk omdat de honderden ambtenaren die iedere dag  in de Rotterdamse wijken werken niemand tegenkomen die de leiding neemt en zegt: “En nu gaan we het zo doen.”

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 36 reacties