Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vorige week donderdag was de heenwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Van tevoren werden de kansen voor de Rotterdamse ploeg niet al te hoog ingeschat. Maar de Romeinen bleken ook uit vorm en hadden dat weekend een belangrijke wedstrijd tegen Juventus. En jawel… 1-1. Een punt. In Rome! Ik was dolblij. ’s Avonds in mijn bed dacht ik nog: zou het? Zou het seizoen nog niet voorbij zijn? Winnen van AS Roma en door naar de achtste finales?

 

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Lang kon ik niet van de sportieve prestatie van mijn ploeg genieten. Een stelletje idioten vond het nodig om te rellen in Rome en de media vond het nodig om op die ‘miljoenen euro’s schade’ te duiken. Iedereen had het over ‘die verschrikkelijke hooligans’.  Mijn gevoel van trots op mijn club hield ik maar voor mezelf. De hele week droomde ik stiekem van de sensationele thuiswedstrijd van Feyenoord. Ik had de kaarten al op zak. We zouden zingen en feesten en uitkijken naar nóg een buitenlands avontuur.

De hele week ging het alleen maar over de supporters. Nadat het trauma in Rome een beetje verwerkt was, verlegde de focus zich naar Rotterdam. Hoe laat en waar zouden de rellen uitbreken in de stad? Ik werk recht tegenover de Markthal en er was donderdag vooral véél politie op de Blaak. Groepjes agenten, ME, politie te paard (vooral druk hun paarden te laten aaien door kleine kindjes). Er liepen meer politiemensen rond dan supporters.

Donderdag, vijf over negen: het moment van de waarheid. In een sfeervolle Kuip begonnen de Feyenoorders aardig, maar het werd al snel duidelijk dat we geen ‘thuisfluiter’ hadden. Sterker nog, de Fransman Clément Turpin leek een beetje de weg kwijt. Met de rode kaart voor Te Vrede als kroon op zijn werk. Feyenoord moest genoegen nemen met een 2-1 verlies, maar ging strijdend en met opgeheven hoofd ten onder.

Ondertussen was mijn weekje hoop ‘verpest’ door al dat gekrakeel over die supporters. En ook nu weer de eerste reacties: “Het zal wel weer knokken worden…” en “Flinke boetes UEFA door supporters.” Alsof het over de supporters móet gaan, in plaats van de sportieve prestaties van de club. Maar het seizoen is voorbij, de fans zijn gestraft. Daar heeft Turpin persoonlijk voor gezorgd. Helaas wel over de rug van het team. Maar staan we nu quitte?  Mogen we volgend seizoen met een schone lei beginnen met hopen? Ik hoop het wel.
 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

che_celeste_7394zw

Celeste Boddaert

Celeste Boddaert (Rotterdam, 1987) is freelance journalist. Schrijft, produceert, is coördinerend redacteur van OPEN Rotterdam en altijd op zoek naar bijzondere verhalen in Rotterdam.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van hans rood
  hans rood

  Mijn collega Jim Postma, fanatiek Feyenoord-fan, vreesde al het gedrag van een deel van de supporters als het niet ging lopen. Je vader is wat dat betreft een meer neutrale journalist dan jij als Vers Beton medewerker. Je lijkt wel wat eenzijdig…

 2. Profielbeeld van Ambtenaar
  Ambtenaar

  Nou Celeste, gekleurd ben je wel. Een rood wit hart is jou deel. Nu weet jij waarschijnlijk niet dat de echte rood witten in jouw stad Spartanen zijn, maar dat ter zijde.
  Nu ga ik je toch vragen, waarom een tackle op een enkel niet bestraffen met rood. Er werd geen bal geraakt, alleen de enkel. Was de scheids sterk nee, maar ik als supporter van een klein vele malen spelend in de Kuip heb dit vele malen meegemaakt, dus niet treuren..Celeste het gevoel van onrecht( voor jou nieuw) gaat vanzelf over.

 3. Profielbeeld van Daniel
  Daniel

  Ik vind het ook jammer. Liefst zou ik niets over voetbal lezen in het nieuws.

  Maar die sport trekt nu eenmaal mongolen aan die het goed kunnen verzieken voor de maatschappij en dan is het wel in algemeen belang dat wij burgers op de hoogte gesteld worden wanneer onrust dreigt.

 4. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Maatschappelijk gezien is de impact van de rellen ook iets groter dan de prestaties van Feyenoord. Dus logisch dat het daar over gaat.

  Qua nieuwigheid wellicht niet, supporters die zich misdragen is een wekelijkse aangelegenheid, wedstrijden van Feyenoord in Europees verband niet :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte