Human interest6 februari 2015

De Beste Stuurlui: Meer poëzie in de stad!

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? Stuurman Gino van Weenen vindt dat Rotterdam veel poëtischer kan.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

In het interview met Hester Knibbe kwam naar voren dat de buitenruimte wel wat meer poëzie kan gebruiken. Af en toe een spaarzame tekst op een muur of een regel op een Roteb-wagen – meer is het niet. Als je door de stad rijdt vallen veel van de zinnen in de plint niet eens op. Ondergesneeuwd door de beeldbombardementen van billboards, neonlichten en gigantische led-schermen. Er moet meer tegenwicht komen; meer tijd voor overdenken.

Hoe prachtig zijn de beelden van de haven in de vertrekhal van Rotterdam Centraal? Verstilde schepen die de reizigers laten zien dat ook aan de andere kant van de stad mensen vertrekken. Het zorgt voor perspectief en reflectie. In plaats van de grote reclames lijkt mij een simpel fragment uit een goed gedicht een prima vorm van stadsmarketing. Zeker als de auteur van de tekst uit Rotterdam komt.

Ik zie veel reclameschermen loopjes draaien met grote kledingmerken en flinke festivals. Het budget daarvoor zal groot genoeg zijn. Voor de poëzie ligt dat natuurlijk anders, maar het gaat helemaal niet om geld – het gaat om de geestelijke gezondheid van de Rotterdammer. Was het niet Gerrit Kouwenaar die schreef: “Wie meer wil weten, moet woorden eten”?

Schrap dus een beetje steun aan City Racing en geef de inwoners van de stad wat meer poëtische bagage. Het is namelijk net zoals bij de grote hits op de radio: als je ze vaak hoort, ga je ze vanzelf leuk vinden. Dit klinkt mogelijk wat orwelliaans, maar ik vind dat de culturele opvoeding van de Nederlander al jaren ondermaats is. Laten wij met al die mooie schrijvers en grote clubs het goede voorbeeld geven. Dan mag van mij de NOS langskomen om de grote teksten op de Markthal te filmen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, poezie en stadsmarketing

Sectie: Human interest

kaart: centraal station, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *