Voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

In het interview met Hester Knibbe kwam naar voren dat de buitenruimte wel wat meer poëzie kan gebruiken. Af en toe een spaarzame tekst op een muur of een regel op een Roteb-wagen – meer is het niet. Als je door de stad rijdt vallen veel van de zinnen in de plint niet eens op. Ondergesneeuwd door de beeldbombardementen van billboards, neonlichten en gigantische led-schermen. Er moet meer tegenwicht komen; meer tijd voor overdenken.

Hoe prachtig zijn de beelden van de haven in de vertrekhal van Rotterdam Centraal? Verstilde schepen die de reizigers laten zien dat ook aan de andere kant van de stad mensen vertrekken. Het zorgt voor perspectief en reflectie. In plaats van de grote reclames lijkt mij een simpel fragment uit een goed gedicht een prima vorm van stadsmarketing. Zeker als de auteur van de tekst uit Rotterdam komt.

Ik zie veel reclameschermen loopjes draaien met grote kledingmerken en flinke festivals. Het budget daarvoor zal groot genoeg zijn. Voor de poëzie ligt dat natuurlijk anders, maar het gaat helemaal niet om geld – het gaat om de geestelijke gezondheid van de Rotterdammer. Was het niet Gerrit Kouwenaar die schreef: “Wie meer wil weten, moet woorden eten”?
Schrap dus een beetje steun aan City Racing en geef de inwoners van de stad wat meer poëtische bagage. Het is namelijk net zoals bij de grote hits op de radio: als je ze vaak hoort, ga je ze vanzelf leuk vinden. Dit klinkt mogelijk wat orwelliaans, maar ik vind dat de culturele opvoeding van de Nederlander al jaren ondermaats is. Laten wij met al die mooie schrijvers en grote clubs het goede voorbeeld geven. Dan mag van mij de NOS langskomen om de grote teksten op de Markthal te filmen.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Gino van Weenen

Gino van Weenen

Gino van Weenen (1986) schreef op de basisschool over onderzeehelden. Jaren later is hij organisator van evenementen, kunsteducator en liefhebber van het woord. Bovenal schrijft hij veel over zin en onzin. Hij zou graag eens met je afspreken voor koffie, tenzij je geen koffie lust, dan is het bier.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
  1. Profielbeeld van Gino van Weenen
    Gino van Weenen

    Kijk dat zijn inderdaad mooie projecten die plekken zoals parkeergarages opvrolijken. Als we dat nu ook met andere achteraf straatjes en lege ruimtes doen, dan komen we er wel!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.