Voor de harddenkende Rotterdammer
DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Een paar dagen geleden werd de twintigjarige Özgecan Aslan verkracht en vermoord in Turkije. Zij reisde rond middernacht alleen terug naar huis, maar kwam daar nooit aan. Dit nieuws maakte mij woest: wéér een vrouw het slachtoffer, enkel omdat ze vrouw is. Mijn gedachten gingen meteen uit naar Yasmeen, die vorige week dood werd gevonden in een bos. Een Rotterdamse, net als ik. Dan komt het opeens heel dichtbij. Misschien ben ik haar wel eens tegengekomen in de stad, maar heb ik haar niet eens aangekeken. Misschien zocht ze wel oogcontact om hulp te vragen. Hulp die wellicht haar leven had kunnen redden.

Vrouwen als Yasmeen zijn verborgen vrouwen: zij mogen niet naar buiten, moeten gehoorzamen, eerbaar zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de eer van de hele familie en zijn daardoor gemeenschappelijk bezit. In Nederland vertegenwoordigt een vrouw over het algemeen niet de eer van haar hele familie. Ze heeft een eigen keuze, is vrij in haar eigen doen en laten. Toch is die vrijheid niet altijd gegarandeerd. Om maar enkele onderzoeksresultaten te noemen:

  • 45 procent van de Nederlandse vrouwen zegt dat zij sinds haar vijftiende eenmalig of meerdere malen slachtoffer is geweest van fysiek of seksueel geweld.
  • 33 procent van de Europese vrouwen lijdt onder geweld; dat zijn omgerekend 62 miljoen vrouwen – meer dan de bevolking van Italië.
  • 4 procent van de Europese vrouwen zegt weleens te zijn verkracht. Dat zijn ruim 9 miljoen vrouwen – meer dan de bevolking van Oostenrijk.
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit gestalkt. 23% van hen moest hierdoor e-mailadressen en telefoonnummers veranderen.
  • Bijna 75% van alle vrouwen in managementfuncties zegt te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie.

Wij vrouwen worden regelmatig lastiggevallen op straat: we worden nagefloten, nagestaard en soms zelfs erger. We houden er rekening mee dat we niet te laat en niet alleen naar huis hoeven te lopen, dat we niet omkijken als iemand toetert, dat we ons niet te opzichtig kleden. Aan de andere kant zoeken we eindeloos naar de ware, de prins op het witte paard, een soulmate. We zoeken gelijkheid en liefde. Een dwaze zoektocht lijkt het, als we kijken naar de realiteit.

Ik kijk nu heel anders naar de vrouwen die ik op straat tegenkom. Ik kijk écht naar ze; ik zíe ze. Ik vraag me af wat hun verhaal is, of ze misschien hulp nodig hebben. Er moet toch iets zijn wat ik kan doen, denk ik dan. Als verslaggever ben ik nu nog gemotiveerder om die verhalen boven water te krijgen. Zodat mensen het weten, zodat mensen bewust zijn, zodat we er wat aan kunnen doen met zijn allen. Zodat vrouwen als Yasmeen en Özgecan  niet meer verborgen zijn en in alle vrijheid vrouw kunnen zijn.
 

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Feyza Albayrak

Feyza Albayrak

Feyza Albayrak studeerde strategische marketing & communicatie. Ze werkt als vrijwilliger bij AktüelTV en doet daar camerawerk, montage, redactie, verslaggeving en presentatie. Ze woont op Zuid.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.