Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Na de knuffelbeer, knuffelallochtoon, knuffelmuur, knuffelkont en knuffelrock is er sinds enige tijd een nieuw fenomeen in Nederland: de knuffelillegaal. De knuffelillegaal wordt door vele politieke partijen, belangenbehartigers van illegalen, actiegroepen en asieladvocaten met liefde in de armen gesloten. Want het is natuurlijk vreselijk dat je na diverse afgewezen asielverzoeken, dikwijls bekrachtigd door de Raad van State, moet terugkeren naar het land van herkomst.

 

De nieuwe Pauluskerk
De nieuwe Pauluskerk

De knuffelillegaal kan werkelijk niets fout doen. Zelfs als een illegaal wordt uitgezet in verband met veroordeling van gepleegde misdrijven en het bedreigen met de dood van overheidspersoneel of het plegen van oorlogsmisdaden worden er Kamervragen gesteld. En natuurlijk moeten illegalen aangifte kunnen doen bij het politiebureau als hun fiets gestolen wordt zonder dat dit consequenties heeft voor het overtreden van de vreemdelingenwet. Ook is het volstrekt logisch dat een knuffelillegaal recht heeft op een uitkering nadat zijn werkgever (die niet wist dat het om een illegaal ging) failliet is gegaan.

Bed, Bad en Brood

Maar de lobby voor de knuffelillegaal heeft succes gehad. Want ondanks dat het nog helemaal niet zo lang geleden is dat zowel illegaliteit als hulp aan illegalen strafbaar zou worden, is Staatssecretaris Teeven nu overstag gegaan. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet willen meewerken aan hun terugkeer naar het land van herkomst hebben namelijk voorlopig recht op bed, bad en brood. Gemeenten ontvangen hiervoor geld van het Rijk.

Teeven volgt hiermee de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep die zich beroept op een advies van een Comité van de Raad van Europa. Dit Comité, dat tegen het boerkaverbod, regiobinding voor daklozen, mosquito’s, de vestigingswet en het Polenmeldpunt was, is – goh wat verrassend – voor opvang van illegalen.

De Burgemeester van Rotterdam, die in 2011 inging tegen het rijksbeleid door een bed, bad en broodvoorziening te starten in Rotterdam, gefinancierd door de Gemeente Rotterdam, kan de rekening nu voorlopig declareren bij het Rijk. Nog voor het verlossende ja-woord van Teeven gaf de burgemeester zijn fiat aan twee extra bed, bad en broodvoorzieningen in Rotterdam. Ik hoor u nu denken: is drie voorzieningen niet veel duurder (ondanks de “sobere kosten” van 63 euro per nacht) dan het plaatsen van extra bedden bij een reeds bestaande voorziening? Dat klopt, maar de twee belangenorganisaties in Rotterdam die de rode loper uitleggen voor illegalen, de Pauluskerk en de Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS), konden natuurlijk niet overgeslagen worden.

Deze twee belangenorganisaties, die de afgelopen jaren een hevige onderlinge wedstrijd voerden wie illegalen het meest valse hoop kon bieden, verkondigen gedreven door een pot subsidiegeld nu ineens dat ze ook gaan proberen illegalen terug te laten keren naar het land van herkomst. Vergelijk het met een slager die subsidie ontvangt om mensen vegetariër te laten worden. Gelooft u het? De enige illegalen die zij overtuigen te vertrekken, zijn de illegalen die hier alleen naar toe zijn gekomen met het idee om met een fikse vertrekpremie rijker terug te keren.

Boer Tom

Op 31 maart beslissen de Ministers van de Raad van Europa of zij het advies van het Comité van de Raad van Europa gaan overnemen en of Nederland dus daadwerkelijk opvang moet gaan bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, ook als ze niet willen meewerken aan hun vertrek naar het land van herkomst. Kiest deze raad voor een geloofwaardig asielbeleid, waarbij na een zorgvuldige asielprocedure de logische consequentie van afwijzing is dat de illegaal terug moet keren? Of kiest men er voor illegalen die niet terug willen te belonen met opvang, waardoor er helemaal geen prioriteit meer is om Nederland te verlaten? Dit zou overigens betekenen dat de asielprocedure volstrekt nutteloos is geworden. Om maar te zwijgen over de aanzuigende werking die dit met zich mee zal brengen.

De afgelopen periode heb ik duidelijk mijn standpunt over illegaliteit laten doorklinken. Na de media-aandacht over het stellen van schriftelijke vragen aan de burgemeester over de Pauluskerk waande ik me zelfs even boer Tom uit Boer Zoekt Vrouw, gelet op de vele positieve reacties die ik hierop ontving.

Ook ontving ik enkele kritische reacties van mensen die het absoluut niet met mij eens waren, wat ik als groot liefhebber van het debat en het vrije woord ook zeer kan waarderen. Zo werd gezegd dat ik mensen niet tegen elkaar mag wegstrepen, omdat ik gezegd had liever geld te besteden aan ouderen die in hun urine in een verpleeghuis zitten dan aan illegalen. Maar men vergeet daarbij dat oud en kwetsbaar zijn geen keuze is. Leven in illegaliteit is dat wel.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Michel van Elck

Michel van Elck

Michel van Elck is raadslid voor Leefbaar Rotterdam en heeft als portefeuilles zorg, volksgezondheid & maatschappelijke opvang.

Profiel-pagina
Lees 21 reacties
 1. Profielbeeld van John C. Vol
  John C. Vol

  Voegen de heren van LR en PVV er binnenkort “de knuffelillegaal zonder zwembandjes” aan toe? Of knuffelparasieten? SHAME

 2. Profielbeeld van Cor
  Cor

  En maar tegen de illegaliteit blijven aanhangen met boute uitspraken…LR go home! Ik rem niet voor RS…

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Mensen die zich in Nederland willen vestigen en die worden afgewezen hebben enkele overeenkomsten.

  Ze vallen in handen van de vreemdelingen advocatuur, die het klappen van de financiële zweep kent en de procedure van uitzetting zo lang mogelijk – ook ten eige bate – zal uitstellen. Diverse rechters hebben zich over de zaak uitgesproken en zijn dus niet over één nacht ijs gegaan!

  Ze zijn vrijwel allemaal grote financiële verplichtingen aangegaan om zich uiteindelijk in ons land aan te melden.
  Dat geld is of geleend bij mensensmokkelaars, die daarna de achterblijvende familieleden gijzelt i.v.m. terugbetaling of door de hele familie bijeengebracht.
  Terugkomen is gezichtsverlies en zelfs gevaarlijk. dan liever husselen in de hoop toch geld te genereren. Soms wordt geld gegeven door organisaties om andere redenen b.v. ontlopen veroordeling in eigen land, vluchten voor vetes tussen groepen en uiteraard celvorming in het vijandige Westen.
  Het deel dat om werkelijke politieke redenen vlucht wordt door de rechterlijke macht een verblijfsvergunning gegeven.

  Ze vestigen zich bewust in ons land en niet in landen zoals de Emiraten of Maleisië, waar arbeidskrachten nodig zijn.

  Het zijn allemaal mensen met initiatief!

  Als wij nu blijven opvangen, blijven pappen en nathouden,dan onttrekken we initiatiefrijke mensen en kapitaal aan landen waar beide hard nodig zijn om toekomstig vluchten voor economische redenen te voorkomen. Daarnaast moeten we mensensmokkelaars geen kans geven!

  Dat impliceert dus voor onze bestuurders dat ze pal moeten staan en niet mogen bezwijken voor morele chantage via. casuïstiek. Naar Nederland komen moet ontmoedigd worden!
  Mauro is een goed voorbeeld . Kwam uit Portugal en moest daar naar teruggestuurd worden. Land van oorsprong Angola! Land in ontwikkeling dat op dit moment arbeiders importeert!

 4. Profielbeeld van Jan
  Jan

  Sorry hoor maar Michel ik denk dat als jij illegaal in een land verblijft, niet kan en mag werken, je elke nacht een boete van zo’n 150 euro krijgt omdat je niet in de openbare ruimte mag liggen en/of slapen. Je wel een andere toon aan gaat slaan in je artikel. Je heb een mening, maar waarschijnlijk weinig kennis hoe het er echt aan toe gaat in het illegalencircuit of gewoon geen nuances. Dus ga maar naar de Pauluskerk toe en kijk of je net als zo’n 250 andere Rotterdammers er vrijwilliger wil worden. Want zelfs in de Pauluskerk kom je geen ‘knuffelilllegaal’ tegen. En heeft de hulpverlening ook gewoon een realitische blik. Gelukkig wel met nuances. Waar nodig helpen ze gewoon ook met terugkeer naar het land van herkomst. En hebben de vrijwilligers daar een hart voor de mensen, als je dat niet heb zou ik het vrijwilligerswerk afraden omdat het dan flopt. Tot slot zeg ik: Een leefbaar land van herkomst is de ultieme droom van elke asielzoeker!

 5. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Of kiest men er voor illegalen die niet terug willen te belonen met opvang, waardoor er helemaal geen prioriteit meer is om Nederland te verlaten?

  Is slapen bij en leven in noodopvang echt zó leuk? In dat geval zeg ik mijn huis op en ga ik ook naar de Pauluskerk toe. Ik hoorde zelfs iets over gratis eten!

  Maar men vergeet daarbij dat oud en kwetsbaar zijn geen keuze is. Leven in illegaliteit is dat wel.

  Precies. Illegalen, dat zijn allemaal gelukszoekers die naar ons (ons!) land en onze (onze!) stad komen om te parasiteren op onze kosten.

  Samengevat: ik heb LR best hoog zitten, maar van dit soort argumenten moet ik een beetje huilen. Natuurlijk moeten we zoeken naar een werkbare situatie, natuurlijk zijn er profiteurs, maar ga niet generaliseren richting ‘het leven in de opvang is een feest’ en ‘illegalen hebben geen enkele reden om hier te komen’. Daarmee overtuig je alleen je eigen achterban, en die zijn al overtuigd, dus dat zet weinig zoden aan de dijk.

  Daarom, Michel: zullen we een keer een paar dagen samen naar de noodopvang gaan, inclusief tijdelijke onbeschikbaarheid van onze gezinnen, geld en huizen? Jij om (nog) beter te ervaren waar je als politicus over besluit, ik om er een reportage over te schrijven. Mail me gerust op inge@versbeton.nl, dan maken we er iets moois van!

  1. Profielbeeld van Daan
   Daan

   Wat wel eens wordt vergeten, is dat ‘xenofobie’ echt een stoornis is. Mensen die daaraan lijden gaan niet in op rationele argumenten. Die gaan niet in op de uitnodiging om eens te gaan kijken bij een opvangtehuis. Dat is voor hen namelijk hetzelfde als het voor een acrofoob is om in een lift te stappen.

   1. Profielbeeld van Simon
    Simon

    En, Daan, hoe voelt dat nou? Jezelf, op basis van je moreel verheven mening, zo superieur voelen ten opzichte van mensen die er andere opvattingen op nahouden? Is dat lekker?
    Het stuk van Van Elck is een aaneenrijging van rationele argumenten. Frappant genoeg draag je er zelf niet één aan in je eerste -enigszins warrige- reactie op zijn stuk. Of hoeft dat niet als je moreel verheven bent?

    Maar goed. In tegenstelling tot mensen met een stoornis sta je zelf kennelijk wél open voor nieuwe ervaringen en omgevingen. Ik raad je in dat kader aan om eens bij een verpleeghuis langs te gaan. Dan mag je ouderen die eenmaal per week mogen douchen en in een luier zitten eens uitleggen dat het goed is dat er bakken geld gaan naar het vertroetelen van mensen die doelbewust de wet overtreden.
    Wellicht doe je wat nieuwe inzichten op.

   2. Profielbeeld van Daan
    Daan

    “Het stuk van Van Elck is een aaneenrijging van rationele argumenten.”

    Werkelijk?

    Vanavond laat rijd ik weer hoofdschuddend de stad uit. Dit LPF-/LR-bolwerk.

    Laatst had ik vrienden uit Hoorn uitgenodigd naar Rdam. Die kregen het op de Oude Binnenweg aan de stok met Feijenoordsupporters. Vanwege hun ‘Amsterdamse accent’.

    Dat is Rotterdam. De stad waar ze Michel van Elck een toonbeeld van rationaliteit vinden.

    Ik voel me nier moreel verheven, maar ik blijf wel ten noorden van Rotterdam wonen…

 6. Profielbeeld van Peter
  Peter

  heerlijk ongenuanceerd en ongefundeerd verhaal weer, precies wat we van LR kunnen verwachten. sinds wanneer leent VB zich als pamflet voor politiek-radicalen?
  kritiek op falend beleid altijd van harte welkom, maar alsjeblieft wel met respect voor de medemens (die zich in dit geval niet eens kan verweren) en een klein guerilla-legertje van meestens vrijwilligers die zich vanuit een diep gevoel van medemenselijkheid inzetten voor een van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, die blijkbaar nog liever hier de illegaliteit in gaan dan terug te moeten keren naar hun land van oorsprong, waar ze al even weinig toekomst hebben. het zijn volgevreten harteloze narcisten die met een gouden lepeltje in de mond geboren zijn die zich op een dergelijke respectloze manier uitlaten over hun medemensen.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Volgevreten, harteloze narcisten. Respectloos. Mijn 1e stelling in optima forma!

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Sorry, ik was even iets te enthousiast.
    Verder ben ik het met Peter eens. Je mag natuurlijk nooit de mening van 1/3 van de Rotterdammers weergeven.

 7. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Mooi dat Rotterdam nu ook zijn eigenheid begint te ontwikkelen. Qua voetbal holde men natuurlijk altijd een beetje achter PSV e.d. aan, en qua stad moest men anderen laten voorgaan. Literair wilde het niet echt lukken en culinair evenmin. Maar de Rotterdammer heeft nu eindelijk iets waarin hij de rest van het land ver achter zich laat!

  Vreemdelingenhaat…

  Zoals ze in Alkmaar kaas maken, in Amsterdam duiven op de Dam hebben, in Haarlem allemaal bekakt zijn en in Den Haag ambtenaresk, zo heeft Rotterdam nu eindelijk ook iets waar het in uitblinkt!

  Vreemdelingenhaat…

  Want als iets typisch Rotterdamse uitvindingen zijn, dan is het wel LPF, PVV en Leefbaar Rotterdam.

  Heeft iemand al uitgezocht of politieke partijen op de monumentenlijst kunnen? Want cultureel erfgoed, daar moet je wel zuinig op zijn.

  Misschien is het een leuke nieuwe stadsslogan (want daar zochten we toch naar?):

  “Get the f*ck out of my town!”

  Lng gezocht, en nu eindelijk gevonden: de essentie van Rotterdam:

  Vr…

  et cetera

 8. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Pas op Michel.
  Mijn stelling. Een gedachtenwisseling met goedmensen eindgt altijd met schelden uit moreel verheven hoek.
  Is nu al begonnen op twitter. Lees ene Liesbeth. Geen argumenten wel schelden!

 9. Profielbeeld van john Vol
  john Vol

  Nou, laat ik dan maar reageren….

  Het is altijd hilarisch artikelen te lezen waarin sommige politieke partijen in Nederland en in dit geval Rotterdam bombastisch tekeer gaan over misstanden.
  Altijd wordt een vaag kostenplaatje afgegeven zonder dat daar een analyse bij wordt gegeven.
  Ik hoor nooit iets van klagende middenstanders, die al dan niet onder contract leuke omzetten realiseren door “vreten” en “kleregoed” te leveren.
  Wat blijft daar aan de strijkstok hangen en komt onze economie weer ten dele ten goede?

  Of die aannemer, die misbruikt maakt van geleverde arbeid en voordat hij failliet gaat zijn winsten en sociale premieafdrachten wegsluist. Winsten, die hij ook dankt aan die uitgebuite illegale arbeider. Zien we van dat soort lieden nog iets terug in de landelijke pot?

  En wat moet ik met een opmerking over een slager, die gesubsidieerd wordt om zijn bedrijf te saneren en om te zetten naar vegetarische vleesvervangers…?

  Overtrokken is het te noemen wanneer je een illegale vluchteling bestempelt als parasitair. Hoe moet ik de bovenaangehaalde middenstanders dan typeren?
  Symbiotische manifestaties, die niet geheel gelukt zijn?

  Ons leger is nodig en daar getroosten we ons terecht offers voor, maar je moet het ook kunnen zien, als een bodemloze put, die een gedeelte van onze economie desondanks stimuleert.

  Let wel ik ben er geen voorstander van illegalen te gedogen, integendeel, maar van een minder hoge toren blazen is typisch NIET iets voor mensen met een administratieve background (en over het algemeen geen rekenknobbel hebben), maar die zich wel als politiek vernuft etablieren.

  Alles in proportie bezien, zou mijn advies zijn

  (Ik heb overigens wel de moeite genomen het Betoog van de heer Van Elck te lezen)

  PS
  Wat paspoorten ermee te maken hebben, ontgaat mij, maar ik neem aan dat de voorvaderen van de heer Sörensen, Zweeds waren?
  Ook net als Nederlandse emigranten destijds, die naar Zuid-Afrika gingen, zo lang mogelijk een dubbel paspoort aangehouden?
  Geeft niets hoor.
  U bent welkom.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Ik reageer later John, want anders begint een off topic discussie.
   1e. Sörensen Noors en ontsnapt uit Noord Afrikaanse slavernij!

   De Raad van Europa mag niet verward worden met de EU.
   Er zitten in dit instituut (schrik niet) zeer democratische landen als Rusland, Vaticaanstad, Albanië en Turkije.
   Niet naar luisteren dus! Merkwaardig is ook dat al die illegalen niet naar alle lidstaten van de Raad van Europa gaan! Hoe zou dat toch komen?

 10. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Nederlandse politici van moreel verheven huize gaan in hun krampachtige pogen politiek correct te zijn zelfs zo ver, dat ze de fundamenten van de rechtsstaat aantasten.
  1e. Generaal Pardon. Politici zetten rechters buitenspel door gerechterlijke uitspraken te negeren en ongedaan te maken. Tegen de Trias Politica.
  2e. Dubbele paspoorten geven juridische ongelijkheid en de mogelijkheid straf in dit land te ontlopen door vlucht naar land van oorsprong.
  3e. Dat wat jij beschrijft Michel. Gerechterlijke uitspraken negeren en uitgewezenen gewoon hier helpen houden.

  Denk dat je weinig respons krijgt .

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.