Voor de harddenkende Rotterdammer

 

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

 

Aboutaleb in het Witte Huis

Wat een simpele “rot toch op” allemaal kan aanrichten. Burgemeester Aboutaleb haalde deze week weer alle kranten. Vanaf dinsdag nam hij deel aan een internationale top over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme in het Witte Huis. Hij was een van de enige Europese gasten.

Het is de taak van lokale overheden om jongeren voldoende te perspectief bieden, maar er moeten ook grenzen getrokken worden, stelde Aboutaleb in zijn toespraak tijdens de conferentie. Later op de dag maakte de burgervader ook indruk op CNN. “Ik weet hoe het is om gevormd te worden door armoede, maar ik kan niet accepteren dat armoede leidt tot terrorisme. Armoede zou juist moeten leiden tot de wens meer kennis op te doen, om steeds beter te worden,” zei hij in de uitzending.

 

Vrijdag was de burgemeester nog maar net terug op Nederlandse grond, of hij zat al aan tafel bij De Wereld Draait Door. Daar vatte hij zijn ervaringen in Washington nog eens samen: “Ik vind het een gemiste kans dat wij deze top niet hebben georganiseerd hebben. Maar ik ben ook jaloers op de islamitische infrastructuur in Amerika: onderzoekers, wetenschappers, goedgebekte imams. Daar kunnen wij er in Nederland nog zo’n vierhonderd van gebruiken.”

Vanuit Nederland kreeg de burgervader deze week vooral positieve reacties. Zo liet Volkskrant-columnist Nadia Ezzeroili weten ‘een beetje trots op Aboutaleb‘ te zijn.

Relschoppers in Rome

Feyenoord-supporters mogen zich doodschamen, concludeerden opiniemakers, politici en voetballiefhebbers nadat zo’n tweehonderd relschoppers een ravage aanrichtten in Rome. Op Vers Beton roept Tara Lewis alle leden van het Legioen op om afstand te nemen van de hooligans. “Want, Feyenoorders, dat zijn wij, toch?”

Volgens PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch is er vooral een cultuurverandering in de voetbalgemeenschap nodig. “Ik hoor nog te vaak dat hooliganisme erbij hoort. Ik vond dat Feyenoord en de supportersvereniging ook erg zuinig reageerden,” zegt hij in het AD (€).

Columnist Marcel van Roosmalen schrijft in nrc.next (€) juist dat Feyenoord niemand excuses verschuldigd is: “Alsof de Rotterdamse club er ook maar iets aan kan doen dat ze al jaren wordt gevolgd door een horde debielen die wedstrijden van de club aangrijpt om te vechten en te vernielen.

In Trouw (€) was een vergelijkbare boodschap te horen. De krant blikt terug op eerdere incidenten met Feyenoord-hooligans in het buitenland en concludeert: “Uiteraard zou Feyenoord ook bij de Spaanse Trappen en elders in Rome vrede hebben gewild. Maar ‘volstrekt verwerpelijk gedrag van een stelletje hersenlozen’, zoals algemeen directeur Eric Gudde de hooligans gisteren noemde, kan een voetbalclub niet veranderen.”

En verder…

 • Het Stadsinitiatief is ter ziele gegaan, maar de gemeente steekt nog altijd miljoenen in innovatieve ideeën van Rotterdammers. Via CityLab010 kunnen bewoners vanaf april een idee indienen voor de stad. Ditmaal is er 3 miljoen gereserveerd, die wel verdeeld is over acht thema’s, waaronder Veiligheid, Onderwijs en Kansrijke wijken. Het is niet het enige verschil met het Stadsinitiatief: bewoners kunnen ditmaal niet zelf stemmen op een idee, het college beslist uiteindelijk welke plannen uitgevoerd worden.
 • De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) presenteerde deze week de sectoranalyse 2015. In het rapport neemt de RRKC de kunst- en cultuursector onder de loep, signaleert nieuwe ontwikkelingen en doet aanbevelingen aan de gemeente. Zo stelt de raad dat gemeentesubsidies niet alleen voor vier, maar ook voor één of voor zes jaar verstrekt zouden moeten worden. Ook is de festivalisering van het cultuuraanbod het RRKC niet ontgaan. De raad waarschuwt dat het budget van Rotterdam Festivals hierdoor onder druk kan komen te staan.
 • Volgend jaar begint Duitsland aan de modernisering van de Betuwelijn. Goed nieuws voor Rotterdam, aldus De Tijd (€): “De Betuwelijn wordt gezien als een van de grootste troeven van de Nederlanders voor de verdere uitbouw van de haven van Rotterdam.” Volgens de Belgische krant zal de capaciteit van het goederenvervoer tussen Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied flink toenemen dankzij de modernisering.
 • Vogelaars waren in de ban van de oehoe die deze week op de Westersingel gespot werd. Het is uitzonderlijk dat deze uilsoort in Rotterdam te zien is. Normaal zijn oehoe’s alleen in de Achterhoek en Zuid-Limburg te vinden.
 • Het Rotterdams Philharmonisch sluit vandaag een Amerikaanse tour van twee weken af in New York. In Amerikaanse pers heeft louter lof voor het orkest, meldt het AD (€).

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Caroline
  Caroline

  En verder werd een moeder die tussen de kinderboeken van de Centrale bieb haar baby voedde door twee bewakers naar de ehbo-voorraadkast geëscorteerd. Moeders uit 010 en 020 klaagden hierover bij de Centrale Bieb. Inmiddels heeft de bieb laten weten dat moeders in de bieb borstvoeding mogen geven. Ook heeft de bieb belooft om voor die moeders die behoefte hebben aan een rustige plek om te voeden, er een geschiktere plek wordt gecreëerd dan één voorraadkast.

  1. Profielbeeld van red mij niet
   red mij niet

   “haar baby voedde”

   Ik neem aan dat ze haar kind de borst gaf? Want het lijkt me sterk dat ze dat kind de fles moest geven in de EHBO-kast.

   Dat u dit eufemisme gebruikt doet vermoeden dat u zich net zo ongemakkelijk voelt bij het in het openbaar ‘de borst geven’ als de twee bewakers.
   Zoals overigens heel veel vrouwen: goede vriendinnen van me trekken zich ook allemaal terug als ze hun kind ‘gaan voeden’.

   Van mij mogen ze.

 2. Profielbeeld van Caroline
  Caroline

  Interessante veronderstelling. De woorden “haar kind voeden”, heb ik natuurlijk expres gekozen, om het absurde van weggestuurd worden te benadrukken. Ik vind dat overal waar je veilig kunt zijn met je kind, je een kind moet kunnen voeden (zowel met borst als met fles). Dus niet op een bouwplaats, waar je veiligheidskleding nodig hebt, maar wel op plekken waar moeders en kinderen zijn. Dus natuurlijk in de bieb.

  Zo’n plek met meer privacy, prima voor wie daaraan behoeft heeft, maar let op, dat kan ook een valkuil zijn. Als er zo’n plek is in de bieb, „moet” je er dan ook gebruik van maken? Ik denk van niet. En ik hoop dat het zo ook geïnterpreteerd zal worden door de beveiliging en door de moeders.

  1. Profielbeeld van red mij niet
   red mij niet

   “De woorden “haar kind voeden”, heb ik natuurlijk expres gekozen, om het absurde van weggestuurd worden te benadrukken.”

   Natuurlijk…

   Ik heb er in ieder geval expres op gereageerd.

   Overigens ken ik de bron van uw bericht niet, maar in de omschrijving die u hier geeft is niet duidelijk op te maken of zij weggestuurd is (naar de EHBO kast) of dat ze wellicht zelf heeft aangegeven dat ze niet anders kon dan in het openbaar haar kind de borst te geven en dat ze er zelf ook de voorkeur aan zou geven dit in een meer besloten omgeving te doen. Waarna de beveiligers een zo geschikt mogelijke ruimte aanboden.

   Maar ik zal weer eens een interessante veronderstelling kenbaar maken: Ik vermoed dat ze tegen haar wil/verzoek in ‘geëscorteerd’ is naar de EHBO-kast, anders was het geen ophef geworden.
   Al valt niet uit te sluiten dat anderen, buitenstaanders, er een groter probleem in zien dan ‘het slachtoffer’ zelf.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.