Economie2 februari 2015

Dit team spoorde vorig jaar 9000 kilo cocaïne in de haven op

Lees verderDit team spoorde vorig jaar 9000 kilo cocaïne in de haven op

9000 kilo drugs ontdekt in de Rotterdamse haven in 2014, koppen de kranten vandaag. Het overgrote deel daarvan was cocaïne: 7575 kilo. Nieuwsuur volgde het speciale Hit And Run Cargo-team een jaar lang bij haar kruistocht naar cocaïne in de haven. 

Zo’n vijftig man maakt deel uit van het HARC-team, een samenwerking van douane, de zeehavenpolitie, de FIOD en justitie. Meerdere keren per week gaan zij op jacht naar drugs in de Rotterdamse haven. Vaak gebeurt dit proefsgewijs, met behulp van drugshonden en speciaal röntgenapparatuur.

Naar schatting komt er zo’n 200.000 kilo cocaïne per jaar Europa binnen. Het is onbekend welk gedeelte hiervan via de Rotterdamse haven ingevoerd wordt.

Het aantal drugsvangsten in de Rotterdamse haven was in 2014 lager dan in het jaar daarvoor: 80 keer ten opzichte van 113 keer. 2013 was echter een recordjaar, legt Marc van Nimwegen (hoofdofficier Openbaar Ministerie Rotterdam) in Nieuwsuur uit. De hoeveelheid drugsvondsten in 2014 ligt meer in de lijn van de opbrengst in 2011 en 2012.

Bekijk hier het portret dat Nieuwsuur van het HARC-team maakte.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Cocaïne, douane, HARC, haven, Marc van Nimwegen en Nieuwsuur

Sectie: Economie

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *