Voor de harddenkende Rotterdammer

Boekhandel Donner raakte de afgelopen vijftien jaar verwikkeld in een spel tussen investeerders en filiaalketens. De naam veranderde in Selexyz, later in Polare. De afloop is bekend: Polare vloog te dicht tegen de zon en ging keihard failliet. Even leek daarmee ook een einde aan boekhandel Donner te komen.

Dankzij een crowdfundactie en zeven moedige Rotterdamse investeerders bleef de winkel toch bestaan. Donner verhuisde van Binnenwegplein naar de Coolsingel en naam intrek in het pand waar voorheen ABN AMRO gevestigd was. Nu, een jaar later, blijkt het een gouden zet geweest te zijn. Het Financieel Dagblad bericht vandaag dat het de boekwinkel zonder broodheer ontzettend goed vergaat. In het artikel komt Donnerdirecteur Leo van de Wetering aan het woord.

Uit het FD: ‘Ik kan niets bedenken wat we missen uit de tijd van Selexyz en Polare’, zegt Van de Wetering. De omzetten van het pre-internettijdperk komen misschien niet meer terug, maar het bedrijf heeft in 2014 goed gedraaid. De contacten met uitgevers zijn volgens hem beter, de omzet is beter en de marges zijn beter.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Alicia Hobbel
  Alicia Hobbel

  Ik word zelf niet warm van de vernieuwde Donner. Het is een somber pand met weinig daglicht en een ouderwetse inrichting. Het personeel is over het algemeen niet heel attent… Mijn bezoek gisteren was daarop geen uitzondering. “Heeft u zelf al gekeken? Ja, want als het er niet staat, dan hebben we het niet hoor.” Verkoopt u het tijdschrift normaalgesproken wel? “Dat weet ik niet.” Als ik dat soort service wens, ga ik wel gewoon om de hoek naar de Albert Heijn, hoor!

  Het Donner Café is al helemaal deprimerend. Het menu is ongeïnspireerd, te duur (je kan het een crostini croque monsieur noemen, maar het blijft natuurlijk gewoon een tosti van zeven euro) en heeft nauwelijks opties voor mensen met een ideologisch, religieus of medisch dieet. Slechts vier vegetarische opties, waarvan nul zonder lactose en eentje zonder gluten. De reactie van de beheerder is zo mogelijk nog deprimerender dan de menukaart zelf, want die zal het aan zijn reet roesten (vrije interpretatie van zijn reactie op Facebook – de verzoeken van mij en anderen voor meer dieetopties lijken overigens verwijderd uit de berichten op de pagina, want er staan alleen maar berichten op van mensen die alles heerlijk en geweldig vinden, terwijl er toch zeker vier klachten over op zijn geplaatst…).

  Die twee stukjes Donner die ik heb gekocht, geef ik met liefde terug. Helaas kon ik daar geen knop voor vinden in het systeem waar je ze kon kopen, maar als iemand me kan vertellen hoe, hoor ik het graag.

  1. Profielbeeld van red mij niet
   red mij niet

   Ik heb prima ervaringen in de ‘nieuwe’ Donner. Prima service, prima assortiment.
   Het pand is wat minder ‘luchtig’ dan het oude, maar wellicht konden ze niet anders dan verhuizen. Was het vastgoed nou niet een van de grote problemen van/met Polare? Was die hele luchtbel nou niet net gebaseerd op een ‘investeerder’ die het voor/met het vastgoed deed en de boekhandel verder een worst zou wezen?

   En Donner is een boekhandel, geen ‘dieet-cafe’.
   Tip: op de nieuwe binnenweg zit al een tijdje een veganistische bagel-bakkerij/tearoom. Ga daar heen, of naar een van de vele andere vegetarische/glutenvrije/bio broodjeszaken.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500