Human interest24 februari 2015

‘Essalam Moskee: niet alleen een gebedshuis, ook een wijkcentrum’

Lees verder‘Essalam Moskee: niet alleen een gebedshuis, ook een wijkcentrum’

Steeds meer moskeeën hebben er een functie als wijkcentrum bij gekregen, signaleert Trouw (€). De Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid is volgens de krant de koploper in deze ontwikkeling. 

De Essalam Moskee haalt bijvoorbeeld een psycholoog naar het gebedshuis, regelt via de RET banen voor jongeren uit de wijk en organiseert etentjes voor ouderen. Dat is geen nieuwe ontwikkeling: in 2013 schreven we al hoe de Rotterdamse moskee jongeren steunt.

Adjunct-directeur Jacob van der Blom in Trouw: “Maar een klein deel van wat ik doe heeft met religie te maken. Ik ben ook Nederlander en Rotterdammer, het grootste deel van mijn tijd deel ik met andere mensen in mijn wijk.” Van der Blom benadrukt wel dat de functie van gebedshuis voorop staat. Moslims die enkel komen bidden mogen geen last krijgen van de andere activiteiten in de moskee.

Vorige week haalde de Essalam Moskee ook al het nieuws, nadat een aantal Rotterdamse moslims dreigden de moskee te bezetten. Zij kwamen daarmee in opstand tegen de groeiende macht van conservatieve Arabische geldschieters in de moskee. In een opiniestuk op Vers Beton noemde Rachid Benhammou dit verzet een voorbeeld voor andere Nederlandse moskeeën.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Essalam Moskee, Islam, Jacob van der Blom en Trouw

Sectie: Human interest

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *