Voor de harddenkende Rotterdammer

De Essalam Moskee haalt bijvoorbeeld een psycholoog naar het gebedshuis, regelt via de RET banen voor jongeren uit de wijk en organiseert etentjes voor ouderen. Dat is geen nieuwe ontwikkeling: in 2013 schreven we al hoe de Rotterdamse moskee jongeren steunt.

Adjunct-directeur Jacob van der Blom in Trouw: “Maar een klein deel van wat ik doe heeft met religie te maken. Ik ben ook Nederlander en Rotterdammer, het grootste deel van mijn tijd deel ik met andere mensen in mijn wijk.” Van der Blom benadrukt wel dat de functie van gebedshuis voorop staat. Moslims die enkel komen bidden mogen geen last krijgen van de andere activiteiten in de moskee.

Vorige week haalde de Essalam Moskee ook al het nieuws, nadat een aantal Rotterdamse moslims dreigden de moskee te bezetten. Zij kwamen daarmee in opstand tegen de groeiende macht van conservatieve Arabische geldschieters in de moskee. In een opiniestuk op Vers Beton noemde Rachid Benhammou dit verzet een voorbeeld voor andere Nederlandse moskeeën.

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Het is voor mij ook een mer à boire, maar kunnen we een keer ophouden over de godsdient van de vrede?

 2. Profielbeeld van red mij niet
  red mij niet

  “Maar een klein deel van wat ik doe heeft met religie te maken.”

  Prima. Fiscus, leest u mee?
  Opheffen die belastingvrijstelling.

 3. Profielbeeld van Bernard Weiss
  Bernard Weiss

  Ben benieuwd hoe welkom niet-islamitische wijkbewoners zijn in hun wijkcentrum…..

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.