Voor de harddenkende Rotterdammer

Zouden ze dat in Dresden doen? Een gesponsorde hardloopwedstrijd organiseren langs het gedeelte van de stad dat in 1945 – ten koste van 35.000 doden – werd weggevaagd. Wordt in Japan een zeiltocht georganiseerd tussen Hiroshima en Nagasaki? Om bij de finish de deelnemers te verwelkomen voor een met bedrijfslogo’s beplakte sponsorwand, precies op de plek waar ooit een atoombom viel?

1946_luchtfoto_Aviodrome
Luchtfoto Rotterdam 1946 Beeld door: beeld: Collectie Aviodrome

In Rotterdam gebeurt het in ieder geval wel. 75 jaar nadat Duitse vliegtuigen hun dodelijke lading op de binnenstad smeten, wordt deze gebeurtenis, waarbij ruim 800 doden vielen, herdacht met een heuse Brandgrensrun. Renners die meedoen aan de loop zullen niet snel verdwalen. Het parcours is immers goed te herkennen aan de rode lichtjes die sinds 2007 de grens van het vuur markeren. Nabestaanden van de slachtoffers hoeven zich ook geen zorgen te maken. Het zal, zo stelt de organisatie Rotterdam Running Crew, een respectvolle tocht worden. Ze hebben er een pakkende slogan voor bedacht: ‘Stilstaan door hard te lopen’.

Deelnemers moeten wel betalen, respect moet immers verdiend worden. Individuele lopers die zich voor 1 maart inschrijven moeten het subtiel naar het eerste oorlogsjaar verwijzende bedrag 19,40 euro neertellen. Bedrijven die hun werknemers in willen schrijven moeten dieper in de buidel tasten. Voor 35 euro (excl. BTW) per ingeschreven werknemer krijgen ze het hele pakket. Dat is inclusief eigen startvak, een gezellige groepsfoto na afloop en het logo van je bedrijf op de sponsorwand.

Een oorlogsherdenking sponsoren in ruil voor naamsbekendheid? Is dit het begin van een trend? Ik zie Cora van Mora al over de Grebbeberg banjeren met een schaal bitterballen in haar handen. Of na de integrale uitzending van de dodenherdenking op de Dam het logo van Philips in beeld: ‘Let’s make things better!’ Rotterdam Running Crew hoeft in ieder geval niet ver te zoeken om een opvolger van de brandgrensloop te vinden. Over twee jaar herdenken we dat 75 jaar geleden de eerste treinen met Nederlandse joden vanuit Westerbork naar het Oosten vertrokken. Talloze Rotterdamse gezinnen hebben vroeg of laat deze tragische reis moeten maken. De namen van enkelen van hen zijn gegraveerd in kleine messing tegeltjes in de trottoirs voor hun oude huizen. Daar moet een mooi parcours van te maken zijn. Nu nog een naam voor het evenement. De Rotterdam Razzia-loop wellicht?

Is de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog het laatste bolwerk dat ten prooi valt aan de commercialisering? Ik hoop het niet. Zolang het niet onomstotelijk bewezen is dat er tijdens het bombardement een marathon gerend werd, lijkt een waardige kranslegging en twee minuten stilte mij nog steeds de beste optie.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jelle Simons

Jelle Simons

Jelle Simons (1979) groeide op in de moeder aller slaapsteden: Capelle aan den IJssel. Deze traumatische ervaring probeert hij nu al 11 jaar te verwerken op de Nieuwe Binnenweg. Studeerde militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Denkt graag na over voetbal en oorlog.

Profiel-pagina
Lees 33 reacties