Advertentie

Logo_giraffe_03_zwart_1456x180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Kuip_skyline
De Kuip Beeld door: beeld: Ossip van Duivenbode

Een half jaar geleden schreef ik een artikel met als strekking “Ik schaam me om Feyenoorder te zijn”. Niet geheel onverwacht bleek dat een controversiële uitspraak. Blijkbaar mogen Feyenoorders hun onvrede naar hun club ongebreideld uiten, hun eigen clubgebouw bestormen en zich onvermoeid etaleren als het slachtoffer van het bestuur. Je moet als supporter echter vooral geen kritiek hebben op het Legioen zelf. Dan krijg je te horen dat je een ‘nepsupporter’ bent, dat je de club een slechte naam en zelf boetes bezorgt.

Ik kreeg ook waarschuwingen. Dat ik vooral niet op televisie moest verschijnen, want ik moest sommige hooligans niet onderschatten. Dat ik een onschuldig ogende jongedame van 28 ben scheen niets uit te zullen maken tijdens eventuele represailles. Ik ben gelukkig niet bang uitgevallen en op die paar snerende opmerkingen en wat hatemail na viel het allemaal gelukkig reuze mee.

Er gebeurde wel iets anders. Ik werd opmerkzamer voor de narigheid om me heen in de Kuip. Het leek dat nu ik de doos van Pandora had geopend er geen weg terug meer was. “Hey Feyenoordpiet” was een van de intellectuele hoogtepunten zo vlak voor de winterstop.

“Barbaren”

Feyenoordliefde is iets waar je mee wordt geboren. Het zit in je DNA, het hart is rood-wit zoals de documentaire “The other side of the heart is white”  het zo treffend samenvat. Maar wanneer is het moment dat deze liefde onverenigbaar wordt met het schaamteloze gajes dat om je heen zit in de Kuip? Wanneer krijg je er genoeg van om jezelf tot in den treuren te moeten verdedigen? Hoe moet je reageren als de kranten in Italie “barbaren” koppen?

Het meest voordehand liggende advies is dat je ze maar gewoon moet negeren. Persoonlijk vind ik dat het meest kwetsende wat je mensen kunt aandoen. Ze degraderen tot een niveau waarop ze de moeite niet waard zijn om op te merken. Misschien verdienen de intrieste klootzakken in Rome dat wel, om genegeerd te worden.

Afstand nemen

Maar verandert daar iets mee? Ik denk het niet. Ik denk dat er voor eens en altijd moet worden afgerekend met de vreemde ‘heldenstatus’ die sommige van deze hooligans hebben.

Er zijn toch zeker genoeg oudere en verstandige supporters om die ‘rotte appels’ in toom te houden? Op Facebook zag ik vanochtend meerdere berichten van supporters die naar Rome af waren gereisd. Sommige hadden niet eens meegekregen dat er ongeregeldheden waren. Volgens hen hadden 6000 supporters het vooral heel gezellig. “De media kloppen het verhaal op”, menen zij.

Maar volgens mij is een beschadigde fontein geen opgeklopte propaganda en mogen we ons als Legioen voor de zoveelste keer collectief kapot schamen. Aboutaleb stelde in het eindejaarsinterview op Vers Beton dat Feyenoordsupporters afstand zouden moeten nemen van de hooligans en dat ben ik met hem eens.  Ik wil dat de achterhaalde mentaliteit van negeren en gedogen wordt omgezet in ouderwetse sociale controle. Want, Feyenoorders, dat zijn wij, toch?

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van Hans Rood
  Hans Rood

  De media zijn voor sommigen weer de grote schuldige. Eén Italiaanse krant heeft het misschien overdreven. Niettemin is de beroering terecht. Zelfs al was er maar voor 1 euro schade, dan nog geldt het principe dat iedereen zich goed moet gedragen. En niet asociaal!

 2. Profielbeeld van Bert
  Bert

  Die zogenaamd gesloopte fontein heeft een schade opgelopen van zeggen en schrijven €2000,-. aldus Vittorio Sgarbi. Dus ja Tara, ook jij bent, net als hele volksstammen wereldwijd, op het verkeerde been gezet door elkaar na papegaaiende media.

  Lijkt wel een soortement van Nederlands minderwaardigheidscomplex. Om het even of Nederlanders voor eventjes positief of negatief in het wereldnieuws komen, wordt dat in Nederland uitgebreid voor het voetlicht gebracht.

  1. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Sorry?

   Wie heeft het over een gesloopte fontein?
   Ik schrijf toch echt beschadigd.

   Als je dan nu een standhoudend argument hebt waarom ik tot ‘elkaar na papegaaiende media’ behoor, hoor ik het graag. Het is natuurlijk veel makkelijker om ‘de media’ de schuld te geven dan toegeven dat er misschien wel iets mis is bij het Feyenoordpubliek.

 3. Profielbeeld van anoniem
  anoniem

  Mee eens maar vrees zit al te diep. Dit is al heel lang mijn feyenoord niet meer en sociale controle is lastig wanneer je in je eentje staat en deze randdebielen van elkaar steun hebben. Blijf daarom al geruime tijd weg uit de kuip. Was het zat om naast mensen te zitten die stomdronken 2×45 min naar een 5 cm dik plexiglas met stalen punten staan te roepen dat de tegenstander dood moet maar ondertussen niets van een wedstrijd zien. Zat om in een gezinsvak iemand afgetuigd te zien worden alleen omdat man en zoon dacht recht te hebben op een bepaalde zitplaats. Zat om 2x 45 minuten de scheidsrechter voor kankerleijer en blinde klootzak en weet ik wat al niet meer te worden uitgemaakt zodanig dat je je afvraagt of de omroeper ondertussen geen hartaanval krijgt. Zat om niet met iemand van je familie notabene je vader omdat hij mischien voor de tegenpartij is en je mede supporters niet sportief genoeg zijn dit de man te gunne wanneer de tegenpartij onverhoopt beter is. Kan dan beter je mond houden in angst voor een klap op je bek. Dat zijn ook de “gewone” supporters die nu vertellen dat het allemaal zo erg niet is. Nou het is het wel , wereldwijd te duur betaalde voetballers en een achteruithollend niveau van voetbal daar aan toe , maar door dit verlies ik pas echt mijn gevoel erbij.

 4. Profielbeeld van hans rood
  hans rood

  Tara, is al gebeurd. Het grootste deel van deze dwazen, asocialen hooligans mogen al het stadion niet in. Controle daarop kan wel scherper. Overigens weer goede analyse.

 5. Profielbeeld van Bernard Weiss
  Bernard Weiss

  Mij verbaast niets meer van die boeren op zuid. Althans dat dacht ik. Maar na gisteravond kan ik me alleen maar aansluiten bij de Italiaanse pers: het zijn beesten. Niet meer dan hersenloze gewetensloze beesten.

  1. Profielbeeld van Daan
   Daan

   Kende ooit een gemeenteambtenaar die de hele week in een dorp in Noord-Holland boven zn dossiers zat te suffen maar in het weekend – zoals ie zei – ‘helemaal los ging’ in Vak S. ‘Lekker knokken’. Hij vergeleek het altijd met die vechtpartijen in Asterix & Obelix.

   Kennelijk voorziet het in een behoefte. Niet alleen die van lui uit Zuid…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500