Voor de harddenkende Rotterdammer
Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht Beeld door: beeld: Fenna Schaap

Radicalisering en Rotterdam

De media is nog altijd niet uitgepraat over de radicalisering van moslims. Hoe kan het dat in een multiculturele stad als Rotterdam het aantal meldingen van radicalisering zo laag blijven? vraagt de Vlaamse krant De Tijd zich af. Het stuk sluit af met een Rotterdams recept, waarin debat en dialoog, een sterk antiradicaliseringsbeleid en moslims in de politiek enkele belangrijke ingrediënten zijn.

Donderdag waren Rotterdamse filmmaker Abdelkarim El-Fassi en NIDA-voorman Nourdin El Ouali te gast bij De Wereld Draait Door, naar aanleiding van de veelbesproken video die zij afgelopen week de wereld in stuurden. Daarin is te zien is hoe kinderen hun excuses aanbieden voor het terrorisme in de wereld. Het filmpje leidde in DWDD tot een felle discussie tussen El-Fassi en tafelheer Adriaan van Dis.

 

Ondertussen ging De Limburger langs bij de Rotterdamse docent Halil Karaaslan. Een leerling van school sturen, omdat hij ‘IS is de beste’ op het schoolbord heeft geklad? Geen goede aanpak, vindt Karaaslan. “Dan krijgt hij alleen maar de bevestiging dat hij er niet bij hoort in Nederland. Je drijft hem zo de handen van de ronselaars in. Praat met die jongen, stuur hem niet weg.”

Art Rotterdam, Ronnie Flex en El-Fassi

Art Rotterdam domineerde de stad deze week, en dat ontging ook de kranten niet. Zo vroeg de Volkskrant verzamelaars en handelaren op de kunstbeurs naar de ins en outs van kunst kopen. ‘Beurs zonder poeha voor de fijnproevers’, kopte de recensie van Art Rotterdam in Trouw (****). NRC Handelsblad was minder onder de indruk. “Veel galeries spelen het op safe”, concludeerde de krant.

Ook was er deze week opvallend veel aandacht voor Rotterdamse kunstenaars, muzikanten en andere creatievelingen. Zo ging Nieuwe Revu op stap in Capelle aan den IJssel met rapper Ronnie Flex, interviewde NRC de documentairemaker Abdelkarim El-Fassi en ging Vrij Nederland langs bij stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad in het Merwe-Vierhavensgebied.

En verder…

  • De nieuwe APTM-terminal op de Tweede Maasvlakte ontving deze week haar eerste containerschip. De APTM is een unieke containerterminal die zo’n zestig hectare beslaat en bijna volledig gerobotiseerd is.
  • Een grote gasexplosie richtte afgelopen zondag een ravage aan in een flat in de wijk Schiebroek. De flat blijft naar verwachting nog maanden onbewoonbaar. Niels Markus sprak voor Trouw met een aantal getroffen bewoners.
  • Ahoy haalt nauwelijks nog grote bands en popsterren binnen, maar dat wil niet zeggen dat het gedaan is met de evenementenhal. Met grootschalige sportevenementen, vakbeurzen en terugkerende evenementen als Night of the Proms en North Sea Jazz weet Ahoy nog altijd winst te behalen. In 2016 gaat zelfs een grootschalige verbouwing van start, waarbij er een groot congrescentrum en een nieuwe muziekzaal voor 7000 bezoekers bij komen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barisic

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
11913506_10207726898754340_5365108176756306874_n

Fenna Schaap

Profiel-pagina
Lees 14 reacties