Voor de harddenkende Rotterdammer
Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht Beeld door: beeld: Fenna Schaap

Eerdmans en Kuzu

“Ook veel niet-moslims zijn het gure rechtse klimaat zat”, kopte het interview met Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk in NRC Handelsblad (€). De Rotterdamse politicus Kuzu begint samen met Öztürk de landelijke partij Denk, werd deze week bekend. Een partij voor alle Nederlanders, benadrukt het duo. Ze willen de termen ‘integratie’ en ‘allochtoon’ afschaffen.

Kuzu en Öztürk werden afgelopen november uit de PvdA gezet, omdat ze kritiek hadden op het integratiebeleid van Asscher. Op het verwijt dat ze zich te veel richtten op Turkse Nederlanders reageren ze: “Toen een Nederlands-Marokkaanse dame in Rotterdam een wijnbar begon, ging de hele PvdA erheen om haar te verdedigen. Terecht, overigens. Maar toen een paar straten verderop een jongedame geen stageplek kreeg vanwege haar hoofddoek, hebben wij bij tien PvdA-Kamerleden moeten zeuren voordat er schriftelijke vragen gesteld werden. De PvdA is meegegaan in het frame van Wilders.”

Ondertussen was er op het rechtse platform Jalta deze week aandacht voor een andere Rotterdamse politicus: Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). Bart Schut maakte een uitgebreid portet van de wethouder en loco-burgemeester: van zijn tijd bij de LPF tot zijn wederopstanding in de Rotterdamse gemeenteraad.

“Wij zijn geen anti-allochtonenpartij”, zegt Eerdmans in het stuk. Hij blijkt dan ook geen voorstander van een ‘kopvoddentaks’ of een verbod op de koran. “Ik wil meer geïntegreerde en minder criminele Marokkanen. Meer Aboutalebs, zeg maar.” Eerdmans is sowieso van plan om acht jaar in Rotterdam te blijven. Daarna is een comeback in de landelijke politiek zeker een optie, zegt hij: “Er zit ruimte op rechts, dat voel ik.”

Rotterdam wereldstad?

Een interessante analyse van online platform RTM XL: in heel Rotterdam zijn er maar drie supermarkten tot 22:00 uur open, evenveel als in Emmeloord. Klein verschil: Rotterdam heeft zo’n 625.000 inwoners, Emmeloord iets meer dan 25.000. In Den Haag (27), Utrecht (19), Groningen (9) en zelfs Heerlen (6) zijn er meer buurtsupers tot laat open. In Amsterdam kun je na achten zelfs bij 72 filialen terecht. Het blijft een raadsel waarom de supermarkten in Rotterdam zo vroeg sluiten. Het heeft in elk geval niets te maken de winkeltijdenwet, concludeert de schrijver van het stuk.

Nog een bijzonder dataonderzoek: Eric Fischer maakte een reeks kaarten waarop te zien is welke delen van de stad het vaakst gefotografeerd worden. Hij maakte daarbij een onderscheid tussen toeristenkiekjes (rood) en beelden die locals maakten (blauw). Zo begeven Berlijnse locals zich steeds meer aan de oostelijke grenzen van de stad, terwijl toeristen de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie nog altijd het vaakst vastleggen. En Rotterdam? Vooral veel blauw op de kaart. Toeristen schieten hun plaatjes vooral van de Erasmusbrug, Kubuswoningen en Diergaarde Blijdorp. Is de rest van de stad dan echt niet te filmen?

En verder…

 • De leegstand van kantoren in Rotterdam is dit jaar licht gedaald. Toch is er nog altijd meer leegstand dan in 2013. Er is meer vraag naar kantoorruimte rondom het Centraal Station, meldt Dichtbij. Kantoren aan de rand van de stad staan daarentegen het vaakst leeg.
 • Door de opening van nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte zal de CO2-uitstoot van Rotterdam komende jaren alleen maar toenemen. De klimaatdoelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative zijn daarmee definitief overboord, stelt Ties Joosten in NRC Handelsblad (€).

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barisic

Jelena Barisic (1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker.

Profiel-pagina
11913506_10207726898754340_5365108176756306874_n

Fenna Schaap

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Daan
  Daan

  “De leegstand van kantoren in Rotterdam is dit jaar licht gedaald. Toch is er nog altijd meer leegstand dan in 2013. Er is meer vraag naar kantoorruimte rondom het Centraal Station, meldt Dichtbij. Kantoren aan de rand van de stad staan daarentegen het vaakst leeg.”

  Ik stel voor om de eerste zin van dit stuk te benadrukken en de rest zsm te vergeten, en dan als de wiedeweerga een paar dozijn kantoortorens te gaan bouwen.

  Wegens ‘dreigende schaarste op de kantoormarkt’.

 2. Profielbeeld van Melissa
  Melissa

  Wow, wat een toffe kaart met die foto’s, is er een link naar de achtergrondinformatie?

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500