Politiek23 februari 2015

Opstand Essalam Moskee is voorbeeld voor Nederland

Terwijl Haagse politici langs elkaar heen kletsten over hoe ze drie buitenlandse Islamgeleerden uit Rijswijk konden weren, namen Rotterdamse moslims het heft in eigen handen. Ze eisten hun moskee terug van rijke Arabieren met hun conservatieve agenda. Rachid Benhammou moedigt de opstand aan.

Arabische invloed Essalam Moskee
Essalam Moskee Beeld: Michael van Kekem

Het gebedshuis met minaretten zo groot als de lichtmasten van de Kuip is de grootste moskee van Nederland. Als ik zondags samen met duizenden andere supporters over de brug naar Feijenoord richting de heilige Kuip loop, ben ik geïmponeerd door de immense en mystieke uitstraling van de Essalam Moskee.

Achter de muren van deze moskee woedt een machtsstrijd. Een paar weken geleden ging het gerucht dat het moskeebestuur de statuten wilde wijzigen. Als gevolg zouden Arabieren er volledig de dienst uit gaan maken. De moskeebezoekers waren de Arabische invloed in het bestuur beu en eisten volgens het AD vorige week dat er binnen twee weken een Rotterdammer aangesteld moet worden. Anders zullen ze de moskee bezetten.

Rijke sjeik

De veranderingen in de statuten zouden zijn ingefluisterd door de Al-Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten. Deze instelling is van de rijke Arabische sjeik El-Maktoum die de moskee deels heeft gefinancierd. In ruil hiervoor kreeg de sjeik een aantal vertegenwoordigers in het bestuur. Nu wil hij zijn invloed kennelijk uitbreiden.

Wat betekent die invloed uit het Midden-Oosten nu precies? Via moskeebesturen proberen vreemde mogendheden de Islamitische geloofsgemeenschap in Nederland te beïnvloeden om de door hun voorgestane beleving van het Salafisme over te nemen. Het Salafisme is een conservatieve stroming, geïnspireerd op de begintijd van de Islam.

Ze maken moslims wijs dat ze terug moeten gaan naar de oorsprong, het verleden. Want dat zou de ‘ware’ Islam zijn. Men wil eigenlijk dat de gelovigen terugkeren naar de mentaliteit en beleving van de donkere dagen van de middeleeuwen. Het zijn verleidelijke woorden voor naïeve moslims, ondersteund met vele oliedollars. Ze zijn deels de reden dat de ‘verlichting’ binnen de Islam lang op zich laat wachten.

Doorprikken

Gelukkig hebben de Rotterdamse moskeebezoekers hier doorheen geprikt. Ze pikken het niet meer. Uiteraard hadden ze al tijdens de bouw door moeten hebben dat er niet zoiets bestaat als ‘gratis oliegeld’, er zit altijd wel een addertje onder het gras. Maar beter laat dan nooit.

Ik vind het ook echt stoer wat deze mensen doen. Ze staan op en verzetten zich tegen een machtige tegenstander: de Salafistische mondiale beïnvloeding. De bezoekers eisen op een onvervalst Rotterdamse no-nonsense manier hun moskee terug en dat is niet niks. Dat mag best een keer gezegd worden.

Bedenk dat als je je verzet tegen deze beïnvloeding vanuit het Midden Oosten, je dan al snel het verwijt naar je hoofd krijgt geslingerd ‘de ware Islam’ de rug te keren. Maar uiteindelijk hebben de gelovigen zelf het laatste woord en niet de imam of een rijke oliesjeik.

Power to the people

Moskeeën in Nederland worden al langer gefinancierd door buitenlandse overheden, islamitische organisaties en rijke sjeiks. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse Essalam Moskee.

De moskee was sowieso al goed bezig daar op Zuid, met de verschillende initiatieven en debatten die de bezoekers organiseren rondom actuele en maatschappelijke vraagstukken. Ook het feit dat de jonge, goed Nederlands sprekende imam van de moskee, Azzedine Karrat, vaak zinnige dingen preekt, spreekt tot de verbeelding. En nu is er dus de opstand tegen Arabische invloed.

Het wordt tijd dat meer moslims het heft in eigen handen nemen. Als ze iets willen veranderen, dan moeten ze stoppen met klagen en in plaats daarvan zelf met oplossingen komen. Dan moeten ze stoppen met het blijven accepteren van geld uit het Midden Oosten en in plaats daarvan hier in Nederland naar geldbronnen zoeken. Dan moeten ze stoppen met het uitnodigen van geleerden uit het buitenland en in plaats daarvan de in Nederland opgeleide imams een podium geven. De bezoekers van de Essalam Moskee doen het, en dat stemt mij tevreden. Power to the people.

En als die sjeik van de gekkigheid echt niet meer weet wat hij met al zijn geld moet doen: Feyenoord kan nog wel een scorende spits gebruiken…

Ach, laat ook maar.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Al-Maktoum, Essalam Moskee en Salafisme

Sectie: Politiek

kaart: Essalam Moskee
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *